wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z białą czekoladą



Mazurek od zawsze kojarzył mi się z czymś mega słodkim. Masy, lukry, kremy, polewy, powidła... plus tysiąc cukrowych ozdób :) Tegoroczna propozycja na pierwszy rzut oka jest może skromna wizualnie, ale nadrabia - i to z nawiązką! - kwestię smaku. Mazurek wypełniony białą czekoladą to czyste niebo w gębie, szczególnie jeśli ta czekolada ma lekko ciągnącą, kremową konsystencję. Jest absolutnie bezbłędny! Dla czekoladoholików i nie tylko :)

PS Koniecznie krójcie go na małe kawałki (a kroi się idealnie), bo zasłodzenie gwarantowane :)

A miłośnikom kajmaku polecam na święta mazurka kajmakowego lub krówkowego.






Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm. W przypadku tradycyjnej (24-26 cm), należy podwoić składniki


Składniki na ciasto
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g mąki krupczatki
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 70 g margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%


Składniki na masę czekoladową
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/4-1/3 szklanki śmietany kremówki
  • opcjonalnie ozdoby do dekoracji


Przygotowanie ciasta
W dużej misce wymieszać razem mąki, kakao, cukier oraz sól. Następnie dodać posiekaną margarynę (zimną, z lodówki) i rozetrzeć palcami razem z sypkimi składnikami. Kolejno dodać żółtko oraz śmietanę, po czym zagnieść jednolite ciasto.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Umieścić w niej ciasto i wylepić spód oraz boki (na ok. 1-2 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Tortownicę z ciastem przykryć z wierzchu folią i włożyć do lodówki na 4-5 godzin, by ciasto się schłodziło.

Pieczenia spodu do mazurka
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu), po czym włożyć do niego tortownicę i podpiekać ciasto przez 25-30 minut. Po kwadransie polecam nakryć tortownicę papierem do pieczenia, aby ciasto nie spiekło się z wierzchu.
Upieczone ciasto pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.

Przygotowanie masy czekoladowej
W garnuszku umieścić kremówkę oraz kawałki czekolady. Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa osiągnie idealnie gładką i jednolitą konsystencję. Ważne: należy cały czas mieszać, by czekolada się nie przypaliła. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić, aby masa się przestudziła i zgęstniała. Po 20-30 minutach można ją wylać na spód mazurka.

Gotowego mazurka włożyć na 5-6 godzin do lodówki aby masa stężała, a następnie dać mu "przeleżeć" w temperaturze pokojowej kolejne kilka godzin. Przechowywać w temp. pokojowej.

Wskazówka:
Jeśli mazurek ma być podany na świąteczny stół, najlepiej zacząć go przygotowywać w sobotę rano - do południa zrobiony będzie spód, do wieczora schłodzi się z masą w lodówce, a przez noc dodatkowo stężeje leżąc  na kuchennym stole w temp. pokojowej.   

W przepisie na spód do mazurka zamiast masła użyłam margaryny - Palma z Murzynkiem - którą miałam okazję testować. Zwykle do kruchych spodów daję właśnie masło, ale jako że Palma ma zbliżoną do niego zawartość tłuszczu - 80% - podjęłam próbę i wykorzystałam właśnie ją. Dla pewności przepisu spód upiekłam dwa razy pod rząd. Z powodzeniem udało się upiec super kruche ciasto, więc mogę ją z czystym sumieniem polecić :)





46 komentarze:

Kamila pisze...

Lubię takie zasłodzenie :) Pozdrawiam

Marta Urbańska pisze...

zdecydowanie nie dla mnie :) lubię słodkie, ale to już za wiele ;)

Krystyna Boner pisze...

Kusząco wygląda twój mazurek. Ładnie ozdobiony :) Ja nie mogę się doczekać, żeby takie słodkości zjeść :)

Renata pisze...

Nie przepadam za mazurkami, ale ten pięknie wygląda:)

Jey pisze...

piękny jak z obrazka i czuję, że niewyobrażalnie słodki! dla maniaków słodyczy idealny :)

http://cynamon.net.pl pisze...

Wypróbuje przepisu i przygotuję na świąteczny stół ;)

Tosia pisze...

Och, jak ja dawno jadłam mazurka :)

Natalie pisze...

Zamawiam kawałek!

Ola pisze...

mmm:)
bardzo podoba mi się dekoracja

toffi pisze...

etam zaraz zasłodzenie :) mi to nie grozi! :)

samazlodycz pisze...

Przepiękny wyszedł :) Kocham bialą czekoladę <3

Cukry Proste pisze...

Cudny! I jeszcze te gwiazdki;)

AZgotuj! pisze...

cudowne połączenie:)

Kamciss pisze...

Pyszny i słodziutki pomysł :)

lutka40 pisze...

PIĘKNIE WYGLĄDA !

Angie pisze...

W tamtym roku miałam mazurka z białą czekoladą i byłam nim totalnie zachwycona, więc wierzę na słowo, że Twój jest pyszny: )

wedelka pisze...

Jaki elegancki :)

ella kropka com pisze...

u mnie w domu nie kultywuje się pieczenia mazurków są za słodkie, moja mama nie lubi słodkich ciast
ja również, Twój mazurek wygląda przesłodko, pewnie wolałabym się w niego wpatrywać całe Świeta - uroczy
zapraszam Cię na sernik do mnie
z pozdrowieniami, Ela

Unknown pisze...

Ja w tym roku robie mazurek kajmakowy (mój pierwszy) . Czekolady będę miała już sporo w moim serniku trzy kolorowym z czekolad . :D

Anulla pisze...

wygląda uroczo:) choć dla mnie pewnie za słodki:P

Majana pisze...

Ślicznie wygląda. Bardzo dekoracyjny i z całą pewnoscią przepyszny.:)

Unknown pisze...

Cudowny, pięknie przyozdobiony :)

Magda C. pisze...

Prześliczny mazurek, uwielbiam wypieki z białą czekoladą :)

MałaGosia pisze...

Ja w tym roku zarządzam wypiekami w domu i będzie jak co roku mazurek kajmakowy mojej babci. Jednakże Twój kusi, kusi...

Unknown pisze...

Rozmarzyłam się... :) oj, chętnie bym się teraz zasłodziła takim mazurkiem!

Poezja Smaku pisze...

Świetny jest :) Moje smaki :)

Unknown pisze...

Kasiu on jest bosssski ! Zrób mi takiego na Święta ! Zapłacę :D ! <3

Antenka pisze...

matko jaki obłędny:) ach ach ach

pieczarka mySia pisze...

bajeczny ten mazurek :) porywam kawałek

Łucja pisze...

Mega słodki ale wygląda doskonale i skusiłabym się na mały kawałeczek :D

DżemDżus pisze...

Przeuroczy, pięknie ozdobiony. Wygląda tak pięknie że wcale bym go nie jadła (szkoda niszczyć takie dzieło)

Marzena pisze...

Jaka pyszna słodycz:-) U nas tylko chcą kajmakowy...

agattekh pisze...

Ale świętami już u Ciebie zapachniało :-) a ja w lesie... :-(

Back Taste pisze...

Ale słodkość:) ja bardzo lubię mazurki. Mój ulubiony to z pomarańczą i suszonymi morelami i lekkim kremem z czekolady.

Salvador Dali pisze...

właśnie (dosłownie) dostałam ślinotoku.. <3
wygląda obłędnie!

katesz pisze...

A żeby zamiast śmietany dodać jogurt naturalny? Ciekawe czy by wyszło?

Kaś pisze...

katesz, w masie czekoladowej lepiej eksperymentować z mlekiem (choć na pewno dać go mniej niż śmietanki bo jest rzadsze). jogurt raczej odpada, bo w grę wchodzi gotowanie

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Nie dość, że pięknie wygląda to i pewnie świetnie smakuje :)

katesz pisze...

No to nici z odchudzenia tego ciasta, pozostaje zapomnieć o jego kaloryczności i po prostu go zrobić i zjeść :)

marinia pisze...

Prezentuje się wspaniale!!! Ja w tym roku nie robię mazurków, ale chętnie sobie popatrzę na Twój :)

sweetorbitter pisze...

Uwielbiam mazurka z białą czekoladą, też mam takiego w planach na święta :)

JustInka pisze...

Wygląda bardzo smacznie! Piękne ujęcia jak zawsze u Ciebie :)

Paulina pisze...

Przepis super, składniki na ciasto fajnie się połączyły, a masa czekoladowa pięknie rozpuściła. Jutro podam na świąteczny stół i zobaczymy, jak smakuje, choć już wiem, że na pewno jest przepyszny :) http://i.imgur.com/3UtL8xy.jpg

Kaś pisze...

Paulina, wspaniale się prezentuje! mam nadzieję, że mazurek przypadł do gustu :)
serdecznie dziękuję za komentarz i podesłane zdjęcie :)

Marta Wiśniewska pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Daria pisze...

Najlepszy przepis na mazurka z czekoladą widziałam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i muszę go spróbować. Jak dla mnie jest to jedne z najlepszych ciast i w szczególności gdy używamy dobrej jakości czekolady jaką jest Wedel. Wtedy nie ma możliwości, aby takie ciasto jak mazurek nam nie wyszło.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add