wtorek, 20 maja 2014

Ryż smażony z jajkiem. Ze szparagami



Ryż smażony to przebłysk wspomnień z Wietnamu. W takie postaci był bardzo często podawany "na ulicy" i różnych knajpach. Tak mi posmakował, że taki to sposób jego przygotowania wprowadziłam na stałe do własnej kuchni. Ponieważ dodatkowo udzieliło mi się wietnamskie dodawania jajek do wielu potraw, i smażony ryż polecam Wam właśnie z jajkiem. Dodatki do tego rodzaju bazy mogą być przeróżne - kurczak, krewetki, grzyby czy same warzywa. Ze względu na sezon, u mnie szparagi.



Składniki na dwie porcje
  • torebka ryżu
  • mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • jajko
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego i chilli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypiorek
  • kilka szparagów, upieczonych*

Ryż ugotować wg wytycznych na opakowaniu i odcedzić.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Cebulę zeszklić, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać jajko, przemieszać parę razy, wsypać ryż, zamieszać, wlać sos sojowy i chilli, pieprz - raz jeszcze wymieszać. Do gotowego ryży wsypać garść szczypiorku i pokrojone, upieczone szparagi.

Jak zawsze podawano w Wietnamie - sos sojowy/rybny/chilli powinien stać na stole, żeby każdy doprawił według gustu :)

Prosto, szybko i smacznie - polecam!

*O pieczeniu szparagach pisałam przy tostach i burgerach.



26 komentarze:

Natalie pisze...

Zdecydowanie moje smaki! :)

teenager ;) pisze...

bardzo fajny pomysł! z szparagami tym bardziej bym spróbowała :)

samazlodycz pisze...

przecudowne połączenie! kocham wszelkiego rodzaju smażone ryże i makarony!

AZgotuj! pisze...

Mam omijać gluten, z tym przepisem się uda, ale i tak obsesyjnie myślę o ... bułce;)

Krystyna Boner pisze...

Świetnie Kasiu zrobiłaś, podałaś i uwieczniłaś na zdjęciach to pyszne danie. SUPER!!!

Salvador Dali pisze...

myślałam, ze surowy przesmażony ryż, a tutaj już ugotowany :)
Ciekawe połączenie smaków Ci powiem, intrygujesz mnie :)

pabichu pisze...

Smażony ryż w jajku bardzo lubię, fajny pomysł na dodanie szparagów ;)

JoannaD pisze...

Absolutnie w moim guście:) Piękne zdjęcia:)

Kamila pisze...

Pycha! Fantastyczny przepis!

wedith1 pisze...

Uwielbiam ryż smażony z jajkiem!!! Podoba mi się połączenie ze szparagami :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ale super pyszna micha!;)

Poezja Smaku pisze...

Smażony ryż bardzo lubię, świetny pomysł aby dodać do niego szparagi :)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam zielone dania :) zapachniało mi latem

Antenka pisze...

mniam mniam mniammmm:) nie pogardziłabym taka porcyjką:)

Marzena pisze...

Kasiu, po prostu super:-) Mam w lodówce trochę ryżu ugotowanego i będzie jak znalazł:-)

Unknown pisze...

moje smaki! :)

Magda C. pisze...

O rany jak to smakowicie wygląda! Pycha <3

Marcela pisze...

mmm... wspaniały przepis na przepyszny obiad...:)

Unknown pisze...

Jak smakowicie i do tego ukochane szparagi <3

ozzie pisze...

Szybkie i ciekawe , na pewno skorzystam :-)

Patrycja Reszko pisze...

Dla mnie rewelacja!

Królowa Karo pisze...

Bosz... w pierwszej chwili przeczytałam, że ryż z JABŁKIEM i ze szparagami i nie mogłam sobie wyobrazić w ogóle tego smaku... a tu o jajko chodzi :)

Majana pisze...

Mmm, przepyszne zestawienie ! :)

ugotujmyto.pl pisze...

Pyszne danie na letnie dni!

Kasia pisze...

Bardzo smakowicie wygląda ten ryż, mniam!

대전출장안마 울산출장안마 부산출장안마 광주출장안마 pisze...

Your advice is really practical. Can’t wait to try it out for myself!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add