Jedno z najprostszych i najszybszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Przygotowanie to jakieś parę minut, a łącznie z pieczeniem można się zamknąć w pół godziny. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec. Nawet mikser nie jest nam potrzebny.
Kladdkaka to coś na kształt brownie. Wnętrze ciasta powinno przypominać zakalec. Stopień "niedopieczenia" zależy w dużym stopniu od upodobań. Ja wybrałam "lekkiego" zakalca, ale jeśli skrócicie czas pieczenia o 2-3 minuty, środek będzie bardziej niedopieczony. Piekłam to ciasto dwie niedziele z rzędu i właśnie taka wersja najbardziej mi posmakowała :)
Składniki:
na podstawie przepisu z bloga Ósmy kolor tęczy- 130 g masła
- 230 g cukru (u mnie 150 g demerara i 80 g białego)
- 50 g ciemnego kakao
- 120 g mąki
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 jajka
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 przy termoobiegu). Masło rozpuścić i delikatnie przestudzić. Następnie przelać do dużej miski, dodać do niego cukier i wymieszać, by lekko się rozpuścił. Do masy dodać kakao, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać całość (masa będzie gęsta). Jajka rozbełtać widelcem i, razem z aromatem, dodać do masy. Mieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy, pozbycia się grudek. Gotowe ciasto przelać do formy (okrągła o średnicy 20-22 cm bądź kwadratowa o boku 20 cm). Piec 15-20 minut - zależy, jaki stopień wypieczenia lubimy. Moje ciasto piekło się 20 minut. Po upieczeniu wystudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
29 komentarze:
Nie znałam takiego :)
Uwielbiam takie ciasta<3
Mocno czekoladowe to zdecydowanie dla mnie!
Wygląda cudownie !
Wygląda znakomicie, coś mocno czekoladowego na poprawę humoru :) Pozdrawiam
fajne i proste ciasto - to lubię :)
Akurat mam ochote na cos slodkiego.
Jako fanka brownie dałabym się skusić :D
zapowiada sie pysznie :)
Takie proste ciacho a tak musi być pyszne :D
o ja.. wygląda świetnie.. :) dla mnie boomba ;)
Uwielbiam je, najbardziej w dodatkowej polewie czekoladowej :)
Uwielbiam takie ciasta, proste, a jakie cudowne:)
takie najprostsze są najlepsze :)
Ja się poczęstuję :)
Obłędny! Takie ciacho to mogę jeść :D
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Uwielbiam ciacha tego typu :)
Kuszące,tym bardziej ,że tak szybko się robi.
Wspaniałe to ciacho, puchate, piękne. Mniam :)
Ciasto mega czekoladowe, idealne. Następnym razem spróbuję piec dłużej, dzisiaj 20 min i duże 'niedopieczenie', coś jak brownie. Polecam.
Dominika
Dominiko, super, bardzo się cieszę, że ciasto Ci posmakowało :)
pozdrawiał ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza
uwielbiam czekoladowe ciasta, na pewno wykorzystam przepis , pozdrawiam :)
HELP~!
Mam okrągłą blaszke ale 24 cm. Wyjdzie, czy jakoś trzeba zwiększyć proporcje?? Jak tak, to o ile?
I najlepiej piec w dzien podania czy dzien przed?
V., wyjść wyjdzie, choć będzie odrobinę niższe. jeśli chciałabyś zwiększyć proporcje, to polecam przelicznik http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
zdecydowanie najlepiej piec w dzień podania
To ciasto prezentuje się wspaniale.
W sumie nie wyobrażam sobie okresu kiedy nie mogłabym chociaż raz na jakiś czas zjeść ciasta czekoladowego. Oczywiście najlepszym jak dla mnie na ten moment jest brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ więc jeżeli tylko mam chwilę wolnego to oczywiście bardzo lubię je zrobić.
Miałam akurat ochotę na coś słodkiego i wszystkie składniki pod ręką więc postanowiłam wypróbować przepis. Z podanych proporcji masy starczyło mi zaledwie na małą keksówkę, ciasto też piekło się trochę dłużej (ok 30 min), ale za to w smaku wyszło bardzo smaczne. Mocno kakaowe, w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące. Na pewno jeszcze powtórzę, zwiększając odpowiednio proporcje.
mzk1tsr2
cialis 5 mg
sightcare
kamagra
cialis eczane
cialis 20 mg sipariş
glucotrust official website
viagra
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!