wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z białą czekoladą



Mazurek od zawsze kojarzył mi się z czymś mega słodkim. Masy, lukry, kremy, polewy, powidła... plus tysiąc cukrowych ozdób :) Tegoroczna propozycja na pierwszy rzut oka jest może skromna wizualnie, ale nadrabia - i to z nawiązką! - kwestię smaku. Mazurek wypełniony białą czekoladą to czyste niebo w gębie, szczególnie jeśli ta czekolada ma lekko ciągnącą, kremową konsystencję. Jest absolutnie bezbłędny! Dla czekoladoholików i nie tylko :)

PS Koniecznie krójcie go na małe kawałki (a kroi się idealnie), bo zasłodzenie gwarantowane :)

A miłośnikom kajmaku polecam na święta mazurka kajmakowego lub krówkowego.






Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm. W przypadku tradycyjnej (24-26 cm), należy podwoić składniki


Składniki na ciasto
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g mąki krupczatki
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 70 g margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%


Składniki na masę czekoladową
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/4-1/3 szklanki śmietany kremówki
  • opcjonalnie ozdoby do dekoracji


Przygotowanie ciasta
W dużej misce wymieszać razem mąki, kakao, cukier oraz sól. Następnie dodać posiekaną margarynę (zimną, z lodówki) i rozetrzeć palcami razem z sypkimi składnikami. Kolejno dodać żółtko oraz śmietanę, po czym zagnieść jednolite ciasto.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Umieścić w niej ciasto i wylepić spód oraz boki (na ok. 1-2 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Tortownicę z ciastem przykryć z wierzchu folią i włożyć do lodówki na 4-5 godzin, by ciasto się schłodziło.

Pieczenia spodu do mazurka
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu), po czym włożyć do niego tortownicę i podpiekać ciasto przez 25-30 minut. Po kwadransie polecam nakryć tortownicę papierem do pieczenia, aby ciasto nie spiekło się z wierzchu.
Upieczone ciasto pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.

Przygotowanie masy czekoladowej
W garnuszku umieścić kremówkę oraz kawałki czekolady. Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa osiągnie idealnie gładką i jednolitą konsystencję. Ważne: należy cały czas mieszać, by czekolada się nie przypaliła. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić, aby masa się przestudziła i zgęstniała. Po 20-30 minutach można ją wylać na spód mazurka.

Gotowego mazurka włożyć na 5-6 godzin do lodówki aby masa stężała, a następnie dać mu "przeleżeć" w temperaturze pokojowej kolejne kilka godzin. Przechowywać w temp. pokojowej.

Wskazówka:
Jeśli mazurek ma być podany na świąteczny stół, najlepiej zacząć go przygotowywać w sobotę rano - do południa zrobiony będzie spód, do wieczora schłodzi się z masą w lodówce, a przez noc dodatkowo stężeje leżąc  na kuchennym stole w temp. pokojowej.   

W przepisie na spód do mazurka zamiast masła użyłam margaryny - Palma z Murzynkiem - którą miałam okazję testować. Zwykle do kruchych spodów daję właśnie masło, ale jako że Palma ma zbliżoną do niego zawartość tłuszczu - 80% - podjęłam próbę i wykorzystałam właśnie ją. Dla pewności przepisu spód upiekłam dwa razy pod rząd. Z powodzeniem udało się upiec super kruche ciasto, więc mogę ją z czystym sumieniem polecić :)





47 komentarze:

Kamila pisze...

Lubię takie zasłodzenie :) Pozdrawiam

Marta Urbańska pisze...

zdecydowanie nie dla mnie :) lubię słodkie, ale to już za wiele ;)

Krystyna Boner pisze...

Kusząco wygląda twój mazurek. Ładnie ozdobiony :) Ja nie mogę się doczekać, żeby takie słodkości zjeść :)

Renata pisze...

Nie przepadam za mazurkami, ale ten pięknie wygląda:)

Jey pisze...

piękny jak z obrazka i czuję, że niewyobrażalnie słodki! dla maniaków słodyczy idealny :)

http://cynamon.net.pl pisze...

Wypróbuje przepisu i przygotuję na świąteczny stół ;)

Tosia pisze...

Och, jak ja dawno jadłam mazurka :)

Natalie pisze...

Zamawiam kawałek!

Ola pisze...

mmm:)
bardzo podoba mi się dekoracja

toffi pisze...

etam zaraz zasłodzenie :) mi to nie grozi! :)

samazlodycz pisze...

Przepiękny wyszedł :) Kocham bialą czekoladę <3

Cukry Proste pisze...

Cudny! I jeszcze te gwiazdki;)

AZgotuj! pisze...

cudowne połączenie:)

Kamciss pisze...

Pyszny i słodziutki pomysł :)

lutka40 pisze...

PIĘKNIE WYGLĄDA !

Angie pisze...

W tamtym roku miałam mazurka z białą czekoladą i byłam nim totalnie zachwycona, więc wierzę na słowo, że Twój jest pyszny: )

wedelka pisze...

Jaki elegancki :)

ella kropka com pisze...

u mnie w domu nie kultywuje się pieczenia mazurków są za słodkie, moja mama nie lubi słodkich ciast
ja również, Twój mazurek wygląda przesłodko, pewnie wolałabym się w niego wpatrywać całe Świeta - uroczy
zapraszam Cię na sernik do mnie
z pozdrowieniami, Ela

Unknown pisze...

Ja w tym roku robie mazurek kajmakowy (mój pierwszy) . Czekolady będę miała już sporo w moim serniku trzy kolorowym z czekolad . :D

Anulla pisze...

wygląda uroczo:) choć dla mnie pewnie za słodki:P

Majana pisze...

Ślicznie wygląda. Bardzo dekoracyjny i z całą pewnoscią przepyszny.:)

Unknown pisze...

Cudowny, pięknie przyozdobiony :)

Magda C. pisze...

Prześliczny mazurek, uwielbiam wypieki z białą czekoladą :)

MałaGosia pisze...

Ja w tym roku zarządzam wypiekami w domu i będzie jak co roku mazurek kajmakowy mojej babci. Jednakże Twój kusi, kusi...

Unknown pisze...

Rozmarzyłam się... :) oj, chętnie bym się teraz zasłodziła takim mazurkiem!

Poezja Smaku pisze...

Świetny jest :) Moje smaki :)

Unknown pisze...

Kasiu on jest bosssski ! Zrób mi takiego na Święta ! Zapłacę :D ! <3

Antenka pisze...

matko jaki obłędny:) ach ach ach

pieczarka mySia pisze...

bajeczny ten mazurek :) porywam kawałek

Łucja pisze...

Mega słodki ale wygląda doskonale i skusiłabym się na mały kawałeczek :D

DżemDżus pisze...

Przeuroczy, pięknie ozdobiony. Wygląda tak pięknie że wcale bym go nie jadła (szkoda niszczyć takie dzieło)

Marzena pisze...

Jaka pyszna słodycz:-) U nas tylko chcą kajmakowy...

agattekh pisze...

Ale świętami już u Ciebie zapachniało :-) a ja w lesie... :-(

Back Taste pisze...

Ale słodkość:) ja bardzo lubię mazurki. Mój ulubiony to z pomarańczą i suszonymi morelami i lekkim kremem z czekolady.

Salvador Dali pisze...

właśnie (dosłownie) dostałam ślinotoku.. <3
wygląda obłędnie!

katesz pisze...

A żeby zamiast śmietany dodać jogurt naturalny? Ciekawe czy by wyszło?

Kaś pisze...

katesz, w masie czekoladowej lepiej eksperymentować z mlekiem (choć na pewno dać go mniej niż śmietanki bo jest rzadsze). jogurt raczej odpada, bo w grę wchodzi gotowanie

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Nie dość, że pięknie wygląda to i pewnie świetnie smakuje :)

katesz pisze...

No to nici z odchudzenia tego ciasta, pozostaje zapomnieć o jego kaloryczności i po prostu go zrobić i zjeść :)

marinia pisze...

Prezentuje się wspaniale!!! Ja w tym roku nie robię mazurków, ale chętnie sobie popatrzę na Twój :)

sweetorbitter pisze...

Uwielbiam mazurka z białą czekoladą, też mam takiego w planach na święta :)

JustInka pisze...

Wygląda bardzo smacznie! Piękne ujęcia jak zawsze u Ciebie :)

Paulina pisze...

Przepis super, składniki na ciasto fajnie się połączyły, a masa czekoladowa pięknie rozpuściła. Jutro podam na świąteczny stół i zobaczymy, jak smakuje, choć już wiem, że na pewno jest przepyszny :) http://i.imgur.com/3UtL8xy.jpg

Kaś pisze...

Paulina, wspaniale się prezentuje! mam nadzieję, że mazurek przypadł do gustu :)
serdecznie dziękuję za komentarz i podesłane zdjęcie :)

Marta Wiśniewska pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Daria pisze...

Najlepszy przepis na mazurka z czekoladą widziałam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i muszę go spróbować. Jak dla mnie jest to jedne z najlepszych ciast i w szczególności gdy używamy dobrej jakości czekolady jaką jest Wedel. Wtedy nie ma możliwości, aby takie ciasto jak mazurek nam nie wyszło.

속초출장안마 삼척출장안마 태백출장안마 동해출장안마 pisze...

Your writing is always so engaging. I love reading your posts!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add