Moja pierwsza własna wariacja na chleb z maszyny. Pierwotna koncepcja dotycząca proporcji składników trochę nie wyszła, ale na szczęście w maszynie można regulować gęstość ciasta. W ten oto sposób doszłam do przepisu na naprawdę pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej!
To białe na zdjęciu to mój pies, który widocznie ma parcie na szkło ;)
Składniki:
700 gr mąki pszennej typ 1850 (najlepiej już lekko przesianej)
380 ml mleka (do 400)
łyżka bardzo miękkiego masła (25 gr)
2 łyżeczki fruktozy
1,5 łyżeczki soli
15 gr świeżych drożdży
Do formy wrzucić masło, sól i fruktozę, zalać mlekiem. Wsypać mąkę i na wierzchu pokruszyć drożdże. Włączyć program do wypieku chleba pełnoziarnistego i czekać ;D
chlebek z masłem - lubię to!
[Listonic]
3 komentarze:
Domowe chlebki są najlepsze i oczywiście z masłem.
co to jest fruktoza? czy mozna to zastapić??
A., to cukier z owoców. możesz użyć też trzcinowego albo dać po prostu zwykły biały cukier
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!