niedziela, 12 grudnia 2010

Ciasto marmurkowe



Aaaa!!! - okrzyk po włożeniu ciasta do piekarnika...uświadomienie, że nie dodałam proszku do pieczenia...ponowne sprawdzenie przepisu...niczego nie ominęłam...może był błąd w przepisie...co teraz?!? - czyli mała kulinarna panika.

Nie wiem jak, ale bez dodatku proszku, ciasto pięknie wyrosło :) Mięciutkie, choć nie należy do tych mega puszystych. Bardzo smaczne i aromatyczne. Proste ciacho do kubka gorącego kakao lub kawki.


Składniki:
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • ok. 1/2 łyżeczki (4 g) soli
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • ok. 4 łyżek (30 g) kakao w proszku

Przygotowania wstępne: 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puszt ustawiamy na środkowym poziomie. Formę do wypieków długości 28 cm smarujemy masłem.

1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Rozpuszczony tłuszcz natychmiast zdejmujemy z ognia.
2. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w dwóch różnych naczyniach.
3. Do żółtek dodajemy cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką [u mnie zadziałał mikser].
4. Do żółtek dodajemy na przemian małe ilości mąki i stopionego masła.
5.Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania dodajemy jedną torebeczkę cukru wanilinowego.
6. Dodajemy białka do ciasta. Mieszamy masę drewnianą łyżką.
7. Ciasto dzielimy na połowy i umieszczamy je w osobnych naczyniach. Do jednej części masy dodajemy kakao, do drugiej -  pozostałą część cukru wanilinowego.
8. Za pomocą łyżki wykładamy do formy obie masy na przemian tak aby tworzyły efekt marmuru. 
9. Wkładamy ciasto do piekarnika na godzinę. Aby sprawdzić, czy marmurek jest upieczony, nakłuwamy go czubkiem noża. Jeśli nóż jest suchy, ciasto jest upieczone. 

Przepis z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery"  Marianne Magnier-Moreno.






20 komentarze:

flusso pisze...

Oj tak, do kubka kakao jak znalazł :)

Anonimowy pisze...

Ja tam wolę te ciasta, które puszystymi nie są, więc to coś dla mnie! :)

Oliwka pisze...

Bez proszku do pieczenia i tak pięknie wygląda?! :) Super ciacho Ci wyszło :)

Amber pisze...

To ja poproszę porcję do kawy.Właśnie piję i podziwiam Twój marmurek bez proszku.
Pozdrowienia!

Anucha pisze...

Niezwykle smakowity ten marmurek i to jeszcze bez proszku do pieczenia. Wspaniale wyrósł:0
Pozdrawiam:)

agnieszka pisze...

Kaś, dziękuję Ci !!!! Rozwiązałaś mój tygodniowy problem- nie mogłam wymyślić gwiazdkowego prezentu, ale dzięki Tobie przypomniało mi się o serii tych książek :) Strasznie Ci dziękuję!!!

Karmel-itka pisze...

jejku, ja proszę kawałeczek!
z gorącą kawą z mlekiem komponuje się znakomicie ;]

Arvén pisze...

Mimo że widziałam już dziesiątki ciast marmurkowych zawsze nurtuje mnie jak powstaje ten wzór :P Pewnie dlatego, że jeszcze nie piekłam własnego...

ewelajna Korniowska pisze...

Domowe, ciepłe ciasto... Kaś, serdeczności przesyłam:)

Justinek pisze...

Pomino braku proszku do pieczenia naprawdę ładnie urosło, zadziwiające :)

aga pisze...

ale cudnie Ci wyszedl ten marmurek:) smakowite ciacho:)

Paula pisze...

lubię wszystkie marmurkowe wypieki :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Marmurki ostatnio mi bliskie;)
Pozdrawiam

Kaś pisze...

olivia, tak, bez proszku, ale nadal nie wiem jakim cudem urosło :)
agnieszka, ta książka to świetny prezent. dostałam ją na Mikołajki i jestem z niej bardzo zadowolona
Arven, koncepcja na wzór była całkiem inna, podczas pieczenia wszystko i tak się pomieszało :)

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i pozdrawiam ;)

Nika pisze...

Uwielbiam to ciasto, wygląda podobnie jak to od mojej babci;)
Pyszne wypieki na tym Twoim Blogu;)

Mary pisze...

Z gorącą czekoladą, mniam...mniam Kiedyś często zrobiłam takie ciasto! Pozdrawiam! :)

Magda pisze...

No to w takim razie musi to być prawdziwy biszkopt, zadziałały jajka i cała reszta. Gratuluję :)
A babka marmurkowa jest zawsze taka urocza i dobrze się je do kubka kawy :)

Monika pisze...

fajne ciasto, zapisuję do wypróbowania !

Magda pisze...

Czy ciacho jest wilgotne czy raczej z tych suchych?

Kaś pisze...

Magda, jest lekko wilgotne (na pewno nie suche, ale też nie mega wilgotne), najlepsze w dniu pieczenia

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add