Chleb z gruszką - brzmi trochę dziwnie, ale smakuje rewelacyjnie.
Przyjemnie wilgotny i bardzo aromatyczny.
Miąższ wypełniony licznymi, drobnymi dziurkami, niesamowicie sprężysty!
Lekko słodki i ku memu zaskoczeniu przypominający w smaku chałkę.
Choć na drożdżach, zachowuje świeżość nawet dwa dni po upieczeniu.
Bardzo polecam!
Składniki:
(przepis zaczerpnięty z niezawodnego blogu Amber)
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej*
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 duża gruszka obrana i pokrojona w kostkę
- 200g wody
W misce wymieszać mąki i sól.
Letnią wodę wymieszać z miodem i cukrem. Dodać drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby nastąpiła aktywacja drożdży.
Wymieszać suche składniki z mokrymi i wyrabiać wszystko około 10 minut.
Jeżeli ciasto będzie się kleić, podsypać blat mąką.
Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy i ponownie wyrobić ciasto.
Dodać pokrojoną gruszkę i delikatnie wyrobić.
Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na godzinę. Powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto odgazować, złożyć dwa - trzy razy .
Uformować okrągły bochenek,włożyć do durszlaka lub koszyka. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejną godzinę.
Wstawić blachę do piekarnika (w oryginale chleb był pieczony w garnku żeliwnym) i nagrzać go do 230°C. Wyrośnięty chleb ostrożnie przełożyć na gorącą blachę. Piec około 45 minut (mój szalony piekarnik potrzebował godziny) - około 30 minut w 230°C, później zmniejszyć do 200°C.
Upieczony chleb wyjąć i studzić na kratce.
47 komentarze:
O rany....jak Ty kusisz...
Nie mogłabym nie spróbować jak taki chlebek smakuje!
Genialny pomysł i przepiękny chlebek!!!
Chleb z gruszką... obok takiego oryginału na pewno nie przeszłabym obojętnie, aż mnie skręca z ciekawości jak smakuje :)
Ty to masz pomysły :)
ciekawi mnie jego smak.. :)
Kasiu,Twoja pełnoziarnista wersja wygląda wspaniale!
Niezwykle rustykalnie.
Cieszę się,że byłam natchnieniem.
Dobrego dnia!
wygląda cudownie: takie brązowiutki z tymi kawałeczkami upieczonej gruszki . Już mi się marzy zjeść taka kanapeczkę z masełkiem na tych chlebie ;)
No takich wypieków to chyba w dobrych piekarniach nawet nie ma :)
wygląda niesamowicie z tym mączno-gruszkowym wzorem
Wiesz co Kasiu ? Tak sobie pomyslałam .. co by to było gdyby do tego dodał jeszcze więcej cukru i cynamon? Jakoś tak mi przyszło do głowy, bo ostatnio często łączę gruszki z cynamonem i w tym połączeniu smakują wybornie. Jak tam na studiach?.. Bo ja wróciłam okropnie zmęczona :)
Wygląda wspaniale. Z chęcią bym takiego spróbowała :D
Kasiu pięknie wygląda! Niezwykle apetyczny!
Jadłam ten chlebek wg przepisu Magdy K i był fantastyczny :) Twój wygląda wspaniale :)
Oryginalny chlebek:) Musi cudownie pachnieć;)
Nie brzmi wcale dziwnie- jak dla mnie.. kusząco!
Ciasta z gruszkami są pycha, więc chlebek jeszcze lepszy!
oooch, dlaczego moje chleby zawsze wyglądają tak pokracznie a Twoje tak urzekająco?
Lubię zapach gruszek ale nie przepadam za smakiem, niemniej pomysł fantastyczny. ;)
Musi być przepyszny - uwielbiam gruszki, kojarzą mi się ze złotą, ciepłą jesienią i dziecięcymi zabawami w sadzie :)
Bardzo fajny pomysł. Nie piekłam jeszcze chleba z owocami. Pozdrawiam cieplutko ;)
przecudowny ten chleb, zdjęcia takie przaśne! ale w dobrym tego słowa znaczeniu! pięknie wygląda, aż bałabym się go przekroić...
Pozdrawiam pogodnie mimo deszczu
Monika
Dla mnie nie brzmi dziwnie, a rewelacyjnie! Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia, do tego wszystkiego jest taki rustykalny:)
Chlebek wygląda rajsko. Jest najzwyczajniej w świecie piękny i juz! Musi mieć rzeczywiście niesamowity smak, a jak pachnie to nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Nic...muszę chyba sama taki upiec:-)
Angie, dziękuję i serdecznie polecam wypróbować
kruszyna, nie pozostaje nic innego jak upiec i zaspokoić swoją ciekawość :) (ja dokładnie tak zrobiłam gdy zobaczyłam przepis u Amber)
kwiatki bratki., pomysł znaleziony u Amber :) a smak jest bezbłędny, trzeba spróbować :)
Amber, dziękuję bardzo! wyszedł ładnie, bo bazowałam na świetnym przepisie :)
shy, dziękuję. oj z masełkiem był wyborny :)
darianna, dziękuję!
basiaP, dziękuję!
Grażyna, myślę, że można spróbować. choć dla mnie był idealny w takich proporcjach. tak mi smakował, że praktycznie połowę zjadłam bez żadnych dodatków, po prostu go przegryzając. na studiach jestem już na ostatnim roku, więc jest już dużo lżej, uff :)
slyvvia, dziękuję!
Kamila, dziękuję!
Biżuteria z filcu, dziękuję!
Nemi, tak, pachnie wspaniale!
Sue, właśnie z sympatii do ciast gruszkowych go upiekłam :)
słodkosłona., oj tam pokracznie, każdy ma swój urok :) tutaj gruszki są tylko małym dodatkiem, więc polecam wypróbować, a nuż posmakują :)
Cytrynka, jest przepyszny :)
utricia1, dziękuję i zachęcam do wypróbowania pieczywa z owocami
mnemonique, dziękuję i również ciepło pozdrawiam :)
burczymiwbrzuchu, dziękuję bardzo!
Gosiu, bardzo dziękuję. chlebek jest rewelacyjny w smaku, zapachu i samej strukturze. polecam jego upiecznie
Kasiu! To cudo nie chleb! Piękny wyszedł i tak pięknie na zdjęciach go pokazałaś!
Brawo!!!!
Pozdrawiam:)
faktycznie brzmi dziwnie, ale wierzę, że smakuje :)
a ja właśnie wyjęłam z piekarnika Twój włoski jabłecznik razowy i jest cudowny!
Dałam dosłownie kapkę aromatu pomarańczowego i wyszedł obłędny.
Ale się cieszę.
;)
Anna-Maria, dziękuję bardzo, nawet nie wiesz jak miło usłyszeć to od osoby, od której zdjęć nie można się oderwać :)
monami, smakuje, smakuje :)
słodkosłona., super, że smakuje! ja też się bardzo cieszę :D
wspaniały! zupełnie inny! :)
piekłam go również i uważam, że jest przepyszny :)
a zdjęcia cudne
No wiadomo Kaś kusi ;)
Chlebek wygląda smakowicie.
hmmmm może w weekend wypróbuję:)
Ależ on wspaniały! :)
Kaś, robiłam, robiłam - dwa razy:):):)Pycha - ale mój był jasny, bo takim bardziej do gruszki pasował:). Świetnie,z e i Ty znasz jego smak:)
Magda, dziękuję!
magda k., chlebek całkowicie zasłużenie ma liczne grono wielbicieli. i dziękuję!
ADALIRA, dziękuję :) polecam wypróbować
judik119, dziękuję!
ewelajna, ciemny też do gruszki pasuje :) i mam cichą nadzieję, że jego smak poznają kolejne osoby, na pewno się nie zawiodą
Wygląda tak soczyście, z chęcią spróbowałabym jak smakuje
Kasiek ślicznie wyglada ten chlebek ...oj narobiłąś mi smaka:)
Wow! bardzo oryginalny pomysł:):)
pozdarwiam:)
No tyle wielbicieli ma ten chlebek, że chyba sama spróbuję. I wydaje mi się, że właśnie ciemny z pełnego ziarna! Wygląda pięknie!
Ivka, rzeczywiście gruszka nadaje mu pewnej soczystości, warto wypróbować!
Jolu, dziękuję Ci bardzo i namawiam do upieczenia :)
Lena, ktoś kto go wymyślił miał wyobraźnię :p
Karolina, koniecznie wypróbuj. jestem przekonana, że zasilisz grono jego wielbicieli :) jak najbardziej polecam wersję z pełnego ziarna
zostałaś otagowana, zapraszam do zabawy
http://kobieta-ja.blogspot.com/2011/10/tell-me-about-yourself-award.html
rany... wygląda rewelacyjnie :) Koniecznie muszę wypróbować. Jeszcze z gruszką chleba nie robiłam :)
Great bread! Beautiful blog! ^_^
Przepis ląduje w zakładkach!
Agnieszko, dziękuję za otagowanie :)
moje pasje, koniecznie! :)
Hilmar, thank you so much!
kikimora, przepis polecam z ręką na sercu, warto go wypróbować
hej, a czy jest możłiwość upieczenia tego chleba w automacie do chleba?
Anonimowy, można spróbować, ale czy wyjdzie, nie mam pewności. chleby pieczone w automacie potrafią być kapryśne. jeśli podejmiesz próbę, chętnie poznam jej rezultat, bo przyznam, że perspektywa zrobienia go w automacie bardzo mi się podoba.
p.s. jeśli wcześniej sama go upiekę w automacie, to zaznaczę to w poście
Jak dla mnie to obłęd ;-))) Dawaj kromeczkę ;-D
www.przysmakiewy.pl
Wygląda pysznie!! A żeby nie by anonimową mam naimie Anka :) i będę zagląda tu częściej. Pozdrawiam :)
Witaj Aniu :) Chlebek smakował jak wyglądał, naprawdę go polecam!
pozdrawiam!
Bardzo smaczny wyszedł ten chlebek. Pozwolisz, że zanotuję sobie przepis ;-)
Aniu, bardzo się cieszę, że chlebek przypadł do gustu :)))
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz i opinię
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!