czwartek, 15 lipca 2010

Naleśniki, te pierwsze ;)


Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam "normalnych" naleśników, zawsze tylko z mąki pełnoziarnistej i na samym białku. Ciasto wyszło nawet niezłe, niestety nadal nie mogę się przemóc do smażenia na oleju, więc robiłam jej na teflonie. Dlatego też wyszły cieniutkie, może troszkę suche i po bokach chrupkie, ale i tak były smaczne. Kiedy je przygotowywałam nie miałam żadnego przepisu, nawet nie wiedziałam jaka "powinna być" konsystencja ciasta, więc debiut uznaję za całkiem udany.

ps. Naleśniki robione bez przygotowania, specjalnie dla Aś ;*
Nie obyło się bez spalenia jednego, ale to dlatego, że próbowałam go zrobić na oleju ;p

Zaczęłam od wymieszania szklanki mleka, szklanki wody gazowanej, dwóch jajek i łyżki oleju. Później dodałam mąkę, chyba wyszło 1,5 szklanki, i 2 łyżeczki cukru pudru. I już, powyżej efekt tej receptury.

10 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

ja naleśniki zawsze robię "na oko".
coś podsypię, coś wrzucę- na patelnię i gotowe;)

By-yl pisze...

No dokładnie, na oko jest zawsze najlepiej, z resztą sama widziałaś w weekend ;) ale te wyglądają naprawdę piękniusio :D

NaStole.pl pisze...

Nieżle:) ja natomiast nie robiłam jeszcze nasleśników z samych białek i mąki pełnoziarnistej
pzdr

Kaś pisze...

NaStole.pl - zapomniałam dodać, że było tam jeszcze mleko, oprócz tych białek i mąki pp ;)

może się przerzucę na metodę "na oko" ;p

asieja pisze...

szkoda, że ja nie byłam TĄ Aś. naleśniki specjalnie dla niej.. przyjemnie :-)

Zuza pisze...

ale leciutkie :)

kasiaaaa24 pisze...

Ja też naleśniki robię na oko :) Ale super Ci wyszły - idealne :)

Anonimowy pisze...

A ja naleśników, to nie robiłam nigdy. Żadnych. Tylko placuszki królowały w mojej kuchni. Ale już wkrótce będzie debiut. I to z mistrzem - bo nie kim innym, jak M. Roux. Strasznie jestem ciekawa ich zachwalanego smaku!

Pozdrawiam! :)

Paula pisze...

uwielbiam naleśniki ^_^

kamyla_k pisze...

ale jak apetycznie wyglądają :))

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add