Klasyczny sernik z rosą na kruchym cieście
Tradycyjny, domowy, bez zbędnych udziwnień. I choć lubię w kuchni eksperymentować, to cenię również powroty do starych, sprawdzonych, wciąż nieprzejedzonych, smaków.
Masa serowa jest z tych cięższych, choć bardzo dobrze równoważy ją lekka jak chmurka pianka. Całość na fantastycznie kruchym, niemal ciasteczkowym spodzie, który nie namięka (daję gwarancje na dwa dni od upieczenia - dłużej nie sprawdzałam, bo szybko znika).
No i ta rosa... cieszę się jak dziecko, jak widzę, kiedy się pojawia. Kiedyś za nic nie chciała wyjść, ale w końcu chyba rozgryzłam jej sekret - wyskakuje regularnie :)
Proporcje na blachę o wymiarach 25x25 cm
Kruchy spód
Kruchy spód
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 żółtka
- skórka starta z jednej cytryny
Wszystkie składniki razem zagnieść. Początkowo ciasto będzie bardzo sypkie, ale w miarę zagniatania (parę minut) wszystko ładnie się połączy. Następnie, wylepić ciastem dno blachy do pieczenia (wyłożonej papierem). Blachę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zagnieść ciasto rano, a wieczorem piec sernik.
Masa serowa
- 1 kg półtłustego twarogu (krajanki)
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego*
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy (ok. 65 g)
- 3/4 szklanki cukru (lub jedna szklanka, jeśli wolimy słodsze serniki)
- łyżka cukru waniliowego
*olej zamiast masła - zdrowsza opcja, a porcja tłuszczu, dzięki któremu masa serowa nie będzie sucha pozostaje zapewniona. olej rzepakowy, dzięki klarownej barwie oraz neutralnemu smakowi i zapachowi, nada się idealnie
Wersja najprostsza: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i miksować do dokładnego połączenia składników. Jeśli mamy porządny blender, nie potrzeba uprzedniego mielenia twarogu. I bez tego otrzymamy idealnie kremową masę.
Wersja standardowa: twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie, po czym dodajemy do niego resztę składników, a całość łączymy mikserem.
Masa będzie dość rzadka.
PIECZENIE
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową, po czym wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 50-55 minut, a następnie ubijamy piankę.
Wersja najprostsza: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i miksować do dokładnego połączenia składników. Jeśli mamy porządny blender, nie potrzeba uprzedniego mielenia twarogu. I bez tego otrzymamy idealnie kremową masę.
Wersja standardowa: twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie, po czym dodajemy do niego resztę składników, a całość łączymy mikserem.
Masa będzie dość rzadka.
PIECZENIE
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową, po czym wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 50-55 minut, a następnie ubijamy piankę.
Pianka
- 3 białka (z lodówki)
- 1/3 szklanki cukru pudru
Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach, po czym - ciągle mieszając, ale już na najniższych obrotach - stopniowo dosypywać cukier puder.
Sernik lekko wysunąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę. Rozsmarować i ponownie wstawić do piekarnika, z tym że zmienić sposób pieczenia:
- gazowy piekarnik: kolejne 15-20 minut w 160 stopniach
- elektryczny z termoobiegiem: 5 minut w 160 stopniach przy grzaniu tylko od dołu, a później 10-15 minut z powrotem termoobieg przy temperaturze 140 stopni
Uwaga: należy pilnować by pianka tylko lekko się zarumieniła (może być nawet trochę "lepka" z wierzchu, kiedy dotkniemy jej np. patyczkiem/wykałaczką) - nie może upiec się tradycyjna beza, ponieważ na zbyt spieczonej piance nie pojawią się kropelki rosy. najlepiej więc czuwać przy piekarniku - każdy inaczej piecze - i tylko kiedy zauważymy, że pianka jest lekko przyrumieniona, wyłączyć piekarnik
Upieczony sernik studzić ok. pół godziny lekko w uchylonym piekarniku, a po tym czasie już przy otwartym. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do na kilka godzin, a najlepiej na noc, do lodówki. Rano wyjąć z lodówki i przechowywać już w temperaturze pokojowej.
- gazowy piekarnik: kolejne 15-20 minut w 160 stopniach
- elektryczny z termoobiegiem: 5 minut w 160 stopniach przy grzaniu tylko od dołu, a później 10-15 minut z powrotem termoobieg przy temperaturze 140 stopni
Uwaga: należy pilnować by pianka tylko lekko się zarumieniła (może być nawet trochę "lepka" z wierzchu, kiedy dotkniemy jej np. patyczkiem/wykałaczką) - nie może upiec się tradycyjna beza, ponieważ na zbyt spieczonej piance nie pojawią się kropelki rosy. najlepiej więc czuwać przy piekarniku - każdy inaczej piecze - i tylko kiedy zauważymy, że pianka jest lekko przyrumieniona, wyłączyć piekarnik
Upieczony sernik studzić ok. pół godziny lekko w uchylonym piekarniku, a po tym czasie już przy otwartym. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do na kilka godzin, a najlepiej na noc, do lodówki. Rano wyjąć z lodówki i przechowywać już w temperaturze pokojowej.
99 komentarze:
łał :) Te kropelki - jak magia :D
Sernikowe cudo :)
pyszna klasyka i ta Twoja rosa... boska!:)
Piękny Ci wyszedł, roi się aż od kropelek:) I muszę przyznać, że jednak właśnie najbardziej smakuja mi te serniki tradycyjne - ciężkie i zbite:)
Sernik jest niebiański :)
Twoje ciasta to jakaś poezja!
kiedy byłam mała te kropelki stanowiły dla mnie nie lada zagadkę :) dawno ten sernik nie gościł w moim domu, muszę do niego wrócić :)
prezentuje się ... po prostu idealnie :-)
Ta rosa jest po prostu idealna! :)
Jaki wysoki, i te kropelki..... Zjadłabym kawałeczek:)
Wygląda idealnie. Piękna rosa Ci wyszła.
Ten sernik bardzo lubię.
Pozdrawiam:)
Pysznie, aż wstyd, że jeszcze takiego nie robiłam.
Ciakawe czi mi udałoby się wychwycić ten moment wyjęcia rosy z piekarnika :D
Piękne złociste kropelki rosy:-))
Sernik wyszedł Ci idealnie, no i ta złocista rosa :)
Kropelki rosy są fantastyczne. Sernik widać,że puszysty i wilgotny a takie są najlepsze. Bardzo lubię serniki i z ogromną chęcią spróbowałabym Twojego :)
Właśnie od tego sernika zaczęła się moja "serowa" miłość! Jadałam go u cioci od najwcześniejszych lat dzieciństwa, kiedy sama zaczęłam gotować i piec próbowałam rozgryźć tajemnicę serników. Z przykrością muszę też przyznać, mając nadzieję, że nie urażę innych sernikożerców, że wszystkie te masy, nie ważne czy dodać do nich karton kremówki i kostkę masła, nigdy nie wyjdą aż tak kremowe, miękkie i pyszne! Naprawdę polecam, przyjemnie się robi a efekty są nieziemskie :)
Pozdrawiam, Renata :]
WSPANIAŁY! :) Z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
Robię ten sernik jest pyszny. Śliczne zdjęcia, zjadłabym .... :)
Wygląda wspaniale! Miłej niedzieli :)*
jakie piękne kropelki!
Piękny sernik,kropelki jak małe bursztynki.
A ja poznałam ten sernik dopiero grasując w blogosferze. U mnie w domu nigdy się go nie piekło. Kiedys wreszcie musze sie do niego przymierzyć.
Pięknie Ci wyszedł... idealnie zroszony kropelkami
Pięknie wygląda, mimo, że nie przepadam za sernikami, ten z chęcią bym spróbowała :)
taaak-stare, proste i te klasyczne przepis, często sa tak zapomniane, a przecież bez nich nie byłoby teraz nic :(
Rosa:) Zawsze mi się podoba jak to się prezentuje ;)
jest rosa - jest ślicznie !! cudowny sernik ;D
Kocham Twoje wypieki. Są zawsze idealne. Jesteś w tym mistrzem. A tu widzę sernikowe cudo. Tak puszyste, mięciutkie, delikatne... nie wiem, w sumie nie jadłam przecież, ale jestem pewna że takie właśnie jest.
nie wiem tylko co to jest ta rosa, ale równie genialnie wygląda. pięknie ozdabia wypiek.
Pięknie Ci wyszedł ten sernik. I ta rosa. Ach cudowność. Choć uwielbiam eksperymenty różnej maści, to ja też czasami lubię klasykę i tradycję, bo przypomina mi skąd pochodzę i kim jestem :-D
Mój ulubiony sernik :) Ta rosa jest zachwycająca! :)
Glorious cheesecake!
Jejku, to mój ulubiony serniczek :) piękna rosa Ci wyszła :) super ;)
już tyyyle razy widziałam ten sernik a jeszcze nigdy go nie robiłam... oooj :)
Ło matko, muszę zrobić sernik:)
Ale piękny Ci wyszedl Kasiu :)
Serniczek jest fantastyczny!
genialnie wyszła ta rosa! ;)
istne cudeńko :)
Uwielbiam ten sernik i też go mam na blogu ale niestety nie jest tak idealny ;)! Jak Ty to robisz Kasiu? Pozdrawiam :)!
Jaki on piękny! i te małe kropeczki :}
Piękne te kropelki:)
U mnie dziś też sernik ( trochę inny), ale nie doczekał posta:)
wow! naprawdę robi wrażenie
przepięknie się prezentuje!!
Zjawiskowy !!!!!!!1
Rosa idealna!
Pyszny sernik.Bardzo dostojny.
widać, że rozpływa się w buzi:) poezja!
zawsze się zastananawiałam, czy taka rosa by mi wyszła, ale jeszcze nie odważyłam się spróbować
Blog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Leciutki :) i ta rosa pięknie wygląda.
Ależ cudo, pozdrawiam i gratuluję takiego super wypieku:)
Palce lizać!
Wygląda wspaniale, Ja na rosę zawsze czekam z duszą na ramieniu ;)
Piekny Ci wyszedł!;)
To już teraz wiem, dlaczego mi nigdy nie wychodzi rosa ...bo za bardzo spiekam piankę:) Cudowne kropelki Kasiu:)
Sliczny sernik i kropelki jak marzenie:) Musze kiedys sprobowac taki popelnic:)
Piękny ten serniczek, i mam totalną ochotę go spałaszować właśnie o tej porze w nocy:-)
Piękne kropelki rosy Ci wyszły, sernik wygląda bardzo apetycznie :-)
Raz robiłam ten sernik i właśnie zastanawiałam się, dlaczego nie było rosy a ja tą bezę po prostu zjarałam :)
Na pewno zrobię jeszcze raz i będę stosowałam się do Twoich wskazówek :)
Bardzo dobry jest ten sernik, tylko nie zawsze wyjdzie rosa... Pozdrawiam Cię.. Grażyna. ;)
Grażyna, od kiedy stosuję się dokładnie do wskazówek, które zamieściłam w przepisie, rosa zawsze mi wychodzi. wcześniej przyznaję - raz się trafiała, raz nie :)
pozdrawiam!
Piękne złociste kropelki :)
Robiłem już 2 razy, wyszedł pyszny. Zastanawia mnie tylko jedno - dlaczego tutaj są takie piękne kropelki, wyglądające faktycznie jak rosa, a mnie wychodzi coś, co raczej przypomina kałuże? :)
A., cieszę się, że smakował!
kałuże? :D a rozsmarowujesz mniej więcej równo pianę z białek? być może rosa zbiera się w większych zagłębieniach. jeśli to nie to, to znaczy, że powstaje u Ciebie naprawdę sporo rosy (im mniej podpieczona pianka, tym więcej kropelek wyjdzie) i po prostu kropelki chcąc nie chcąc się zlewają - co w sumie nie jest najgorsze, bo osobiście uwielbiam ten słodki, ciągnący płyn rosą zwany :)
Dziś zrobiłam sernik z twojego przepisu :)chyba wyszedł i właśnie się studzi :):) będę czekała z utęsknieniem na rosę :):):)
krycha, jeśli tylko pianka nie jest spieczona jak na bezę, to na pewno się pojawi :) mam nadzieję, że sernik posmakuje ;)
Dzięki za inspirację.Pyszny sernik.Cudna złota rosa.Rozkosz tak dla oczu jak i poniebienia , a wiem o tym dlatego , że upiekłam , jadłam i aż się mlaskać chce.Oczywiście rosa jest i pojawila się mimo tego , że sernik nie był w lodówce.
elasz, ogromnie się cieszę, że sernik tak posmakował, a rosa wyszła
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz!
Witam. Właśnie wczoraj zrobiłam sernik z Twojego przepisu. Pierwszy raz udało mi się upiec takie pyszne ciasto! Przepis idealny. Dziękuję i pozdrawiam :)
A. witam serdecznie :) bardzo mi miło, że sernik aż tak podpasował!
pozdrawiam i dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią :)
witam, mam zamiar upiec niedługo ten piękny sernik, bo na Twoich przepisach nigdy!! się nie zawiodłam :D mam pytanie czy zamiast oleju mogę jednak dodać masło i ile, czy to popsuje smak? nie znam się na sernikach, rzadko je robię. pozdrawiam :D ania
Aniu, witam! przemiło czytać takie słowa, cieszę się, że przepisy się sprawdzają i trafiają w smaki :)
co do oleju, myślę że można podmienić, aczkolwiek my go używamy dlatego, że rzepakowy jest całkowicie naturalny w smaku i zapachu, dzięki czemu go nie czuć, a swoją "spajającą" funkcję spełnia.
jeśli jednak chcesz zamienić na masło, myślę, że można wziąć tę samą ilość tłuszczu - czyli zamiast połowy szklanki oleju, połowę szklanki rozpuszczonego masła
pozdrawiam i koniecznie daj znać, jeśli wypróbujesz :)
Pieknie ten sernik wyglada i napewno smaczny,tylko spod wyglada na spalony.
Pozatym dane sa miarki w gramach a nie w sztukach np.jajka.
Ile to dodatkowej pracy trzeba wlozyc,!
Pozdrawiam
A., zapewniam, że spód nie jest spalony :)
patrzymy na ten sam przepis? jedynie twaróg i masło są podane w miarce wagowej, reszta jest jak najbardziej intuicyjna i prosta - sztuki, szklanki, łyżeczki. żadnego przeliczania i dodatkowej pracy
pozdrawiam serdecznie!
zdaję relację :D upiekłam ten pyszny sernik:P była nawet rosa, dodałam tak jak w przepisie olej do masy serowej :P, ale stres był, bo wyszła baardzoo rzadka myślałam, że wyleje się z formy, nie wiem czy ser na to wpłynął, czy mleka mniej po prostu dawać, w większej formie robiłam i też był wysoki. Bardzo dziękuję za pyszny przepis. pozdrawiam ania
Aniu, ogromnie się cieszę, że sernik smakował :) no i że olej nie wydał się taki straszny :) co do konsystencji sera - niestety bywają mniej i bardziej wilgotne. a korzystałaś z sera wiaderkowego czy krajanki? bo te pierwsze często wpływają na rzadką i lejącą konsystencję masy. tak czy siak, super, że wyszedł!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za relację :)
korzystałam z takiego w kostce już 3krotnie mielonego, dodałam parę kropel olejku :P i było bardzo rzadkie jak miksowałam, dobrze, że wysoki garczek wzięłam, bo by się źle skonczyło.i te fajne kropelki... :D ponownie potwierdzam, że Twoje przepisy są sprawdzone, robiłam już sernik bez spodu też był pyszny i ciasteczka pieguski:P ania
Ania, w sumie w przepisie mam zaznaczone, że masa wychodzi dość rzadka, choć oczywiście wirtualnie trudno porównać "dość rzadką" od "bardzo rzadkiej" :D grunt, że się udał :)
i bardzo mi miło, że wypróbowałaś już kilka przepisów! mega budujące, że ktoś próbuje i wraca :)
pozdrawiam!
Ciekawy przepis:) Mam pytanie: czy w przypadku przygotowaniu masy serowej po zmieleniu sera w maszynce do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia, czy do sera dodaję najpierw cukier potem po jednym żółtki itd.?
Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Ania
Ania, po zmieleniu sera w maszynce zwykle stopniowo dodaje skladniki - czyli cukier, żółtka itd i ucieram calość mikserem
Pozdrawiam!
Piękny:) tesknię za takim sernikiem...
Ja też piekę ten pyszny sernik. Moja rosa jest większa i nie taka regularna, ale ja lubię bardziej spieczoną bezę.
Hej mam pytanie odnośnie oleju w przepisie chciałabym jednak dodać masła w takim wypadku ile gram masła muszę dodać?Dziękuję za odpowiedź
A., ok pół szklanki - tak jak oleju
Dziękuję, planuję upiec na święta taki serniczek. Napisze czy mi się udał :)
A., koniecznie daj znać :) ja piekę ten serniczek i na tegoroczną wigilię, nasz ulubiony :)
właśnie upiekłam sernik, nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłam bo jest płynny mam nadzieję ze stężeje przez noc bo inaczej klapa :(
A., powinien trochę stężeć. trzymam kciuki :) przy następnej okazji polecam dłużej podpiec - przynajmniej dopóki wierzch się nie zetnie
Udał się! dziś spróbowałam jest przepyszny nawet rosa mi wyszła. Dziękuję za super przepis
A., wspaniale! bardzo się cieszę, że się udał, no i oczywiście, że posmakował :)
pozdrawiam świątecznie
A mi coś nie wyszedł, po tym czasie caly sernik jak galaretka :(
A., a uzyłeś twarogu w kostce? ewentualnie kwestia piekarnika. jeśli z wierzchu wygląda na "luźny”, warto go trochę przeciągnąć
https://bayanlarsitesi.com/
Eskişehir
Erzincan
Ardahan
Erzurum
EFO
Diyarbakır
Adana
Bursa
izmir
Sakarya
5LRO0V
6D30A
Trabzon Şehirler Arası Nakliyat
Silivri Duşa Kabin Tamiri
Nevşehir Şehir İçi Nakliyat
Çerkezköy Evden Eve Nakliyat
Diyarbakır Parça Eşya Taşıma
Artvin Parça Eşya Taşıma
Urfa Lojistik
Kastamonu Şehir İçi Nakliyat
Yozgat Lojistik
D7A74
Muğla Evden Eve Nakliyat
Bursa Parça Eşya Taşıma
Bartın Parça Eşya Taşıma
Mardin Evden Eve Nakliyat
Zonguldak Evden Eve Nakliyat
Sivas Lojistik
Antalya Evden Eve Nakliyat
Samsun Evden Eve Nakliyat
Kastamonu Evden Eve Nakliyat
DC1CA
Bitcoin Kazanma
Gate io Borsası Güvenilir mi
Ön Satış Coin Nasıl Alınır
Coin Kazma Siteleri
Coin Para Kazanma
Kripto Para Nasıl Alınır
Binance Borsası Güvenilir mi
Snapchat Takipçi Hilesi
Qlc Coin Hangi Borsada
11C7C
Coin Oynama
Bitcoin Mining Nasıl Yapılır
Sohbet
Threads Takipçi Hilesi
Mefa Coin Hangi Borsada
Bitcoin Nasıl Alınır
Lovely Coin Hangi Borsada
Tiktok İzlenme Hilesi
Kripto Para Kazma
21BBC
trust wallet web
ledger live
avax wallet web
ledger live wallet
ledger live
avax wallet
wallet arculus
eigenlayer wallet web
onekey web
CCED7
Kripto Para Üretme Siteleri
Twitter Retweet Satın Al
Twitch İzlenme Hilesi
Trovo Takipçi Satın Al
Bitcoin Nasıl Üretilir
Facebook Beğeni Hilesi
Kwai Beğeni Hilesi
Bitcoin Nasıl Alınır
Mexc Borsası Kimin
5C3BF
Facebook Takipçi Hilesi
Raca Coin Hangi Borsada
Aptos Coin Hangi Borsada
Satoshi Coin Hangi Borsada
Paribu Borsası Güvenilir mi
Binance Borsası Güvenilir mi
Mexc Borsası Kimin
Kripto Para Üretme
Arg Coin Hangi Borsada
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!