czwartek, 19 listopada 2015

Makaron z kurczakiem, brokułem i sosem serowym



Totalnie nie wiem, gdzie ten czas ucieka. Pędzi jak szalony! Poza blogiem duży projekt, o którym mam nadzieję wspomnieć w grudniu, a który obecnie zajmuje każdą wolną chwilę, między pracą, siłownią a życiem osobistym :) Aby czerpać z dnia jak najwięcej stawiam więc wyłącznie na ekspresowe dania - tym razem kurczak w sosie serowym z brokułami. Danie szybkie i pożywne.

poniedziałek, 9 listopada 2015

Chrupiące gofry - przepis podstawowy



To chyba najbardziej chrupiące gofry, jakie mi kiedykolwiek wyszły! Przepis podstawowy, bez żadnych udziwnień. Jednocześnie bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z wierzchu gofry sa rumiane i chrupiące, a wewnątrz lekkie i napowietrzone. Polecam bardzo!!! Na śniadanie czy podwieczorek :)


niedziela, 1 listopada 2015

Placki z dyni / Warsztaty o Smaku Dyni



Placuszki z dyni to super szybka opcja na śniadanie czy podwieczorek. Wystarczy zetrzeć dynię, wymieszać z kilkoma składnikami i usmażyć. Nie trzeba nawet wyciągać miksera. U mnie podane z cukrem pudrem, ale pasować będzie również słodki syrop czy polewa. Tak smakuje jesień :)


sobota, 24 października 2015

Domowe soki owocowe (z sokownika)



W tym roku zapadła w końcu decyzja o zakupie sokownika. Żałuję tylko, że aż tyle się z tym wahaliśmy, bo urządzenie było w ostatnich tygodniach eksploatowane do granic możliwości. Teraz mamy około 30 butelek różnych soków, które zachowują smak ulubionych owoców. Udało się zrobić naturalny sok z jabłek, śliwek, brzoskwiń, winogron oraz owoców czarnego bzu. Poezja! Można je pić same, choć mają tak intensywnie owocowy smak, że najczęściej rozrabiamy je z wodą. Jeśli zastanawiacie się nad sokownikiem, kupujcie :)


piątek, 9 października 2015

Jabłecznik z antonówek



Bardzo prosty, a przy tym dość efektowny jabłecznik. Ciasto pięknie wyrasta, jest delikatne i maślane. Do tego zanurzone w nim pyszne antonówki. Czego chcieć więcej :) Siła tkwi w prostocie.

sobota, 3 października 2015

Ciastka owsiane z orzechami i suszonym mango



Pożywne i "zdrowe" ciasteczka, bez dodatku mąki pszennej, wyłącznie na płatkach owsianych, z dodatkiem orzechów i suszonego mango. Nie za słodkie. Super kruche.
Ciastka może nie należą do najbardziej atrakcyjnych wizualnie, ale ręczę za smak :)

Bardzo polecam! Jako zdrowszą przekąskę albo coś na ząb przed lub po treningu.


Przy okazji zapraszam na portal Jemy w Łodzi
na którym znajdziecie wywiad z moją skromną osobą :)

środa, 23 września 2015

Dżem ze śliwek węgierek



Kolejne tegoroczne przetwory, w tym roku nam się zaszalało :) Tym razem pora na śliwki - chyba moje ulubione owoce! Mogłabym je jeść na kilogramy, serio. W dżemie mogę przynajmniej zachować ich smak na dłużej.


wtorek, 15 września 2015

Szpinakowe pesto z solonymi orzeszkami



Czas pędzi jak szalony, dosłownie! Jeśli uda mi się raz na tydzień przygotować obiad, to jest to cud. Jako że trzeba się adaptować do nowych warunków, kolejny przepis z cyklu szybko, smacznie i z zapasem na kilka porcji :) 

Pesto szpinakowe jest zdecydowanie moim ulubionym, pojawiło się zresztą już na blogu i często je przyrządzam, ale ostatnio wpadł mi do głowy pomysł jakby smakowało z dodatkiem orzeszków ziemnych. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Jak dla mnie w smaku petarda! Dodatkowo nie żałowałam czosnku i parmezanu, więc jak ktoś lubi pesto o mocnym i wyrazistym smaku, przepis jest zdecydowanie dla niego. Mocno polecam!

niedziela, 6 września 2015

Dżem z jeżyn



Jeżyny w tym roku obrodziły u nas wyjątkowo! Zajadam je same, robię koktajle, ale smak warto zachować na dłużej. A ponieważ ostatnio mamy fazę na domowe przetwory (będzie jeszcze dżem śliwkowy i sok z aronii), przyszła kolej na dżem jeżynowy. Tylko owoce i cukier, żadnych polepszaczy. Dżem wychodzi naturalnie gęsty, nie za słodki, lekko kwaskowaty  Pyszny jest :) 


niedziela, 30 sierpnia 2015

Placek z kruszonki ze śliwkami



Kolejne ciasto z serii super szybko, super prosto i oczywiście super smacznie :) Ciasto z kruszonki jest banalne w przygotowaniu - wystarczy połączyć składniki, wysypać część kruszonki na spód, podpiec go, wyłożyć owoce i resztę kruszonki, zapiec i gotowe! Beż żadnego zagniatania czy chłodzenia ciasta.  Co ważne, mimo że pomijamy etap chłodzenia, to spód i tak wychodzi mega kruchy - taki ciasteczkowy. Mocno polecam!!!

wtorek, 25 sierpnia 2015

Najlepsze ogórki konserwowe



Tym razem wpis, który może średnio wpisuje się w tematykę bloga, ale ponieważ jest to przepis na najlepsze ogórki konserwowe ever! postanowiłam go dodać. Przepis pochodzi oczywiście od Rodzicielki, a za największą rekomendację niech posłuży nasza rozmowa :)

Ja: Ogórki się skończyły, kupimy znowu tej samej firmy (wskazałam na nazwę firmy z etykiety na słoiku)? Moje ulubione
Mama: [śmiech] Ale to nasze ogórki, domowe. Tylko, że w słoiku po kupnych.

W ten oto sposób z jednej strony spaliłam się ze wstydu nie rozpoznając domowych przetworów własnej Mamt, ale z drugiej nieświadomie powiedziałam chyba jeden z większych komplementów :) Szczerze polecam ten przepis!!!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add