środa, 28 sierpnia 2013

Placuszki z cukinii na słodko



Do placuszków z cukinii zbierałam się od dłuższego czasu, ale zazwyczaj wszelkie zapasy szły na ciasto, chlebek, dżem lub dania obiadowe - ulubioną zupę krem, cukinię faszerowaną albo zapiekankę z beszamelem. W końcu jednak zachomikowałam młodą, niedużą cukinię z zamiarem przygotowania właśnie placków. Co prawda placuszkowy debiut planowany był w wersji na słono, ale zrobienie domowego złotego syropu zachęciło do słodkich klimatów. Jaka opinia? Mogę jedynie stwierdzić, że cukinia po raz kolejny okazała się niezawodna.

Placuszki są delikatne, ale jednocześnie treściwe, dzięki czemu zaspokoją głód na długo. Sprawdzą się zarówno jako propozycja śniadaniowa czy słodki podwieczorek. Oczywiście samej cukinii w ogóle nie czuć, więc jeśli nawet ktoś nie przepada za jej smakiem, nie ma się czego obawiać.

Z dodatkiem słodkiego syropu to czyste niebo w gębie! Nie żałujcie go :)



Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • duże jajko
  • łyżka oleju rzepakowego do ciasta + odrobina do smażenia
  • cukier opcjonalnie (u mnie bez, ale można dodać łyżkę czy dwie)
  • szklanka startej na grubych oczkach cukinii (obranej ze skórki)

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej jogurt, mleko, olej i jajko - wystarczy trzepaczka, nie potrzeba miksera. Powstały płyn wlać do suchych składników i całość dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wmieszać do ciasta startą cukinię.

Placuszki smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem minutę/dwie - kiedy brzegi się zetną przewrócić na drugą stronę i smażyć aż do zarumienienia spodu (minutę/dwie), już bez przykrycia.

* Po dodaniu startej cukinii do ciasta, od razu zabieramy się za smażenie - ciasto nie powinno zbyt długo leżakować, bo cukinia będzie puszczała sok, który je rozrzedzi.




42 komentarze:

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Bardzo fajny pomysł na cukinię :) Chętnie wykorzystam!

Unknown pisze...

Apetycznie się prezentują te twoje placuszki! W zasadzie te same, skoro nie dodałaś cukru, można podać i z wytrawnymi dodatkami :)

teenager ;) pisze...

uwielbiam cukinię za jej uniwersalność :) czy na słodko czy na wytrawnie zawsze pysznie i zdrowo się sprawdza :)

Karola pisze...

nigdy nie pomyślałam o nich na słodko, super pomysł:) a jak elegancko się prezentują przekrojone!

AZgotuj! pisze...

Bardzo pobada mi się ten dodatek.

Kaś pisze...

Kinga, no dokładnie, plus ewentualne podrasowanie samego ciasta solidną porcją przypraw :)

agattekh pisze...

Uwielbiam takie placuszki, mam dynię zrobię podobne z dyni:-)

ugotujmyto.pl pisze...

Bardzo mi się podobają placuszki w takiej wesji :)

Łucja pisze...

pysznie się zapowiadają :)

pollyzeczki pisze...

z cukini na slodko?? nie znam ale poznam :)

Kamciss pisze...

Pysznie wyglądają :)

Angie pisze...

Tak, cukinia świetnie sprawdza się w wersji na słodko!
Piękne placki!

Anula pisze...

Cudne sa te placuszki, koniecznie musze zrobić:)

Back Taste pisze...

Obłędne;] ciekawe czy smakowałyby dobrze ze słonym sosem?

Kaś pisze...

Bak Taste, myślę, że tak, choć w wersji słonej dodałabym do ciasta ziół i przypraw

Smakiem Pisany pisze...

takiej wersji tych placków jeszcze nie znałam ;>

PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

skoraq cooks pisze...

Ależ smakowicie wyglądają te placuszki. Nabieram na nie wielkiej ochoty. Dobrze, że mam wszystkie składniki a pora śniadaniowa już wkrótce ;-)

Gosia pisze...

Ale to pierwsze zdjęcie zachęca do spróbowania i placuszków i syropu:)

Ola pisze...

zawsze jadłam dotychczas na słono, ciekawa aletrnatywa!

Kamila pisze...

Doskonałe, na słodko też smakują :) Pozdrawiam

Pan Deserek :) pisze...

Takich placuszków jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę wypróbować :) Wyglądają smakowicie :)

Antenka pisze...

o mamo co za widoki:) chyba ładniejszych placuszków z cukinią nie widziałam:) zjadłabym takie z ogromnym smakiem!

pieczarka mySia pisze...

Chetnie bym sprobowala :)

kuchcikOla pisze...

oj, zjadłabym takie placuszki, tak apetycznie oblane syropem, mmm... :)

judik pisze...

Ale super te zielone akcenty w placuszkach! :-)

klaudia pisze...

Nie pomyślałabym że mają w sobie cukinie.
Obłędnie wyglądają :)

Jagodziana Coffee pisze...

Uwielbiam cukinię :) Potrafi do wszystkiego się idealnie wpasować :) Pięknie wyglądają te placuszki :)

Sanma pisze...

mnaim jakie puchate :D

Moja Kariera pisze...

Apetycznie :)

Magda pisze...

Cukiniowych placuszków już baaaaardzo dawno nie jadłam (w słodkiej wersji) ale doskonale pamiętam jak pyszne są! :-)

Katarzyna Piotrowska pisze...

z checia sprobuje - domownikom juz znudzily sie w wersji wytrawnej, mam nadzieje, ze beda smaczne !

Magda C. pisze...

Nie przepadam za cukinią, ale te Twoje placuszki wyglądają tak wyśmienicie! Świetny pomysł na urozmaicenie sobie monotonnych obiadów :)

Marzena pisze...

Nie wyglądają jakby były z cukinią;-) Uwielbiam Twoje placuszki przekrojone, wyglądają cudnie:-)

martawkuchni.blog.pl pisze...

świetna propozycja, jeszcze w takim wydaniu nie jadłam:) wyglądają fantastycznie:)

Nemi pisze...

Tam jest cukinia?!??!?!?!?! Nie wierzę!!!! Wyglądają mega, mega, mega apetycznie!!!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Na przekroju przecież wyraźnie widać cukinię, jakie delikatne!

zufik pisze...

na słodko nie robiłam, na pewno pyszne!

Marcelina pisze...

muszę z cukinią nadrobić zaległości póki jest, placuchy wyglądają smakowicie ;) zupę z nią jadłam, zapiekanki, tosty ale w takiej jeszcze nie :)

Happy Kitchen. pisze...

kurcze, na taki pomysł bym nie wpadła! super! :)

Jagodziana Coffee pisze...

Też jadam tosty z masłem orzechowym :D hehe i też jestem w siódmym niebie :)

JustInka pisze...

Widzę że sezon an cukiniowate u Ciebie w pełni. Tu placuszki, tam zupka :) Piękne te placuszki!

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Fajne, puchate ...a te zdjęcie ze spływającym syropem bardzo, bardzo apetyczne:) buziaki

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add