Mazurek od zawsze kojarzył mi się z czymś mega słodkim. Masy, lukry, kremy, polewy, powidła... plus tysiąc cukrowych ozdób :) Tegoroczna propozycja na pierwszy rzut oka jest może skromna wizualnie, ale nadrabia - i to z nawiązką! - kwestię smaku. Mazurek wypełniony białą czekoladą to czyste niebo w gębie, szczególnie jeśli ta czekolada ma lekko ciągnącą, kremową konsystencję. Jest absolutnie bezbłędny! Dla czekoladoholików i nie tylko :)
PS Koniecznie krójcie go na małe kawałki (a kroi się idealnie), bo zasłodzenie gwarantowane :)
Proporcje na tortownicę o średnicy 18 cm. W przypadku tradycyjnej (24-26 cm), należy podwoić składniki
Składniki na ciasto
- 80 g mąki pszennej
- 30 g mąki krupczatki
- 1 czubata łyżeczka ciemnego, niesłodzonego kakao
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 70 g margaryny Palma z Murzynkiem
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 18%
Składniki na masę czekoladową
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/4-1/3 szklanki śmietany kremówki
- opcjonalnie ozdoby do dekoracji
Przygotowanie ciasta
W dużej misce wymieszać razem mąki, kakao, cukier oraz sól. Następnie dodać posiekaną margarynę (zimną, z lodówki) i rozetrzeć palcami razem z sypkimi składnikami. Kolejno dodać żółtko oraz śmietanę, po czym zagnieść jednolite ciasto.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Umieścić w niej ciasto i wylepić spód oraz boki (na ok. 1-2 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Tortownicę z ciastem przykryć z wierzchu folią i włożyć do lodówki na 4-5 godzin, by ciasto się schłodziło.
Pieczenia spodu do mazurka
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu), po czym włożyć do niego tortownicę i podpiekać ciasto przez 25-30 minut. Po kwadransie polecam nakryć tortownicę papierem do pieczenia, aby ciasto nie spiekło się z wierzchu.
Upieczone ciasto pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.
W dużej misce wymieszać razem mąki, kakao, cukier oraz sól. Następnie dodać posiekaną margarynę (zimną, z lodówki) i rozetrzeć palcami razem z sypkimi składnikami. Kolejno dodać żółtko oraz śmietanę, po czym zagnieść jednolite ciasto.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Umieścić w niej ciasto i wylepić spód oraz boki (na ok. 1-2 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem. Tortownicę z ciastem przykryć z wierzchu folią i włożyć do lodówki na 4-5 godzin, by ciasto się schłodziło.
Pieczenia spodu do mazurka
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu), po czym włożyć do niego tortownicę i podpiekać ciasto przez 25-30 minut. Po kwadransie polecam nakryć tortownicę papierem do pieczenia, aby ciasto nie spiekło się z wierzchu.
Upieczone ciasto pozostawić na kratce do całkowitego przestygnięcia.
Przygotowanie masy czekoladowej
W garnuszku umieścić kremówkę oraz kawałki czekolady. Podgrzewać całość na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa osiągnie idealnie gładką i jednolitą konsystencję. Ważne: należy cały czas mieszać, by czekolada się nie przypaliła. Następnie zdjąć garnek z ognia i odstawić, aby masa się przestudziła i zgęstniała. Po 20-30 minutach można ją wylać na spód mazurka.
Gotowego mazurka włożyć na 5-6 godzin do lodówki aby masa stężała, a następnie dać mu "przeleżeć" w temperaturze pokojowej kolejne kilka godzin. Przechowywać w temp. pokojowej.
Wskazówka:
Jeśli mazurek ma być podany na świąteczny stół, najlepiej zacząć go przygotowywać w sobotę rano - do południa zrobiony będzie spód, do wieczora schłodzi się z masą w lodówce, a przez noc dodatkowo stężeje leżąc na kuchennym stole w temp. pokojowej.
Gotowego mazurka włożyć na 5-6 godzin do lodówki aby masa stężała, a następnie dać mu "przeleżeć" w temperaturze pokojowej kolejne kilka godzin. Przechowywać w temp. pokojowej.
Wskazówka:
Jeśli mazurek ma być podany na świąteczny stół, najlepiej zacząć go przygotowywać w sobotę rano - do południa zrobiony będzie spód, do wieczora schłodzi się z masą w lodówce, a przez noc dodatkowo stężeje leżąc na kuchennym stole w temp. pokojowej.
W przepisie na spód do mazurka zamiast masła użyłam margaryny - Palma z Murzynkiem - którą miałam okazję testować. Zwykle do kruchych spodów daję właśnie masło, ale jako że Palma ma zbliżoną do niego zawartość tłuszczu - 80% - podjęłam próbę i wykorzystałam właśnie ją. Dla pewności przepisu spód upiekłam dwa razy pod rząd. Z powodzeniem udało się upiec super kruche ciasto, więc mogę ją z czystym sumieniem polecić :)
46 komentarze:
Lubię takie zasłodzenie :) Pozdrawiam
zdecydowanie nie dla mnie :) lubię słodkie, ale to już za wiele ;)
Kusząco wygląda twój mazurek. Ładnie ozdobiony :) Ja nie mogę się doczekać, żeby takie słodkości zjeść :)
Nie przepadam za mazurkami, ale ten pięknie wygląda:)
piękny jak z obrazka i czuję, że niewyobrażalnie słodki! dla maniaków słodyczy idealny :)
Wypróbuje przepisu i przygotuję na świąteczny stół ;)
Och, jak ja dawno jadłam mazurka :)
Zamawiam kawałek!
mmm:)
bardzo podoba mi się dekoracja
etam zaraz zasłodzenie :) mi to nie grozi! :)
Przepiękny wyszedł :) Kocham bialą czekoladę <3
Cudny! I jeszcze te gwiazdki;)
cudowne połączenie:)
Pyszny i słodziutki pomysł :)
PIĘKNIE WYGLĄDA !
W tamtym roku miałam mazurka z białą czekoladą i byłam nim totalnie zachwycona, więc wierzę na słowo, że Twój jest pyszny: )
Jaki elegancki :)
u mnie w domu nie kultywuje się pieczenia mazurków są za słodkie, moja mama nie lubi słodkich ciast
ja również, Twój mazurek wygląda przesłodko, pewnie wolałabym się w niego wpatrywać całe Świeta - uroczy
zapraszam Cię na sernik do mnie
z pozdrowieniami, Ela
Ja w tym roku robie mazurek kajmakowy (mój pierwszy) . Czekolady będę miała już sporo w moim serniku trzy kolorowym z czekolad . :D
wygląda uroczo:) choć dla mnie pewnie za słodki:P
Ślicznie wygląda. Bardzo dekoracyjny i z całą pewnoscią przepyszny.:)
Cudowny, pięknie przyozdobiony :)
Prześliczny mazurek, uwielbiam wypieki z białą czekoladą :)
Ja w tym roku zarządzam wypiekami w domu i będzie jak co roku mazurek kajmakowy mojej babci. Jednakże Twój kusi, kusi...
Rozmarzyłam się... :) oj, chętnie bym się teraz zasłodziła takim mazurkiem!
Świetny jest :) Moje smaki :)
Kasiu on jest bosssski ! Zrób mi takiego na Święta ! Zapłacę :D ! <3
matko jaki obłędny:) ach ach ach
bajeczny ten mazurek :) porywam kawałek
Mega słodki ale wygląda doskonale i skusiłabym się na mały kawałeczek :D
Przeuroczy, pięknie ozdobiony. Wygląda tak pięknie że wcale bym go nie jadła (szkoda niszczyć takie dzieło)
Jaka pyszna słodycz:-) U nas tylko chcą kajmakowy...
Ale świętami już u Ciebie zapachniało :-) a ja w lesie... :-(
Ale słodkość:) ja bardzo lubię mazurki. Mój ulubiony to z pomarańczą i suszonymi morelami i lekkim kremem z czekolady.
właśnie (dosłownie) dostałam ślinotoku.. <3
wygląda obłędnie!
A żeby zamiast śmietany dodać jogurt naturalny? Ciekawe czy by wyszło?
katesz, w masie czekoladowej lepiej eksperymentować z mlekiem (choć na pewno dać go mniej niż śmietanki bo jest rzadsze). jogurt raczej odpada, bo w grę wchodzi gotowanie
Nie dość, że pięknie wygląda to i pewnie świetnie smakuje :)
No to nici z odchudzenia tego ciasta, pozostaje zapomnieć o jego kaloryczności i po prostu go zrobić i zjeść :)
Prezentuje się wspaniale!!! Ja w tym roku nie robię mazurków, ale chętnie sobie popatrzę na Twój :)
Uwielbiam mazurka z białą czekoladą, też mam takiego w planach na święta :)
Wygląda bardzo smacznie! Piękne ujęcia jak zawsze u Ciebie :)
Przepis super, składniki na ciasto fajnie się połączyły, a masa czekoladowa pięknie rozpuściła. Jutro podam na świąteczny stół i zobaczymy, jak smakuje, choć już wiem, że na pewno jest przepyszny :) http://i.imgur.com/3UtL8xy.jpg
Paulina, wspaniale się prezentuje! mam nadzieję, że mazurek przypadł do gustu :)
serdecznie dziękuję za komentarz i podesłane zdjęcie :)
Najlepszy przepis na mazurka z czekoladą widziałam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i muszę go spróbować. Jak dla mnie jest to jedne z najlepszych ciast i w szczególności gdy używamy dobrej jakości czekolady jaką jest Wedel. Wtedy nie ma możliwości, aby takie ciasto jak mazurek nam nie wyszło.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!