Ryż smażony to przebłysk wspomnień z Wietnamu. W takie postaci był bardzo często podawany "na ulicy" i różnych knajpach. Tak mi posmakował, że taki to sposób jego przygotowania wprowadziłam na stałe do własnej kuchni. Ponieważ dodatkowo udzieliło mi się wietnamskie dodawania jajek do wielu potraw, i smażony ryż polecam Wam właśnie z jajkiem. Dodatki do tego rodzaju bazy mogą być przeróżne - kurczak, krewetki, grzyby czy same warzywa. Ze względu na sezon, u mnie szparagi.
Składniki na dwie porcje
- torebka ryżu
- mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- jajko
- pieprz
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego i chilli
- olej rzepakowy do smażenia
- szczypiorek
- kilka szparagów, upieczonych*
Ryż ugotować wg wytycznych na opakowaniu i odcedzić.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Cebulę zeszklić, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać jajko, przemieszać parę razy, wsypać ryż, zamieszać, wlać sos sojowy i chilli, pieprz - raz jeszcze wymieszać. Do gotowego ryży wsypać garść szczypiorku i pokrojone, upieczone szparagi.
Jak zawsze podawano w Wietnamie - sos sojowy/rybny/chilli powinien stać na stole, żeby każdy doprawił według gustu :)
Jak zawsze podawano w Wietnamie - sos sojowy/rybny/chilli powinien stać na stole, żeby każdy doprawił według gustu :)
Prosto, szybko i smacznie - polecam!
25 komentarze:
Zdecydowanie moje smaki! :)
bardzo fajny pomysł! z szparagami tym bardziej bym spróbowała :)
przecudowne połączenie! kocham wszelkiego rodzaju smażone ryże i makarony!
Mam omijać gluten, z tym przepisem się uda, ale i tak obsesyjnie myślę o ... bułce;)
Świetnie Kasiu zrobiłaś, podałaś i uwieczniłaś na zdjęciach to pyszne danie. SUPER!!!
myślałam, ze surowy przesmażony ryż, a tutaj już ugotowany :)
Ciekawe połączenie smaków Ci powiem, intrygujesz mnie :)
Smażony ryż w jajku bardzo lubię, fajny pomysł na dodanie szparagów ;)
Absolutnie w moim guście:) Piękne zdjęcia:)
Pycha! Fantastyczny przepis!
Uwielbiam ryż smażony z jajkiem!!! Podoba mi się połączenie ze szparagami :)
Ale super pyszna micha!;)
Smażony ryż bardzo lubię, świetny pomysł aby dodać do niego szparagi :)
uwielbiam zielone dania :) zapachniało mi latem
mniam mniam mniammmm:) nie pogardziłabym taka porcyjką:)
Kasiu, po prostu super:-) Mam w lodówce trochę ryżu ugotowanego i będzie jak znalazł:-)
moje smaki! :)
O rany jak to smakowicie wygląda! Pycha <3
mmm... wspaniały przepis na przepyszny obiad...:)
Jak smakowicie i do tego ukochane szparagi <3
Szybkie i ciekawe , na pewno skorzystam :-)
Dla mnie rewelacja!
Bosz... w pierwszej chwili przeczytałam, że ryż z JABŁKIEM i ze szparagami i nie mogłam sobie wyobrazić w ogóle tego smaku... a tu o jajko chodzi :)
Mmm, przepyszne zestawienie ! :)
Pyszne danie na letnie dni!
Bardzo smakowicie wygląda ten ryż, mniam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!