sobota, 7 kwietnia 2012

Mazurek z krówkami i orzechami



Na wstępie należy zaznaczyć, że mazurek z krówkami to ZŁO! Uzależniające i wciągające.

Odkroiłam parę kawałków na potrzeby zdjęć. Wzięłam jeden na spróbowanie, potem jednak sięgnęłam po kolejnego... i kolejnego... i jeszcze czwartego... pewnie gdybym całego pokroiła niedużo by zostało na nadzielę ;)

Skoro już dogłębnie zanalizowałam jego walory smakowe (tak będę sobie tłumaczyć moje łakomstwo), napiszę słów kilka - a nóż ktoś pokusi się go przygotować za rok.

Spód kruchy. Nawet bardzo. Podczas jedzenie okruszek spadnie to tu, to tam. Taki ciasteczkowy, co jak dla mnie jest wielką zaletą.
A masa krówkowa? Po prostu przepyszna - jak to krówki :) I do tego ciągnąąąca, o silnych właściwościach mordoklejkowych. No i jeszcze orzechy - przyjemnie chrupiące w ciągutkowej masie.

P.S. To mój pierwszy prawdziwy mazurek, z którego jestem mega zadowolona.
Przy okazji dziękuję Aś za wpuszczenie mnie do swojej kuchni, mimo że w efekcie złamałam wałek i zmarnowałam trochę cennego sera na sernik :p




Mazurek to miks dwóch przepisów. Spód z Moich Wypieków, masa krówkowa z Przy kubku kawy.

Kruchy spód

  • 35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 10 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować [najlepiej na od razu na papierze do pieczenia, którym będzie wyłożona blacha], ponakłuwać widelcem, ozdobić pozostałym ciastem, upiec na jasnozłoty kolor. Piec na blaszce 35 x 25 cm (ale spokojnie można również na 40x25 cm) w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut [piekłam ok. 30 minut] . Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być.


Masa krówkowa

  • 0,5 kg krówek
  • 1 szklanka mleka (lepiej niepełna)
  • 2 łyżki masła

Cukierki zalać mlekiem i gotować stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Dodać masło i gotować jeszcze 5-10 minut na małym ogniu, żeby masa lekko zgęstniała i mleko troszkę odparowało. Ciepłą masą zalać przygotowane ciasto. Można przyozdobić np. zmielonymi migdałami. Zostawić ciasto w lodówce na min. godzinę, aż masa zgęstnieje [nie wstawiałam do lodówki, masa i tak bardzo szybko gęstnieje].

*Do masy dodałam drobno pokrojone orzeszki ziemne. Wylałam na spód trochę masy, wysypałam orzeszki i zalałam je pozostałą masą. Użyłam ich dodatkowo do dekoracji. Łącznie wykorzystałam około 150 g.





 




Przy okazji życzę Wam 
CUDOWNYCH ŚWIĄT!


59 komentarze:

Majana pisze...

Kasiu, przepiękny mazurek! Piękny i pyszny!
Radosnych Świąt Wielkanocnych. Dziękuję za życzenia :)

Kamila pisze...

Co tam wałek, ważne, że mazurek doskonały! Najlepsze życzenia świąteczne dla Ciebie i Twoich bliskich!

Karmel-itka pisze...

ojej, krówka z orzechem? pycha!
pyszne święta się szykują. takie słodkie.. ;]


Kasiu, życzę Ci tym samym samych smakowitych chwil, mnóstwo uśmiechu i radości w rodzinnym gronie!
Wesołego Alleluja! ;*

Kasia, Slodkie fantazje pisze...

Wygląda przepysznie :)pewnie pokuszę się na taki na przyszłe święta :) Korzystając z okazji życzę zdrowych, pogodnych świąt Wielkanocnych spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, :*

majka pisze...

Ten mazurek to rozkosz dla podniebienia :) Cudowny.

Spokojnych, rodzinnych i slonecznych Swiat!

pees pisze...

Kaś, wszystkiego dobrego:*

lutka40 pisze...

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .WESOŁYCH ,SPOKOJNYCH ŚWIĄT.CAŁUSKI

zauberi pisze...

obłędnie wygląda :) skubnęłabym kawałek, wesołych Świąt :)

Amber pisze...

Klasyczny mazurek z mojego rodzinnego domu.
Sentymentalny.
Pysznych i wiosennych świąt!

ewelajna Korniowska pisze...

Kaś, opisałaś go tak, ze miałabym ochotę na te mordoklejkę:)
Pięknych Świąt - takich, jakie chcesz aby były!

fiolka pisze...

Zrobiłam Pana Starostę budyniowego mazura od Ciebie i jest naprawdę pyszny-aa no i bez pieczenia- piekarnik ciągle zajęty :)

. pisze...

Mmm... uwielbiam krówki we wszelkiej postaci !

aga pisze...

Kaś, mazurek super i na pewno bym nie poprzestala na jednym kawalku:)

Spokojnych i radosnych Świąt!!!

Proste Przepisy Kulinarne pisze...

Również życzę Ci wszystkiego najlepszego:) Ja również przygotowałam mazurka z orzechami, ale obyło się bez rozkrajania i czekam do jutra na spróbowanie:) Sama nie wiem jak wytrzymałam

niebochce pisze...

zajączek rozkoszny i nie dziwię się, że taki świetny mazurek trudno utrzymać do niedzieli :D. Wesołych i smakowitych świąt.

chantel pisze...

zgadzam się, mazurek z krówkami to zło ;)
przepiękny Ci wyszedł :) a że pyszny to nie wątpię
wesołych świąt

Aurora pisze...

smcznych, czekoladowych, słonecznych :))

piękny mazurek!!!!! :)) i fajowy króliczek :)))

Unknown pisze...

wygląda przepięknie, ale szybko by mnie zamuliło ;) ale jeden kawałek chętnie bym skubnęła ;D

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Fantastyczny mazurek:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

fantastyczny mazurek:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

pasjonatka pisze...

móglbybyc moim drugim ulubionym ;)

Waniliowa Chmurka pisze...

Wszystkiego dobrego na te Święta życzę;*
Ps: u mnie też mazurek kajmakowy, nawet dwa;D

Rita pisze...

o rany!! zło! dobrze, że nie robiłam w tym roku mazurków, dziś jednak dostałam garnek do wyczyszczenia z takiego kremu karmelowego właśnie..arhhhhhhhh ;)
uściski wesołych Świąt!
J

dawny_basik pisze...

Radosnych i spokojnych świąt życzę!

Monika pisze...

też w tym roku debiutuję jako mazurkowa panna;)i już chyba nie wyobrażam sobie Wielkiejnocy bez tegoż baaardzo kruchego wypieku;)
wesołych i spokojnych!
m.

chanya13 pisze...

Wspaniały mazurek, sama dobrze wiem, że na jednym kawałku ciężko przestać. Zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt!!!

Ola pisze...

Piękny!
Wesołych Świąt życzę!

życie & podróże
nasze gotowanie

Ivka pisze...

Cudowny ten Twój mazurek! Postawiłam sobie cel- za rok upiec mazurka na święta. Tymczasem upiekłam babkę cytrynową - z Twojego przepisu :)

Barbarella pisze...

Skąd ja to znam. Pokroję tylko do zdjęcia i jeden kawałek zjem na spróbowanie, a po chwili wszystko znika ;D
Cudowny mazurek! I chyba pokuszę się o przygotowanie go za rok, bo w tym kupiłam gotowy.
Dziękuję za życzenia. Pogodnych i smacznych Świąt! :-)

slyvvia pisze...

Wygląda naprawdę znakomicie :D Ja nigdy nie robiłam mazurka.

mojetworyprzetwory pisze...

Wygląda cudnie! kusi na całego! Za rok spróbuję napewno, a może szybciej;)? Wesołego Alleluja!

blue_megi pisze...

Ciepłych, radosnych Świąt! Pozdrawiam serdecznie :)

Rocksanka pisze...

żartujesz! *___*

z krówkami i orzechami?!
przecież to musi być zakazane! zakazanie pyszne! *__*

aż żałuję, że swojego zdążyłam zrobić wczoraj... choć z kakaową chałwą wydaje się być równie dobry. :)

Angelika Szostak pisze...

Obłędne połączenie;)
Życze Ci spokojnych i radosnych świąt;)

Asiek pisze...

Kasiu, dla Ciebie i całej Twojej rodziny zdrowych, radosnych i spokojnych świąt!! I samych smakowitości na świątecznym stole!

Anonimowy pisze...

błaaaagam, poczęstuj! :D

www.smacznienadiecie.blox.pl

Kaś pisze...

Dziękuję Wszystkim i Każdemu z osobna za życzenia!

Ola, Ivka,
miło mi, że skorzystałyście z przepisów na blogu, a z efektów jesteście zadowolone - cieszy mnie to niezmiernie!!!

Jeszcze raz życzę Wam cudownych Świąt!

asieja pisze...

pięknych
Świąt życzę
oprószonych cukrem pudrem

Limonka pisze...

Pięknych i spokojnych Świąt. Pysznych smaków i niekończących się rozmów.

Joanna Wiśniewska pisze...

Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych :)
Wygląda pysznie :)
Asia

anytsujx pisze...

Pyszne ciasto. Zdrowych i Wesołych Świąt !:)

kachna pisze...

mmm... pyszności! :)

Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!

Chatka Patki pisze...

Radosnego i smacznego świętowania :) Mazurek ciekawy :)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

dobry kucharz lub piekarz musi spróbować swoich wytworów, więc pochwalam co zrobiłaś, ja też zawsze próbuję, a potem już mi się jeść nie chce ;)

Pięknie przybrany ten mazurek
Monika

Eff pisze...

Widzę, że pyszne święta były! Oj, u mnie działo się to samo przy krojeniu - już nie na potrzeby zdjęć, ale przed nalotem rodziny ;) trzeba się było powstrzymać, żeby cokolwiek na talerzu zostało ;)
O, i nawet podobne są na naszych mazurkach te orzechowe brzegi! Pozdrawiam!

Kasia pisze...

Ja wiem, że już po świętach, ale jak ja bym teraz taki mazurek zjadła... taki malutki kawałeczek :)

Anonimowy pisze...

Hmm, zrobiłam mazurek z krówkami i moja masa była przez całe Święta w stanie ciekłym...mogłam pić tę masę krówkową przez słomkę:) co ja źle zrobiłam z tymi krówkami??

Kaś pisze...

A po rozpuszczeniu się krówek gotowałaś je dodatkowo? u mnie po około 10 minutach masa tak zgęstniała, że kiedy ją wylewałam, niemal od razu zastygała. chyba gotowałam ją nawet za długo, bo pod koniec wylewania miałam w garnku po części twardą masę - musiałam dolać trochę mleka, ponownie podgrzać i szybko wylać na mazurka. zresztą widać u mnie, że powierzchnia nie jest idealnie gładka - takie kleksy się porobiły

A czy po wylaniu masy na spód schłodziłaś całość w lodówce? lub w innym chłodnym miejscu? U mnie nie było takiej konieczności, ale normalnie, nawet płynna masa w lodówce powinna mocno stężeć

hmmm nie mam innych pomysłów dlaczego masa mogła wyjść tak płynna jak opisujesz - u mnie na na drugi dzień była twarda jak w batonikach :)

Patiszon pisze...

jakie zło, same pyszności :) od święta można! :D
zapraszam do mnie :)

Anonimowy pisze...

Hmm,no to już wiem co źle zrobiłam, ja tylko rozpuściłam te nieszczęsne krówki i nie gotowałam...ale mazurek i tak został zjedzony, mimo że masa pływała po talerzykach:):)

Kaś pisze...

to następnym razem wyjdzie idealny :)

Biedr_ona pisze...

E tam, skoro to aż takie słodkie zło, to chętnie się przyłączę do konsumpcji ;-D


www.przysmakiewy.pl

Kaś pisze...

Mysza, aj wybacz. Już zagłosowane.
Pozdrawiam!

damian pisze...

Wow ale pyszny pomysł na masę. Super smacznie się zapowiada

Anonimowy pisze...

Czy ciasto pieczone na blasze z piekarnika bez żadnej formy straci swój kształt ?

Kaś pisze...

A., tak, w przypadku kruchego boki mogą wyjść lekko nierówne

Anonimowy pisze...

Witam :)
Po zastygnięciu masa krówkowa się rozlewa czy ładnie się trzyma?
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)

Kaś pisze...

A., tak jak widać na zdjęciach - ładnie się trzyma. no może ciut ciągnie (jak to krówki :)), ale wystarczy ostry nóż
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Najlepszy mazurek Taki piekła moja babcia,moja mama.Ja taki robię. Moja córka też piecze tego mazurka.Kiedyś robiono masę krówkową ze śmietany,cukru i masła.Ja obowiązkowo ozdabiam smażoną skórką pomarańczową. Bazie robię z lukru i rodzynek. Smacznego

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add