sobota, 30 listopada 2013

Sernik piernikowy



Klasyczny sernik na ciasteczkowym spodzie w świątecznej, piernikowej odsłonie. Fani pierniczków będą zachwyceni – znajdują się one zarówno w spodzie sernika, jak i tworzą posypkę z wierzchu, a korzenne przyprawy wzbogacają smak i aromat samej masy serowej.

Sernik należy do tych ciężkich, mazistych - jak dla mnie typowo świątecznych, na szczególne okazje. Gorąco polecam jego przygotowanie, a przynajmniej wykorzystanie pierniczków jako składników spodu - niby szczegół, a robi różnicę :)

PS1 Świąteczna książka kucharska /e-book/ z przepisami 5 blogerek, w tym dziesięciu moich, jest już dostępna :) Mój pierwszy tak duży projekt - sporo pracy, też nerwów, ale przede wszystkim moc radości i  satyskakcji. Z efektów jestem całkiem zadowolona :) Zapraszam do pobrania, poniższy baner Was pokieruje.


Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów


PS2 Trzymajcie kciuki, dziś wylatuję do Wietnamu :) Pierwszy raz samolotem i od razu hardcorowo - w sumie dwa loty, bo przesiadka w Paryżu. Jak opublikuję kolejny post, to znak, że jest dobrze i się ogarnęłam :D

Edit: Dziękuję Wam za ciepłe słowa! Już na miejscu, loty były spokojne (stwierdzam, że uwielbiam latać! :)), teraz pora na poznawanie Wietnamu - stwierdzenie "od kuchni" będzie tu bardzo adekwatne :)




Składniki na spód:
  • 100 g pierników bez lukru (np. Katarzynek)
  • 100 g herbatników
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy 

Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 jajka 
  • 50 g margaryny Palma z Kruszwicy, miękkiej!
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • łyżeczka przyprawy do pierników

Posypka:
  • 50 g pierników bez lukru (np. Katarzynek), startych na pył


Przygotowanie spodu
Pierniczki drobno posiekać, zaś herbatniki pokruszyć. Przełożyć do miski i dolać rozpuszczoną Palmę. Składniki dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach tłuszczem. Ciaseczkowy spód wyrównać i mocno docisnąć. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Przygotowanie masy serowej
Twaróg zmielić trzykrotnie, po czym umieścić go w dużej misce. Dodać pozostałe składniki: 50 g Palmy (miękkiej), kremówkę, budyń, cukry, olejek, przyprawę i zmiksować całość. Na koniec, ciągle miksując, dodawać po jednym jajku aż masa będzie gładka i kremowa.

Pieczenie
Masę serową przelać na podpieczony spód i piec sernik przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu, przez godzinę trzymać go w zamkniętym piekarniku, następnie studzić w uchylonym. Po przestygnięciu przełożyć na całą noc do lodówki.

Przed podaniem, wierzch sernika wysypać startymi na pył pierniczkami.




Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl


60 komentarze:

teenager ;) pisze...

cudowny sernik!! piernikowa rozkosz, idealny pomysł na świąteczne ciasto :)

POGRAJMY pisze...

Życzę udanego wyjazdu:) Tam nauczysz się pewnie dużo kuchni wietnamskiej:D

Marcelina pisze...

Kasia udanego lotu! :))
Sernik jak marzenie - wiadomo, zjadłabym cały :)

whiness pisze...

Udanego lotu! Baw się dobrze, moja droga :)
Sernik - prawdziwe cudo z nut świąt.

Unknown pisze...

wygląda wspaniale, jak on musi fantastycznie pachnieć... :)
wow, Wietnam! Brzmi bardzo ciekawie :) przyjemnej podróży :)

Renata pisze...

Szczęśliwej podróży i niezapomnianych przeżyć!! pozdrawiam cieplutko:)

ella kropka com pisze...

dodaję do przepisów na Święta - piernik i ser to idealne połączenie, Kasiu czy zamiast margaryny mogę masło?
pozdrawiam, Ella

Angie pisze...

Taki sernik to ja bardzo chętnie: )
Udanego lotu i pobytu!!

Krystyna Boner pisze...

Fantastyczny przepis na fantastyczny sernik. I jeszcze tak pięknie wygląda.
Kasiu wysokich lotów. Trzymam kciuki i czekam na Twój ...nowy post. Pozdrawiam :)

Martha pisze...

Bardzo mi się podoba taki sernik! : )
Świetny przepis!

Kaś pisze...

Pięknie Wam dziękuję. Lot z Wawy do Paryża bardzo udany (suuuper :)) teraz tylko ten najważniejszy i odliczam czas niecierpliwie :)

Ella, tak, można zamienić

Marta Urbańska pisze...

Udanego pobytu i pamiętaj, że tutaj na Ciebie czekamy :) a sernik wspaniały !

Amber pisze...

Musi być wspaniały w smaku!
Pozdrawiam.

Unknown pisze...

wow wygląda znakomicie :) ależ nabrałam na niego ochoty ;)

Katarzyna pisze...

fantastyczne połączenie :) życzę ciekawych przygód :)

Kamila pisze...

Znakomity! Pychota!

AZgotuj! pisze...

Zdrowy deser a przy tym mam zapach świąteczny, pysznosci:)

Natalie pisze...

Kocham pierniczki - muszę zrobić ten sernik na święta ?
Coś czuję że bardziej mi zasmakuje niż ten kajmakowy :)

Unknown pisze...

robiłam takiw zeszłym roku na święta, wszystkim bardzo smakował:) polecam:D

Jey pisze...

chyba muszę stwierdzić że lepszego sernika nie widziałam i nie jadłam. chociaż tego też jeszcze nie jadłam, ale już to wiem :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Obłędny serniczek, iście świąteczny! :) Musi nieziemsko pachnieć.

pieczarka mySia pisze...

Mega pyszny :)
Udanej wycieczki!

Kasia pisze...

Skubnęłabym tego serniczka, fajnie pomyślany i na pewno obłędnie pachnący (i pyszny!) :)

Gosia pisze...

Marzenie taki sernik... A podróży szczerze zazdroszczę i czekam na kolejnego, smakowitego posta :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Kaś, kupiłaś mnie tym piernikowym wypiekiem! A wiesz, że jestem sernikoholiczką!;);) Pozdrawiam!

RedHead pisze...

Świetny i idealny na świąteczny czas :)

Anonimowy pisze...

Och cudo! taki Świąteczny :)
Trzymam kciuki za lot :) a książki jestem bardzo ciekawa :P

BabaLuca pisze...

wygląda bosko

Unknown pisze...

Duża warstwa sera! Taki powinien być każdy sernik:)
Gratuluję publikacji przepisów:) Teraz posypią się same ohy i ahy:)
Wietnam? czadersko! Czekam na wiadomość o szczęśliwym dotarciu do celu:)

Kempek pisze...

Cudowny pomysł! Ubóstwiam wszystko co piernikowe!

gin pisze...

Gratuluję publikacji i życzę szczęśliwej podróży :)
A sernik boski, idealnie świąteczny :)

Anulla pisze...

kocham kuchnię orientalną, więc od strony kulinarnej zazdroszczę:) udanego lotu:) a sernik dla rodzinki byłby świetny bo ja wolę te lżejsze:)

Łucja pisze...

sernik wspaniały! aż by się zjadło :) udanej podróży!

madlene17 pisze...

Wietnam? No to Cię nieźle "wyganało"...:) Wszędzie już piernikowo, świątecznie a ja nadal nie potrafię się ogarnąć i wbić w ten klimat:P

Ola pisze...

boski pomysł! notuję przepis do wykorzystania!
Miłej podróży!

Magda pisze...

połączyłaś dwa moje ulubione ciasta! sernik i piernik, mistrzostwo cukiernicze! :))

Patrycja pisze...

Fantastyczny! Robiłam już sernik na pierniczkowym spodzie i jest na prawdę pyszny :)

Evi pisze...

Idealny świąteczny przepis. Kremowo, korzennie, pysznie :). Hmmm, do rozważenia w tym roku!
Udanej podróży!

lutka40 pisze...

Nie masz serca normalnie !- pysznośc ,za pysznością

Anula pisze...

Na świątecznym stole taki sernik powinien znaleźć się u każdego:) Miłego wypoczynku i poznawania Wietnamu!

Ivka pisze...

Sernik jak marzenie!
Daj znać jak tam w wielkim świecie! Pozytywnych wrażeń w Wietnamie!

Monica pisze...

Boski! Jaka szkoda, że mój mąż nie lubi piernika, co roku na święta nad tym boleję.

Marzena pisze...

Bardzo się cieszę, że szczęśliwie doleciałaś:-)) A serniczek wygląda rewelacyjnie, lubię takie ciężki i maziste w tym okresie zimowym:-) Buziaki i trzymaj się cieplutko, ściskam:-)

Ewa pisze...

OMG!! Musi być obłędny :)

Back Taste pisze...

Jestem zakochana w tym serniku :)

ugotujmyto.pl pisze...

Na pewno jest pyszny :)! Ja niestety nie należę do entuzjastów latania.... jeśli byłaby taka opcja to z chęcią wybrałabym do podróży proszek...ten z Harrego Pottera ;)! Baw się dobrze Kasiu :)!

Majana pisze...

Cudowny serniczek. Uwielbiam takie. Robiłam piernikowy w zeszłym roku i chyba dwa lata temu też. :)
Wspaniałej podróży życzę i wielu wrażeń! :)

Kulinarna Fuzja pisze...

połączenie sernika i piernika= ideał !!!!!!!

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Bardzo świąteczny sernik ;)
A ja je lubię w każdej odsłonie ;)

JustInka pisze...

Nigdy takiego nie jadłam! Ale już czuję, że to będzie świąteczny hit!

Anonimowy pisze...

Ja mam inne pytanie, jaki budyń dodać, sam proszek czy ugotowany?:) Pozdrawiam serdecznie

Kaś pisze...

A., sam proszek :) pozdrawiam!

Asia pisze...

a ja chciałam wiedzieć czy mogę użyć sera wiaderkowego czy muszę sama mielić twaróg?

Kaś pisze...

Asia, najlepiej samemu mielić. Jeśli masz dobry blender, możesz użyć jego - np miksując twaróg z żółtkami. Oczywiście wiaderkowy ser też da radę, choć są one zwykle dużo bardziej wodniste

Anonimowy pisze...

Witam, mam problem ze znalezieniem Katarzynek bez lukru. Czy można je jakimiś innymi ciasteczkami zastąpić ? albo czy zna pani jakąś sieć sklepów, w której na pewno je znajdę ?

Kaś pisze...

A., Katarzynki bez lukru na pewno są dostępne w Piotrze i Pawle, o paru lat je tam kupuję
ostatecznie, można użyć jedynie herbatników
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Dziękuję , juz zrobiłam rozeznanie i w osiedlowym sklepiku dostałam w końcu katarzynki bez lukru :)

Kaś pisze...

A., to super, że się udało je zdobyć :) teraz tylko robić :))

Anonimowy pisze...

właśnie jest w piecu :)

Kaś pisze...

A., ooo to będzie na jutro! mam nadzieję, że będzie smakował :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add