wtorek, 20 maja 2014

Ryż smażony z jajkiem. Ze szparagami



Ryż smażony to przebłysk wspomnień z Wietnamu. W takie postaci był bardzo często podawany "na ulicy" i różnych knajpach. Tak mi posmakował, że taki to sposób jego przygotowania wprowadziłam na stałe do własnej kuchni. Ponieważ dodatkowo udzieliło mi się wietnamskie dodawania jajek do wielu potraw, i smażony ryż polecam Wam właśnie z jajkiem. Dodatki do tego rodzaju bazy mogą być przeróżne - kurczak, krewetki, grzyby czy same warzywa. Ze względu na sezon, u mnie szparagi.



Składniki na dwie porcje
  • torebka ryżu
  • mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • jajko
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego i chilli
  • olej rzepakowy do smażenia
  • szczypiorek
  • kilka szparagów, upieczonych*

Ryż ugotować wg wytycznych na opakowaniu i odcedzić.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Cebulę zeszklić, a pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać jajko, przemieszać parę razy, wsypać ryż, zamieszać, wlać sos sojowy i chilli, pieprz - raz jeszcze wymieszać. Do gotowego ryży wsypać garść szczypiorku i pokrojone, upieczone szparagi.

Jak zawsze podawano w Wietnamie - sos sojowy/rybny/chilli powinien stać na stole, żeby każdy doprawił według gustu :)

Prosto, szybko i smacznie - polecam!

*O pieczeniu szparagach pisałam przy tostach i burgerach.



25 komentarze:

Natalie pisze...

Zdecydowanie moje smaki! :)

teenager ;) pisze...

bardzo fajny pomysł! z szparagami tym bardziej bym spróbowała :)

samazlodycz pisze...

przecudowne połączenie! kocham wszelkiego rodzaju smażone ryże i makarony!

AZgotuj! pisze...

Mam omijać gluten, z tym przepisem się uda, ale i tak obsesyjnie myślę o ... bułce;)

Krystyna Boner pisze...

Świetnie Kasiu zrobiłaś, podałaś i uwieczniłaś na zdjęciach to pyszne danie. SUPER!!!

Salvador Dali pisze...

myślałam, ze surowy przesmażony ryż, a tutaj już ugotowany :)
Ciekawe połączenie smaków Ci powiem, intrygujesz mnie :)

pabichu pisze...

Smażony ryż w jajku bardzo lubię, fajny pomysł na dodanie szparagów ;)

JoannaD pisze...

Absolutnie w moim guście:) Piękne zdjęcia:)

Kamila pisze...

Pycha! Fantastyczny przepis!

wedith1 pisze...

Uwielbiam ryż smażony z jajkiem!!! Podoba mi się połączenie ze szparagami :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ale super pyszna micha!;)

Poezja Smaku pisze...

Smażony ryż bardzo lubię, świetny pomysł aby dodać do niego szparagi :)

pieczarka mySia pisze...

uwielbiam zielone dania :) zapachniało mi latem

Antenka pisze...

mniam mniam mniammmm:) nie pogardziłabym taka porcyjką:)

Marzena pisze...

Kasiu, po prostu super:-) Mam w lodówce trochę ryżu ugotowanego i będzie jak znalazł:-)

Unknown pisze...

moje smaki! :)

Magda C. pisze...

O rany jak to smakowicie wygląda! Pycha <3

Marcela pisze...

mmm... wspaniały przepis na przepyszny obiad...:)

Unknown pisze...

Jak smakowicie i do tego ukochane szparagi <3

ozzie pisze...

Szybkie i ciekawe , na pewno skorzystam :-)

Patrycja Reszko pisze...

Dla mnie rewelacja!

Królowa Karo pisze...

Bosz... w pierwszej chwili przeczytałam, że ryż z JABŁKIEM i ze szparagami i nie mogłam sobie wyobrazić w ogóle tego smaku... a tu o jajko chodzi :)

Majana pisze...

Mmm, przepyszne zestawienie ! :)

ugotujmyto.pl pisze...

Pyszne danie na letnie dni!

Kasia pisze...

Bardzo smakowicie wygląda ten ryż, mniam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add