Ryż smażony to przebłysk wspomnień z Wietnamu. W takie postaci był bardzo często podawany "na ulicy" i różnych knajpach. Tak mi posmakował, że taki to sposób jego przygotowania wprowadziłam na stałe do własnej kuchni. Ponieważ dodatkowo udzieliło mi się wietnamskie dodawania jajek do wielu potraw, i smażony ryż polecam Wam właśnie z jajkiem. Dodatki do tego rodzaju bazy mogą być przeróżne - kurczak, krewetki, grzyby czy same warzywa. Ze względu na sezon, u mnie szparagi.
Składniki na dwie porcje
- torebka ryżu
- mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- jajko
- pieprz
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego i chilli
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypiorek
- kilka szparagów, upieczonych*
Ryż ugotować wg wytycznych na opakowaniu i odcedzić.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Cebulę zeszklić, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać jajko, przemieszać parę razy, wsypać ryż, zamieszać, wlać sos sojowy i chilli, pieprz - raz jeszcze wymieszać. Do gotowego ryży wsypać garść szczypiorku i pokrojone, upieczone szparagi.
Jak zawsze podawano w Wietnamie - sos sojowy/rybny/chilli powinien stać na stole, żeby każdy doprawił według gustu :)
Jak zawsze podawano w Wietnamie - sos sojowy/rybny/chilli powinien stać na stole, żeby każdy doprawił według gustu :)
Prosto, szybko i smacznie - polecam!
26 komentarze:
Zdecydowanie moje smaki! :)
bardzo fajny pomysł! z szparagami tym bardziej bym spróbowała :)
przecudowne połączenie! kocham wszelkiego rodzaju smażone ryże i makarony!
Mam omijać gluten, z tym przepisem się uda, ale i tak obsesyjnie myślę o ... bułce;)
Świetnie Kasiu zrobiłaś, podałaś i uwieczniłaś na zdjęciach to pyszne danie. SUPER!!!
myślałam, ze surowy przesmażony ryż, a tutaj już ugotowany :)
Ciekawe połączenie smaków Ci powiem, intrygujesz mnie :)
Smażony ryż w jajku bardzo lubię, fajny pomysł na dodanie szparagów ;)
Absolutnie w moim guście:) Piękne zdjęcia:)
Pycha! Fantastyczny przepis!
Uwielbiam ryż smażony z jajkiem!!! Podoba mi się połączenie ze szparagami :)
Ale super pyszna micha!;)
Smażony ryż bardzo lubię, świetny pomysł aby dodać do niego szparagi :)
uwielbiam zielone dania :) zapachniało mi latem
mniam mniam mniammmm:) nie pogardziłabym taka porcyjką:)
Kasiu, po prostu super:-) Mam w lodówce trochę ryżu ugotowanego i będzie jak znalazł:-)
moje smaki! :)
O rany jak to smakowicie wygląda! Pycha <3
mmm... wspaniały przepis na przepyszny obiad...:)
Jak smakowicie i do tego ukochane szparagi <3
Szybkie i ciekawe , na pewno skorzystam :-)
Dla mnie rewelacja!
Bosz... w pierwszej chwili przeczytałam, że ryż z JABŁKIEM i ze szparagami i nie mogłam sobie wyobrazić w ogóle tego smaku... a tu o jajko chodzi :)
Mmm, przepyszne zestawienie ! :)
Pyszne danie na letnie dni!
Bardzo smakowicie wygląda ten ryż, mniam!
Your advice is really practical. Can’t wait to try it out for myself!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!