poniedziałek, 7 czerwca 2010
Placki z jabłkami i ricottą
Bardzo serowy smak placuszków przełamany został jabłkami. Dość specyficzny smak, ale dobry ;) Trochę się obawiałam efektu, bo w końcu nie używa się w tym przepisie mąki, ale jak widać placki są "całe i zdrowe". Użyłam niekwaśnych jabłek, przez co placki wyszły aż nazbyt słodkie - posypanie cukrem pudrem było zbyteczne. Najlepsze po wystygnięciu.
Składniki na około 7 placków:
100 gr ricotty
200 gr startych na tarce kwaśnych jabłek
1/2 łyżki posiekanych migdałów
2 jajka
szczypta cynamony i gałki muszkatołowej
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z jabłkami i serem. Doprawić solą i przyprawami. Ubić pianę z białek i dodać ją do masy. Usmażyć placuszki na tłuszczu, osączyć i posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" nr 5/2010.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
Witaj, zapraszam do zabawy w 10-te zdjęcie. Pzdr Aniado
Bardzo lubię placuszki,takich jeszcze nie robiłam,ale ciekawa jestem ich smaku.Może niedługo wypróbuję.
cudne!
Dziękuję :)
A twoje placuszki wyglądają świetnie, jestem pewna że połączenie jabłek i sera jest bardzo smakowite ;)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!