czwartek, 10 lutego 2011

Ricotta hotcakes



... czyli placki z ricottą. Delikatne, puszyste i mocno serowe. Dla miłośników ricotty i nie tylko. 
Same w sobie są niezbyt słodkie, co pozwala na szeroki wybór słodkich dodatków. U mnie z ulubionym dżemem porzeczkowym i lekko kwaskowym jogurtem - bardzo dobre połączenie. 


Składniki na około 20 placuszków
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka, oddzielić żółtka od białek
  • 100 g mąki pszennej (u mnie razowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
Ricottę, mleko oraz żółtka zmiksować. Dalej miksując, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Na patelnię wykładać nieduże porcje ciasta (na przykład łyżką). Smażyć przez około minutę z każdej strony, na złotobrązowo (jeśli nałożyliśmy większą ilość ciasta - 2-3 minuty). Smażyłam na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. 
Nigella poleca podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami. Jak dla mnie, na zimno też były pyszne. Smacznego!

Przepis Nigelli Lawson, klik.



45 komentarze:

Izka pisze...

Świetne placuszki i fajny pomysł na ricottę:)

Paulina J. pisze...

Uwielbiam tego typu placuszki, choć z ricottą jeszcze nie robiłam - Najwyższy czas! zwłaszcza, że zbliża się sobota.

Edyta pisze...

uwielbiam takie placuszki :)

Aciri pisze...

Bardzo apetyczne:)

asieja pisze...

jakie one są ładne na tle tych gwiazdek!

aga pisze...

jakie smakowite placzki:) oj, dawno u mnie zadnych nie bylo, wiec czas to nadrobic:)

Nemi pisze...

Chętnie bym się skusiła na kilka:)

majka pisze...

Wlasnie zrobilam sie glodna... Chaby nie powinnam ogladac wieczorem takich pysznosci :)

zjedz_mnie pisze...

Fajnie wyglądają, a ten jogurt z kleksem dżemowym dopełnia całości ;]

Lekka pisze...

Twoje, to są placki dopiero!
Ach, wyglądają, jakby się rozpływały w ustach...

Anonimowy pisze...

Przepięknie rumiane placuszki. Gdybym tylko miała ricottę, bez wątpienia zaserwowałabym je sobie z dodatkiem lemon curdu, który dzisiaj nareszcie udało mi się przygotować. :)

Pozdrawiam!

Agata pisze...

robiłam placuszki z ricotta. Sa pyszne. Z checia podkradłabym ci kilka sztuk ;)

Arvén pisze...

Ostatnio polubiliśmy w domu bardzo ricottę, więc takie placuszki na pewno bardzo by nam posmakowały ;-) Piękne, apetyczne zdjęcia!

Aleksandra Rybinska pisze...

Pyszne :), właśnie przeglądamy przepis z mamą i ślinka nam cieknie!

Amber pisze...

Placuszki z ricottą,bardzo lubię.Pysznie wyglądają!

Paula pisze...

wspaniale puchate się wydają!

ana pisze...

Jestem wielkim amatorem placuszków i racuszków.
Twoje wyglądają na bardzo puszyste i leciutkie - pycha.

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kasiu! Ja uwielbiam te placuszki! Robię zawsze latem z truskawkami, ale czemu nie zrobić ich np. jutro?! Mam dobrą konfiturę, więc będzie słodko i pysznie:)

Anucha pisze...

Jakie puszyste placuszki. I ta kusząca piramidka... mniamm palce lizać:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Kasia pisze...

Też zawsze wybieram kwaskowy dżem :-) Lubię takie placuszki na śniadanie. Uścisk!

Ewam pisze...

no i zaczelo mi burczec w brzuchu...ale pycha...

mollisia pisze...

Wyglądają na bardzo delikatne i lekkie... Zapewne jeszcze rozpływają się w ustach, co? ;)

Wiśniowa pisze...

Mmmmm wyglądają obłędnie, szybkie, na pewno pyszne, muszę spróbować :)

slyvvia pisze...

Jeszcze nigdy nie próbowałam ricotty, ale jeśli chodzi o placuszki to pisze się na każde ;)

Kaś pisze...

Lekka, tak wyglądają i tak smakują :)
Anna-Maria, latem, ze świeżymi owocami zagoszczą u mnie nie raz
mollisia, tak, dokładnie :)
slyvvia, przyznam, że sama ricotta jest tak średnio mi smakuje, ale w różnych wypiekach naprawdę świetnie się sprawdza

pozdrawiam wszystkich odwiedzających, szczególnie komentujących :)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

jak ja bym miała taki śniadanie lub kolację.... :)mniam!

Monica pisze...

Wyobrażam sobie jak muszą smakować! Ricotta jest pycha!

Pozdrawiam Serdecznie!

mniamusne.blox.pl pisze...

Ślicznie podane :) Ja jeszcze nic nigdy nie robiłam z ricottą, muszę to nadrobić :)

zosiasamosia pisze...

Te placki są super. Miałam kilka przepisów na takie z ricottą, ale zdecydowałam się na Twój, bo był bez żadnego cukru. Jak dla mnie w smaku idealne i wyszły takie fajne puchate. Na pewno powtórzę. Jak już zapewne się domyślasz obowiąkowo do placków musiał się pojawić koktajl owocowo-warzywny na bazie maślanki:)))

Kaś pisze...

Zosiasamosia, dziękuję! mega mi miło, że wypróbowałaś właśnie ten! no i super, że zasmakowały i się na nich nie zawiodłaś :)
ps a wiesz, że tak czytając o Twoich koktajlach też zaczęłam regularnie pić - jeszcze nie codziennie, ale kilka razy w tygodniu :)

zosiasamosia pisze...

To super. Fajne, że "ściągamy" od siebie dobre i zdrowe rzeczy:)) I to jest magia internetu:))

sportstotozonecom pisze...


Informative article, exactly what I wanted to find

slotplayground pisze...


Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share

Riley Pitts pisze...

Hi there, this website is actually nice and really sharing nice thoughts.

Trey Winters pisze...

An interesting discussion is definitely worth comment. Write more, All the best!!

Kataleya Huff pisze...

Valuable information. Thanks I discovered this awesome website here.

Zainab Terrell pisze...

Lot of informative blog are provided here, Happy to read this good post. Thanks

Jaxen Ayers pisze...

Type of fantastic informative web site, Awesomeness! Thankyou so much

슬롯사이트 pisze...

I am a visual designer working at a tech company. Thank you

gostopsite.com pisze...

I certainly enjoyed reading it, you may be a great author.

sportstotomen.com pisze...

for more information click here thank you!

19guide03.com pisze...

Thank for making and spending your precious time for this useful information.

slotplayground.com pisze...

Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it.

edwardsrailcar.com pisze...

i love this article thank you!!

cmriindia.org pisze...

Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add