czwartek, 24 października 2013

Ciasto bananowe z jabłkami (pełnoziarniste)



Albo bananowy jabłecznik.

Ciasto po brzegi wypełnione jabłkami. Wilgotne, dość ciężkie, ale nie zakalcowate - ładnie wyrosło mimo przytłaczającej (w mocno pozytywnym sensie) ilości owoców.

Składnikiem, który "robi różnicę" i nadaje całości charakteru jest imbir kandyzowany - moje nowe smakowe uzależnienie. Mam słodko-ostro-pikantny smak, coś rewelacyjnego. Jak z surowym imbirem średnio się lubię, tak za wersją kandyzowanej szaleję :)

A samym ciastem powracam do idei ciast śniadaniowych - solidenj porcji energii zamkniętej w słodkiej, ale i trochę zdrowszej, formie. Inne tego rodzaju propozycje znajdziecie w zakładce Pełnoziarniście, ale postaram się też utworzyć dla nich osobną kategorię, bo trochę przepisów się już uzbierało, a widzę, że cieszą się dużym powodzeniem i często z nich korzystacie.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej, wg smaku)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 banany, dojrzałe, średniej wielkości
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jabłka, duże, twarde (u mnie ligol)
  • kilka kawałków kandyzowanego imbiru (opcjonalnie, ilość wg upodobań)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy temoobiegu). Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostę. Imbir drobno posiekać.

Wymieszać suche składniki. Zmiksować banany z jajkami i olejem.
Płyn wlać do suchych składników i wymieszać łopatką. Wsypać jabłka oraz imbir - wymieszać.
Ciasto przełożyć do kwadratowej formu 20x20 cm, wstawić do piekarnika i piec ok. 40-50 minut - aż patyczek wbity w środek ciasta będzie w miarę suchy (ciasto nie będzie się do niego lepić).

* Ciasto można też upiec w formie muffinek.





49 komentarze:

Ola pisze...

to mi przypomniało, że dramatycznie potrzebuję pełnoziarnistej mąki:)
a ten imbir muszę koniecznie sama wypróbować:)

AJ. pisze...

Uwielbiam połączenie jabłka z bananami i do tego ciasto zrobione z maki pełnoziarnistej, po prostu extra!!!!

Ciekawska Magdalena pisze...

mm zjadłabym na śniadanko ;D

Marzena pisze...

Jak na szarlotkę przystało wygląda rewelacyjnie. W sumie to chyba jedyne ciasto, które mój mąż je, a z bananami musiało być jeszcze lepsze i bardziej wilgotne:-)

Magda C. pisze...

Kolejne genialne połączenie i zdrowe ciasto. Kasiu znowu kusisz i sprawiasz, że nocne pieczenie mnie czeka :) Eh... znowu będę przez Ciebie niewyspana ;)

Anula pisze...

Następny przepis dla mnie:) Zapewne wypróbuje , ja tylko razowe ciasta mogę jeść, a na te jest mało przepisów.Dziękuje Kasiu!

ToTylkoJa pisze...

Wygląda pysznie:) Muszę wypróbować.
Pozdrowienia:))

Kaś pisze...

Dziękuję Dziewczyny! i jeszcze raz polecam :)

Waniliowa pistacja pisze...

a właśnie kupiłam sporo imbiru i nie wiedziałam co z nim zrobić, a że uwielbiam ciasta z jabłkami tak samo jak z bananami to ten przepis na pewno wykorzystam! :)

Kasia pisze...

Połączenie bananów i jabłek jest pyszne, już sobie zapisałam ten przepis :)

Unknown pisze...

Juz sobie wyobrażam zapach tego ciasta... Na samą myśl cieknie mi ślinka :)))

Angie pisze...

Ach, wygląda na takie mokre<3 Musi pięknie pachnieć: )

Anonimowy pisze...

Słodkie wypieki preferuję na drugie śniadanko, te pasuje świetnie, mniam!

agnesblog pisze...

Cudowny wypiek- zapewne przetestuję:-)

teenager ;) pisze...

fajne ciacho! nie dość, że bananowe to jeszcze z jabłuszkiem :)

Karina pisze...

robisz smaka! ; )

kuchcikOla pisze...

jabłka i banany - jestem na tak :)
a tym imbirem mocno mnie zainteresowałaś :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ale śniadanie! Wspaniałości serwujesz :)

gin pisze...

Z taką ilością jabłek musiało smakować bosko!

Veggie pisze...

Jabłka i banany w jednym cieście, pycha :-)

Lili pisze...

Nie dość, że ciasto śniadaniowe to jeszcze pełnoziarniste!!! :D :D :D
Coś dla mnie.
Dzięki! :*

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Podoba mi się ta zdrowa wersja jabłkowego ciasta ;).

Nemi pisze...

Moje kubki smakowe wariują i chcą tego ciasta, teraz, natychmiast! ;)

Łucja pisze...

zjadłabym :) wygląda pysznie!

Unknown pisze...

Wspaniałe :) Muszę przetestować :)

Majana pisze...

Musi być pyszne! Połączenie jabłek i bananów wydaje mi się smakowite. :)

Antenka pisze...

kocham bananowe, ostatnio piekłam wersję z marchewką:) twoja propozycja jest równie kusząca:)

skoraq cooks pisze...

Jejuuuu Kaś, takie ciasto na śniadanie. Toż to zdrowa rozpusta i ja ten pomysł kupuję, bo po takim śniadaniu dzień nie może być zły :-)

JustInka pisze...

Cudne! Robiłam kiedyś cosik podobnego ( choć może nie do końca) ale bez jajek :)
Cudnie wygląda to ciacho! Uwielbiam Twoje foty!

AZgotuj! pisze...

Oj TAK. Pyszne:)

Salvador Dali pisze...

mniam! strasznie lubię takie ciasta owocowe, a jeszcze z cynamonem i imbirem ^^

Tosia pisze...

Zmieniłam adres bloga, więc zapraszam do mojego nowego miejsca :))

Evi pisze...

Bananów z jabłkami w cieście jeszcze chyba nie łączyłam, choć w musie owocowym pasują doskonale :). No i pełnoziarniste ciasto! Super, muszę spróbować.

Unknown pisze...

Aż zgłodniałam :)

wiktorkowa pisze...

świetna pełnoziarnista wersja:)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Jak dla mnie to jeszcze jedna pyszna, choć innowacyjna wersja jabłecznika :)

Marta pisze...

bardzo fajne ciasto!

Patrycja pisze...

Ale napakowane owocami! Idealne ciasto o jesiennym klimacie :)

madlene17 pisze...

Takie wilgotne ciach uwielbiam :) Dorzuciłabym jeszcze od siebie troszkę orzeszków;)

Unknown pisze...

Jak smacznie i zdrowo! :)

pollyzeczki pisze...

takie sniadanie ??o wow!!

Anulla pisze...

na zdrowsze ciasto zawsze chętnie się skuszę:) i wyrzuty sumienia mniejsze:P

agattekh pisze...

Też mam zamiar zrobić ciasto bananowe, ale niestety nie takie zdrowe jak Twoje, bo o wiele bardziej kaloryczne...

ugotujmyto.pl pisze...

Takie śniadanie to ja rozumiem...:)!

Agata pisze...

Hej, mam zamiar spróbować tego ciasta, bo jest w moim stylu czyli z ciemnej mąki, szybkie i łatwe w przygotowaniu:)
Piszesz że można upiec jak mufiny, ok, ale w mufinach jest mleko a tutaj go brak, można trochę go dać?
czy może banan zastępuje mleko? można banana pominąć? albo czy pominąć jabłko a banana zostawić?
i jeśli mufiny to jak długo piec? bo 40-50min to chyba za długo dla mufinek?
pozdrawiam:)

Kaś pisze...

Hej! Już odpowiadam :)
mleko tu nie ma nic do rzeczy. to że można upiec to ciasto jako muffiny znaczy, że zamiast piec je w tradycyjnej formie, można użyć muffinowych foremek. ps nie każde muffiny muszą mieć mleko :)
nie pomijałabym żadnych składników - bo nie daje głowy co z tego wyjdzie
co do czasu pieczenie, myślę że będzie to ok. 25 minut - ale najlepiej po 20 zacząć na nie zerkać i ewentualnie sprawdzić patyczkiem czy upieczone
pozdrawiam :)

Agata pisze...

jaka szybka odpowiedź:) dzięki.

Unknown pisze...

Jaki rodzaj mąki pełnoziarnistej został dodany ? zastosować mąkę z pełnego przemiału czy z orkiszu pełnoziarnista ?

Kaś pisze...

Unknown, może być z pełnego przemiału czy z orkiszu pełnoziarnista. nada się nawet razowa 1850. unikałabym już jednak 2000, ona lepiej nadaje się do chleba

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add