Słodki, ale nieprzesłodzony. Z przyjemnie wyczuwalnym posmakiem zagęszczonego mleka - tego w tubkach, które namiętnie wyciskało się do ostatniej kropli :)
Lekki, delikatny, niemal puszysty. Taki... piankowy.
Kolejna propozycja spod hasła sernik na święta - obok piernikowego, a także kajmakowego, chałwowego, Złotej Rosy czy klasycznego, bez spodu.
Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm. Dla standardowej (24 cm) miary w nawiasie
Składniki na spód
- 70 g herbatników kakaowych (lub zwykłych) [150]
- 40 g masła, roztopionego [100]
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). W tym czasie pokruszyć herbatniki i roztopić masło, po czym wymieszać ze sobą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a spód szczelnie wylepić herbatnikami. Podpiec przez około 10 minut.
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu (krajanki) [1 kg]
- mleko w tubce (150 g) [2 sztuki]
- 3 jajka [6]
- 1/4 szklanki mleka [1/2]
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego [1/2]
- 1/2 szklanki cukru pudru [1]
- 2 łyżeczki cukru waniliowego [3]
- opakoweanie budyniu waniliowego, proszku (ok. 45 g) [2 opakowania]
Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie. Dodać do niego żółtka, mleko zagęszczone, zwykłe mleko, olej, cukier puder i waniliowy. Całość wymieszać na najwyższych obrotach miksera, po czym dodać proszek budyniowy i raz jeszcze zmiksować składniki do powstania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie, przy pomocy łopataki, wmieszać do masy serowej. Na koniec przelać ją do tortownicy i piec sernik przez około 50 minut [w przypadku formy o tradycyjnych wymiarach 60-70 minut] - w temperaturze 160 stopni (140 przy termoobiegu).
Po upieczeniu trzymać w zamkniętym piekarniku przez około 30-40 minut, po czym lekko uchylić drzwiczki i pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez przynajmniej 5-6 godzin, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem oprószyć ciemnym kakao lub zetrzeć czekoladę.
Przed podaniem oprószyć ciemnym kakao lub zetrzeć czekoladę.
48 komentarze:
Musiał być pyszny ! Mleko w tubce to smak dzieciństwa <3
wygląda bardzo smacznie:)
Cudeńko! :)
genialny :) i jak jeszcze piankowy to musi być pyszny !
Wygląda cudownie! :)
pamiętam jak zawsze wyjadałam cała tubkę mleka :) taki sernik musi świetnie smakować z jego udziałem :)
Tak sugestywnie opisujesz Kasiu, że czytając odniosłam wrażenie, jakbym jadła ten sernik. Ciekawy pomysł z tym mlekiem. Sernik Twój jest taki puchaty, jak ptasie mleczko. Oj, przydałby mi się teraz do kawy :)) Pozdrawiam, Krys
jak nie był przekrojony pomyślałam: "pięknie wyrośnięty! Super!"
ale jak zobaczyłam go przekrojonego, to.. zabrakło słów.. toż to istna pianka serowa, o matulu.. <3
mleko w tubce - jak ja je uwielbiałam w dzieciństwie (co ja piszę, ja nadal je bardzo lubię! :D )
Ten sernik wygląda przepysznie, to chyba najbardziej piankowy sernik jaki widziałam :)
Wygląda wspaniale! Szczególnie z kakaowym spodem i posypką - pycha! :)
Kasiu sernik jest cudny, pulchny i wilgotny- taki jakie lubię:)
i muszę go wypróbować!
Wygląda świetnie :) A mleko w tubce pamiętam z dzieciństwa...słodkie to było strasznie, ale jak wciągało :)
sernik dostojny, w sam raz na święta ale nie wiem czy by się opanowała przed zjedzenie mleka z tubki :) a co by wtedy dodała do sernika!
Kusisz Kasiu, ten sernik zagości u mnie na święta. Idealny!
Jaki ogromny *.*
Bardzo smakowity:-) Bardzo jestem ciekawa jego smaku, bo lubimy mleko w w tubce;-)
Ciekawe, czy jest ktoś kto nie lubi mleka w tubce ;) Ja kocham, więc ten sernik jest... mniam!
Widziałam serniki z dodatkiem mleka zagęszczonego na zagranicznych blogach i miałam robić, żeby sprawdzić smak. Po Twojej rekomendacji, opiekę jeszcze przed świętami:)
Jaki piękny. Normalnie chce się zjeść monitor.
Cudo!!!
Serniki uwielbiam ! Nie piekłam jeszcze sernika z dodatkiem mleka skondensowanego z tubki. Pamiętam jak w dzieciństwie takie mleko wyjadałam :)
do dziś taką tubkę czasem zjadam:)
Pięknie wysoki :), uwielbiam serniki
świetny pomysł i jest taki puchaty właśnie:)
Ale cudnie wyglada! :) Pozdrawiam swiatecznie!:)
Takie mleczko wyciskało się i to nie raz :)
Świetny dodatek do sernika, wygląda bajecznie!
czy boki tortownicy też wyłożyć papierem? bo chyba się skuszę i upiekę :)
Bardzo puszysty i pysznie wygląda!
Uwielbiam Twoje pomysły! Jesteś nieoceniona! :-))
Wygląda cudownie! Pewnie dzięki mleku w tubce ma genialny smak :)
Wygląda prześlicznie, jak chmurka! Czy koniecznie musi być dodatek oleju rzepakowego? Czy można zastąpic go innym rodzajem oleju? Będę wdzięczna za odp.;) Pozdrawiam!
fantastyczne zdjecie ,wyglada niezwykle apetycznie :) pozdr :)
Jaki puszysty, świetnie wygląda! A jak pomyślę, że jest z tym pysznym mleczkiem w tubce...! Mniam! :D
istna ROZKOSZ
Kasiu, sernik wygląda rewelacyjnie!
Asia, boki tortownicy możesz wylożyć papaierem lub posmarować masłem - w drugim przypadku boki wyjdą ładniejsze, ale trzeba uważać troche przy zdejmowaniu obręczy
Renula, daje rzepakowy, bo jest neutralny w smaku i zapachu
serniki uwielbiam - ten jest GENIALNY i jaki puszysty!
Wygląda obłędnie :)
zaufam i zrobię na święta! :) uwielbiam serniki!
ale cudo :) uwielbiam sery pod każdą postacią :) te na słodko też :) jak wypróbuję z pewnością dam znać :) a tym czasem pozdrawiam :)
Wow ! Ale wyrośnięty, puszysty i pewnie strrrasznie smaczny ;)
Kaś czy ma być 0.5 kg sera czy 1 kg!
pardom ...... już zrozumiałam ..pozdrawiam
Cudny sernik i jaki wysoki:). Mleko w tubce - oj to był kiedyś rarytas i obiekt zazdrości w szkole:) pozdrawiam
Proszę o podanie ile gramów mleka w tubce należy użyć na połowę porcji bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że 150g?
Beata, tak, jeśli masz malutka formę, czyli 16-18 cm, to uzyj 150 g mleka w tubce
jakim cudem przy kilku przepisach na krzyz az taka oglądalność. Blog niewiarygodny. Ktos tu musial spędzić dziesiątki godzin aby nabic taki licznik:((((((
A cóż to za trollowanie, wstyd. Na blogu jest ponad 600 przepisow, a blog istnieje ponad 5 lat. polecam zaznajomic się z SEM i SEO ;)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!