niedziela, 10 listopada 2013

Rolada z jabłkami : Listopadowe Wyzwanie Blogerek



Rolady goszczą u mnie nie często, ale to dlatego, że zawsze z duszą na ramieniu wyjmuję je z blachy, by później zabrać się za zwijanie - jak nic innego w kuchni przyprawiają mnie o dreszczyk emocji "uda się/nie uda się" :) Aby zminimalizować ryzyko posiłkuję się sprawdzonymi przepisami i choć do tej pory nie przeżyłam spektakularnej porażki, to jednak rolada każdorazowo pozostaje dla mnie wyzwaniem. I właśnie z tego względu, to jej przygotowania podjęłam się w ramach Listopadowego Wyzwania Blogerek, które dotyczyło wariacji na temat szarlotek. Oba warunku spełnione: jest wyzwanie i jest wariacja :)

Biszkoptowa rolada z jabłkami - wykorzystująca "nieprzetworzone" owoce, a nie prażoną czy gotowaną masę jabłkową - przykuła moją uwagę już jakiś czas temu, ale za każdym razem, gdy zabierałam się za ciasto z jabłkami padało na jabłecznikowe klimaty, jak ostatni placek z budyniem czy jabłecznik serowy. Mogę tylko żałować, że tak się z nią ociągałam :) Ciasto biszkoptowe jest delikatne, mięciutkie i lekkie jak chmurka. No i wyszło idealne - bez żadnego pęknięcia przy zwijaniu (tak, tak jest ta wewnętrzna satysfakcja ;)) Do tego kruche, słodkie jabłka. Pycha!

Co istotne, rolada jest mega prosta przygotowania: miksujemy ciasto na biszkopt, a później zalewamy nim ułożone na blasze jabłka. Po upieczeniu od razu zwijamy w roladę i pozostaje tylko niecierpliwie czekać aż przestygnie. Niecierpliwie, bo pachnie obłędnie! Polecam




Poniżej lista Dziewczyn, które uczestniczyły w zabawie. Serdecznie zapraszam na ich blogi!


Składniki
przepis z gazetki Ciasta Czytelników 4/2013
  • 7 jajek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 140 g mąki
  • 1 łyżka oliwy (u mnie olej)
  • 2-3 jabłka (łączna waga 600-700 g przed obraniem)
  • cynamon i bułka tarta do posyapania jabłek (odpowiednio: 1 łyżka, 2 łyżki)
  • cukier puder do posypania
Forma 25x36cm

1. Przygotować jabłka
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a każdą z nich przkroić w na 4 plastry.
Piekarnik rozgrzeać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

2. Przygotować ciasto na biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym - ciągle miksując na niskich obrotach - wsypywać stopniowo cukier. Następnie, ciąglę miksując, dodawać po jednym żółtku, a na końcu łyżkę oleju. Do puszystej masy dodać przesianą (koniecznie) mąkę i wymieszać dokładnie szpatułką, by nie było grudek.

3. Pieczenie
Foremkę wyłożoyć papierem do pieczenia i poukładać na niej jabłka (wzdłuż dłuższego boku formy). Następnie obsypać je bułką tartą oraz cynamonem. Na koniec wylać na nie ciasto, równomiernie rozprowadzić, a blachą udrzerzyć lekko o podłogę.
Piec 15-20 minut - najlepiej po 15 minutach sprawdzić patyczkiem, czy upieczona, ewentualnie przetrzymać parę minut dłużej.
4. Formowanie rolady
Po upieczeniu wyjąć formę z piekarnika. Na wierzchu położyć lnianą ściereczkę, po czym delikatnie odwrócić formę do góry nogami, by biszkopt "wypadł" na stół mając ściereczką pod spodem. Blachę podnieść i odłożyć, a przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Ja swoją roladę pozostawiłam do całkowitego przestudzenia na kratce - od spodu wciąż była na ściereczce, więc bez problemu można było ją przetransportować.





55 komentarze:

Renata P. pisze...

Pysznie wygląda :)

Marta Urbańska pisze...

Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu :)
Pyszna szarlotka !

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ja też mam zawsze obawy przy roladzie :D A ta Twoja wyszła idealnie - prawdziwy jabłkowy rarytas

Marcelina pisze...

Pychota! Pięknie wygląda ta rolada i zapach mogę sobie wyobrazić :)
Rolady nigdy jeszcze nie robiłam, bo obawiam się później zwijania, ale kuś tak dalej to w końcu się za nią wezmę :)

moja pasja smaku pisze...

Kasiu cudowna rolada :) A już mnie stres łapał, smakowita :) Dziękuję :*

Magda pisze...

uwielbiam wypieki z jabłkami, ale zazwyczaj jest to po prostu taka tradycyjna szarlotka :) Twoja beza to prawdziwe mistrzostwo! świetny pomysł :)

teenager ;) pisze...

fajne wyzwanie ! sama bym się takiego podjęła, taka rolada musi być pyszna :) moje ulubione jesienne smaki :)

madlene17 pisze...

Kasiu, jak zwykle pyszne ciasto i piękne zdjęcia!:)

Jey pisze...

nigdy nie robiłam rolady właśnie ze względu na to że zrobienie tego to istne wyzwanie. ja wogole nie rozumiem jak to się robi, że wychodzi tak cudnie i idealnie :)) ale może kiedyś spróbuję!

ps. fajna akcja :)

Kasia pisze...

Kasiu, Twoja rolada jest przecudna! No jeszcze nie widziałam takiej, ależ bym zjadła kawałek :)

AZgotuj! pisze...

Ale pyszne, jak ja lubię biszkopt:)

Małgorzata Kijowska|DayliCooking pisze...

co tu dużo gadać :) po prostu cudeńko Ci wyszło :)
dziękuję za wspaniałą zabawę :)

Joanna Wiśniewska pisze...

Wygląda cudnie :)

Unknown pisze...

wyszła Ci idealnie:)

Magda C. pisze...

Znowu Kasieńko kusisz! Jaka piękna rolada!!! Te jabłka, biszkopt... Mniam! Mogę trochę? :)

Natalie pisze...

Wygląda nieziemsko :D !

Angie pisze...

Wygląda idealnie i niesamowicie kusząco!

Ola pisze...

ale smakowicie wygląda!

Luka Li pisze...

Ta rolada robi wrażenie, chętnie wypróbuję przepis! Dziękuję za wspólne pieczenie!:)

Inspirowane Smakiem pisze...

Pysznie:) Jeszcze się z taką nie spotkałam.

izioni smaki pisze...

Obłędny widok i na tą bym się szybko skusiła :)

pieczarka mySia pisze...

Uwielbiam takie rolady :) wyglada cudnie!

Marta Urbańska pisze...

lubię biszkopt z jabłkami :) a w formie rolady wygląda pięknie ! pyszności :)

Majana pisze...

Piękna rolada! Jeszcze nigdy nie robiłam rolady.
Kasiu, a gdzie można dowiedziec się o kolejnych wyzwaniach?
Pozdrawiam:)

Unknown pisze...

Ciekawy pomysł z takim sposobem 'nadziewania' rolady ;)

Zielona Papryczkaa pisze...

Ta rolada jest fantastyczna ;)
cudownie Ci wyszła !

dziękuję za wspólne pieczenie :)

ugotujmyto.pl pisze...

Wspaniale wygląda i na pewno też super smakuje :)

Krystyna Boner pisze...

Kasiu, fantastycznie poradziłaś sobie z tą roladą. Ja jeszcze nie piekłam, ale czas się z nią "zmierzyć'. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Pysznie wygląda. Pozdrawiam, Krys

lutka40 pisze...

pięknie i apetycznie wygląda !

Kaś pisze...

Majana, napisz do Pauliny albo Marty - organizatorek tej akcji i kolejnych. zapraszam :)

gin pisze...

Świetny ten przepis, bardzo oryginalny. No i roladę zwija się tylko raz, więc ryzyko pęknięcia jest zminimalizowane o połowę :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ale puchata ta rolada!

Patrycja pisze...

Jaka piękna ta Twoja rolada, no idealna i jeszcze te jabłka, które się ułożyły w ciekawy wzór :D Naprawdę super! :))

DominikaD pisze...

Super pomysł :D!

Łucja pisze...

piękna :) ja też się stale ociągam, póki co rolady robię tylko bezowe :) ale pewnie w końcu przyjdzie cza na taką biszkoptową, Twoja kusi!

Poezja Smaku pisze...

Bardzo fajnie wygląda :)

Salvador Dali pisze...

ale mega! Jabłka kojarzą mi się z dodatkiem cynamonu i orzechów, a ta rolada na przekroju przypomina trochę orzech włoski!
Super! :) bardzo efektowna ;)

RedHead pisze...

Jedno wielkie WOW ! W życiu ie domyśliłabym się, że to są jabłka! Wyszła Ci idealnie puszysta i równiutka :)

Renata pisze...

Kasi robię roladę bardzo podobnie i wiem że jest pyszna!
Pozdrawiam cieplutko:)

agattekh pisze...

Chętnie bym sie poczęstowała takim smakowitym kąskiem :-)

Anulla pisze...

robię ją podobnie ale trę jabłka, jest pyszna!:)

pollyzeczki pisze...

dawno nie robila rolady a twoja wyglada fantastycznie !

Ivka pisze...

Pysznie nadziana!

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Ja nigdy nie robiłam rolady. Twoja jest taka puuuszysta ;)

Marzena pisze...

Pięknie Ci wyszła ta rolada:-) A nadzienie wyglada jak rysunek:-)

martawkuchni.blog.pl pisze...

wygląda obłędnie:) cudo:)

Ciekawska Magdalena pisze...

wygląda smacznie; D

Unknown pisze...

Kasiu roladak wspaniała :) Podziwam, bo mi to raczej nie wychodzą. Ubolewam... cóż... :). Wygląda wspaniale, pierwszy raz widzę coś takiego:)

Martha pisze...

Ta rolada wygląda przepięknie!: )
Cudna jest!
Świetny przepis z jabłkami, kiedy jest ich ciągle pełno, a szarlotek już dość. : D

JustInka pisze...

Wygląda rewelacyjnie. I szczerze przyznam, że nie wpadłabym na taki sposób przygotowania rolady.

Anula pisze...

Taka rolada to już wyzwanie:) Przyznam się ze jeszcze nie robiłam rolad, jakoś się boję tego zwijania. Twoja jest cudowna, aż ślinka cieknie.

zafascynowane pisze...

Ojej ale super wygląda! i pewnie też tak smakuje :)

Paulina pisze...

Witaj Kasiu :-) tydzien temu przeprowadzilam sie do nowego domu, i mam wreszcie duzà sliczna kuchnie i nowy piecyk....... tak wiec Twoja rolada bedzie pierwszym ciastem jakie zrobie na nowym miejscu :-) dziekuje za przepis i za szczegolowy opis.
ps. Twoja rolada wyglada nieziemsko
Pozdrawiam

Kaś pisze...

Palukina, witam serdecznie! bardzo mi miło, że planujesz właśnie tę roladę jako pierwszy wypiek w nowej kuchni :) mam nadzieję, że Ci posmakuje. koniecznie daj znać :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

O roladzie robionej w taki sposób słyszę po raz pierwszy:) Wygląda pysznie i pozwolę sobie zapisać przepis w celu jej wypróbowania:) buziaki

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add