Do placuszków z cukinii zbierałam się od dłuższego czasu, ale zazwyczaj wszelkie zapasy szły na ciasto, chlebek, dżem lub dania obiadowe - ulubioną zupę krem, cukinię faszerowaną albo zapiekankę z beszamelem. W końcu jednak zachomikowałam młodą, niedużą cukinię z zamiarem przygotowania właśnie placków. Co prawda placuszkowy debiut planowany był w wersji na słono, ale zrobienie domowego złotego syropu zachęciło do słodkich klimatów. Jaka opinia? Mogę jedynie stwierdzić, że cukinia po raz kolejny okazała się niezawodna.
Placuszki są delikatne, ale jednocześnie treściwe, dzięki czemu zaspokoją głód na długo. Sprawdzą się zarówno jako propozycja śniadaniowa czy słodki podwieczorek. Oczywiście samej cukinii w ogóle nie czuć, więc jeśli nawet ktoś nie przepada za jej smakiem, nie ma się czego obawiać.
Z dodatkiem słodkiego syropu to czyste niebo w gębie! Nie żałujcie go :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka
- duże jajko
- łyżka oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do smażenia
- cukier opcjonalnie (u mnie bez, ale można dodać łyżkę czy dwie)
- szklanka startej na grubych oczkach cukinii (obranej ze skórki)
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej jogurt, mleko, olej i jajko - wystarczy trzepaczka, nie potrzeba miksera. Powstały płyn wlać do suchych składników i całość dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać do ciasta startą cukinię.
Placuszki smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem minutę/dwie - kiedy brzegi się zetną przewrócić na drugą stronę i smażyć aż do zarumienienia spodu (minutę/dwie), już bez przykrycia.
* Po dodaniu startej cukinii do ciasta, od razu zabieramy się za smażenie - ciasto nie powinno zbyt długo leżakować, bo cukinia będzie puszczała sok, który je rozrzedzi.
42 komentarze:
Bardzo fajny pomysł na cukinię :) Chętnie wykorzystam!
Apetycznie się prezentują te twoje placuszki! W zasadzie te same, skoro nie dodałaś cukru, można podać i z wytrawnymi dodatkami :)
uwielbiam cukinię za jej uniwersalność :) czy na słodko czy na wytrawnie zawsze pysznie i zdrowo się sprawdza :)
nigdy nie pomyślałam o nich na słodko, super pomysł:) a jak elegancko się prezentują przekrojone!
Bardzo pobada mi się ten dodatek.
Kinga, no dokładnie, plus ewentualne podrasowanie samego ciasta solidną porcją przypraw :)
Uwielbiam takie placuszki, mam dynię zrobię podobne z dyni:-)
Bardzo mi się podobają placuszki w takiej wesji :)
pysznie się zapowiadają :)
z cukini na slodko?? nie znam ale poznam :)
Pysznie wyglądają :)
Tak, cukinia świetnie sprawdza się w wersji na słodko!
Piękne placki!
Cudne sa te placuszki, koniecznie musze zrobić:)
Obłędne;] ciekawe czy smakowałyby dobrze ze słonym sosem?
Bak Taste, myślę, że tak, choć w wersji słonej dodałabym do ciasta ziół i przypraw
takiej wersji tych placków jeszcze nie znałam ;>
PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)
Ależ smakowicie wyglądają te placuszki. Nabieram na nie wielkiej ochoty. Dobrze, że mam wszystkie składniki a pora śniadaniowa już wkrótce ;-)
Ale to pierwsze zdjęcie zachęca do spróbowania i placuszków i syropu:)
zawsze jadłam dotychczas na słono, ciekawa aletrnatywa!
Doskonałe, na słodko też smakują :) Pozdrawiam
Takich placuszków jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę wypróbować :) Wyglądają smakowicie :)
o mamo co za widoki:) chyba ładniejszych placuszków z cukinią nie widziałam:) zjadłabym takie z ogromnym smakiem!
Chetnie bym sprobowala :)
oj, zjadłabym takie placuszki, tak apetycznie oblane syropem, mmm... :)
Ale super te zielone akcenty w placuszkach! :-)
Nie pomyślałabym że mają w sobie cukinie.
Obłędnie wyglądają :)
Uwielbiam cukinię :) Potrafi do wszystkiego się idealnie wpasować :) Pięknie wyglądają te placuszki :)
mnaim jakie puchate :D
Apetycznie :)
Cukiniowych placuszków już baaaaardzo dawno nie jadłam (w słodkiej wersji) ale doskonale pamiętam jak pyszne są! :-)
z checia sprobuje - domownikom juz znudzily sie w wersji wytrawnej, mam nadzieje, ze beda smaczne !
Nie przepadam za cukinią, ale te Twoje placuszki wyglądają tak wyśmienicie! Świetny pomysł na urozmaicenie sobie monotonnych obiadów :)
Nie wyglądają jakby były z cukinią;-) Uwielbiam Twoje placuszki przekrojone, wyglądają cudnie:-)
świetna propozycja, jeszcze w takim wydaniu nie jadłam:) wyglądają fantastycznie:)
Tam jest cukinia?!??!?!?!?! Nie wierzę!!!! Wyglądają mega, mega, mega apetycznie!!!
Na przekroju przecież wyraźnie widać cukinię, jakie delikatne!
na słodko nie robiłam, na pewno pyszne!
muszę z cukinią nadrobić zaległości póki jest, placuchy wyglądają smakowicie ;) zupę z nią jadłam, zapiekanki, tosty ale w takiej jeszcze nie :)
kurcze, na taki pomysł bym nie wpadła! super! :)
Też jadam tosty z masłem orzechowym :D hehe i też jestem w siódmym niebie :)
Widzę że sezon an cukiniowate u Ciebie w pełni. Tu placuszki, tam zupka :) Piękne te placuszki!
Fajne, puchate ...a te zdjęcie ze spływającym syropem bardzo, bardzo apetyczne:) buziaki
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!