Mąką pełnoziarnista i samo białko nie ułatwiają smażenia cienkich naleśników. Zanim znalazłam właściwe proporcje minęło trochę czasu i zmarnowanych składników. Wypróbowałam kilka przepisów, ale ten na ciasto naleśnikowe by Zuzel uważam za najlepszy. Naleśniki ładnie się smażą, nie łamią się i wychodzą cieniutkie.
Składniki na jedną porcję (7 średniej wielkości naleśników):
- 100 g mąki pp (najlepsza jest orkiszowa typ 1850)
- 125 ml wody gazowanej
- 125 ml mleka
- 1 białko
Składniki wymieszać mikserem i odstawić na 30 minut. Ciasto jest bardzo rzadkie, ale nie należy się tym przejmować. Przed nałożeniem kolejnej porcji masę lekko wymieszać, bo mąka lubi lekko opadać. Smażyć pod przykryciem, wierzch ścina się dość szybko, więc przewrócić i jeszcze chwilę smażyć na średnim ogniu.
Nadzienie dowolne; u mnie chudy twaróg wymieszany z 2 łyżeczkami jogurtu oraz 2 łyżeczkami dżemu porzeczkowego, część z musem jabłkowym.
19 komentarze:
Też dodaję do ciasta wody gazowanej :)
Pysznie wyglądają Twoje naleśniczki
Pozdrawiam :)
bardzo lubię naleśniki na wodzie gazowanej :)
i ja tez zawsze dodaje wode gazowana do nalesnikow. Apetycznie wygladaja te nalesniczki na zdjeciach:)
z gazowaną są najlepsze :D
PS.Sóókej, możemy liczyć, że nam w weekend takie zrobisz? ;)
By-yl, lepsiejsze zrobię ;) i jeszcze przyjadę z koszyczkiem muffinek ;p
lubię te słodkie twarożkowe nadzienie
delikatne i słodziutkie. Pycha;)
szukałam! szukałam takiego przepisu! ojej, ale świetnie, dziękuję :)
kamyla k - cieszę się, że Ci się podoba. naprawdę polecam!
Ja robię naleśniki po indyjsku właśnie z mąki razowej. Mój farsz to kurczak z warzywami w curry + na wierzch ostry sos pomidorowy. PYCHA!
mam troszkę dziwne pytanie, patelni o jakiej średnicy używasz do smażenia naleśników?
Pozdrawiam
Aga
Anonimowy, wersja z kurczakiem, warzywami i ostrym sosem brzmi bardzo smakowicie
Aga, zmierzyłam :) spód mojej patelni ma ok. 21 cm
pozdrawiam serdecznie
Właśnie robię po raz drugi te naleśniki, bo poprzednie ładnie mi wyszły :)
Beata, cieszę się, że przepis podpasował :)
Właśnie wypróbowuje przepis, jestem ciekawa jak wyjdzie :)
kasiaagomola, i jak? bo ja też jestem bardzo ciekawa :)
Mam pytanie - dlaczego tylko białko? Można dodać całe jajko? Żółtko ma mnóstwo witamin, czemu z niego rezygnować?
Kasia R.
Kasiu, w tym przepisie nie ma żółtka, gdyż z założenia miał być zgodny z metodą Montingnaca (dieta MM - jak podane w tytule). tak w skrócie, nie łączy się w niej m.in. węglowodanów z tłuszczami, a żółtko jajka uważane jest tłuszcz. to posiłek czysto węglowodanowy
oczywiście nie stosując się do tych zasad, jak najbardziej można dodać całe jajko - też wyjdą - próbowałam nie będąc już na tej diecie
Na sam widok już ślina cieknie, a gdyby jeszcze było czuć te naleśniki to na pewno efekt byłby bardziej wydajniejszy. Uwielbiam smażyć naleśniki i wiem jak bardzo ważny jest rodzaj mąki https://basiazsercem.pl który użyjemy do stworzenia naleśników. Idealne danie zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!