poniedziałek, 23 lipca 2012

Krakersy



Pyszne!
Kruche, lekkie i maślane.
Polecam tym bardziej, że wykonanie jest banalne - polega na dorzucaniu kolejnych składników do malaksera.




Składniki
przepis z cupcake project, podaję z moimi zmianami
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru
  • dwa razy 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek zimnego masła [120 g] + 3 łyżki stopionego masła [60 g]
  • 2 łyżki oleju roślinnego [rzepakowego]
  • 1/2 szklanki wody
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni*.
  2. W malakserze umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier i 1/2 łyżeczki soli - połączyć.
  3. Dodać zimne masło - połączyć.
  4. Dodać olej - połączyć.
  5. Dodawać stopniowo wodę - włączać malakser po każdorazowym dodaniu wody. Ciasto powinno tworzyć zwartą kulę.
  6. Przełożyć ciasto na blat i cienko rozwałkować - jak najcieniej nam się uda.
  7. Foremką wycinać ciastka. Widelcem ponakłuwać w nich dziurki.
  8. Piec ok. 10 minut lub do momentu, w którym zaczną brązowieć (*ja piekłam w nagrzanym do 150 stopni opiekaczu ok. 15 minut - termoobieg plus parę minut góra do zarumienienia).
  9. Podczas gdy krakersy się pieką, stopić pozostałe masło i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
  10. Po wyjęciu ciastek z pieca, od razu posmarować je słonym masłem.
  11. Studzić na kratce. Najlepsze jak już przeleżą dobre pare godzin.


45 komentarze:

ewelajna Korniowska pisze...

A wyglądają jak kruche ciasteczka:)
Ładne, Kaś!

Marzena pisze...

Rewelacja:-)

Crispy Biscuits pisze...

Ostatnio znalazłam przepis na krakersy i też planuję je zrobić :) Ty jeszcze dodatkowo mnie to tego zachęciłaś :) Pozdrawiam!

Ola pisze...

takich domowych jeszcze nie jadłam, wyglądają świetnie!

życie & podróże
gotowanie

Aga pisze...

Fajne krakersy!
Na początku się zdziwiłam, myślałam że zrobiłaś słodkie krakersy, ale czytam uważnie dalej i w wykonaniu jest już słone masło:) Fajnie wyszło, podoba mi się:)

Dusia pisze...

ostatnio robiłam krakersy i średnio wyszły, Twój przepis będzie czekać w kolejce:)

Justin&Dorothy pisze...

Super przepis :). Krakersy są pyszne ! :)

Nemi pisze...

Świetny pomysł! Takich domowych jeszcze nie próbowałam - zapisuję!

Eff pisze...

Wow, w przekroju wyglądają na idealnie kruche i chrupiące :)

Marta pisze...

Domowe krakersy to jest to! :)

Unknown pisze...

Koniecznie wypróbuję!

Unknown pisze...

Ale kusząco wyglądają! piękne i jaki mają świetny kształt! U Ciebie zawsze znajdzie się coś pysznego :)

Unknown pisze...

idealne do chrupania! wyglądają świetnie :)

Nieśka pisze...

To wykrawaczki z kropeczkami czy patyczkiem - widelcem zrobiony wzór?:) Fajny przepis, jestem ich ciekawa.

Kaś pisze...

Nieśka, widelcem :)

Aciri pisze...

Śliczne:) Zamarzyły mi się w wersji z kminkiem:)

Basia pisze...

Jakie cudne, ale kuszą :-) Pozdrawiam serdecznie!

Majana pisze...

Piękne! I jakie mają cudne dziureczki:)

Smakiem Pisany pisze...

no właśnie... wyglądają jak słodkie ciasteczka, to serio krakersy? takie na slono ;)

Tak czy siak schrupałabym ;)

Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

Kaś pisze...

MartynCia ^^, a nie widać soli, przynajmniej na ostatnim zdjęciu w zbliżeniu? ;)

pollyzeczki pisze...

krakersy!! ach muszą być fantastyczne!!

Katarzyna Jankowska pisze...

Proste, ładne i zapewne smaczne, czego chcieć więcej? Krakersów?

Paulina pisze...

wyglądają pięknie:)

pasjonatka pisze...

mniam :) kocham krakersy

Kamila pisze...

Fantastyczne, muszę sobie takie upiec :)

Ola pisze...

I po co w sklepie kupować skoro można samemu zrobić? ;)

Sandy pisze...

Krakersy są przepyszne, ale zgubne :P

magda k. pisze...

z przyjemnością bym takie krakersy domowej roboty zjadła :)

Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie? pisze...

przepis brzmi bajecznie prosto, a takie lubię najbardziej. A Twoje już gotowe pięknie wyglądają. Super przepi, na pewno wykorzystam!

Grażyna pisze...

Boję się nawet zaczynać robić bo uwielbiam krakersy i zaraz pewnie pochłonęłabym całą porcję a to takie strasznie kaloryczne ;-)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

a sa takie chrupiace jak sklepowe? Jeśli tak biorę w ciemno:)

Kaś pisze...

Jolu, chrupiące są, ale ponieważ nie są tak twarde jak sklepowe, więc chrupią trochę mniej :)

fiolka pisze...

Może parę godzin by przeleżały,ale nie dłużej!

Kaś jak się czujesz Słodziaku?

Kaś pisze...

olala, :)
dziękuję, jest dobrze! żadnych komplikacji, nadprogramowego bólu czy niespodzianek. hehe upiekłam już ciasto znaczy, że siły powoli wracają :) a dziś ciastka - przez fakt, że jestem na razie uziemiona trochę poszarżuję w kuchni :p
buziaki!!!

akanak pisze...

ja bym chętnie takie zjadła posmarowane białym serkiem puszystym :) pyszności!

Ivka pisze...

Krakersy uwielbia moja córcia, warto byłoby zrobić je w domu, super przepis!

Smaczny Kąsek pisze...

Ale fajne te Twoje krakersy! i o ile ładniej prezentują się od tych sklepowych! Przepis dodany do obowiązkowych! :)

pieczarka mySia pisze...

Musze je koniecznie zrobic :)

buziaki :*

judik pisze...

Mmmm wspaniałe krakersy, nigdy nie robiłam takich sama ale widzę że warto!:)

anytsujx pisze...

Pyszne ciacha, przepis zapisuję, pozdrawiam :))

Biedr_ona pisze...

Urocze!W sam raz do schrupania ;-D Choćby i teraz ;-))


www.przysmakiewy.pl

Poemi pisze...

I zrobię :)

Kaś pisze...

Poemi, jeśli zrobisz, daj znać, jak wyszły :)

cyga pisze...

Witam zrobiłam krakersy i są bardzo smaczne, Twój przepis to ratunek bo mam dziecię z nietolerancją na jajka a wszystkie spotkane w sklepie krakersy mają jajka. Bardzo lubię karpatkę i rafaello na krakersach. Czy można upiec cały płat ciasta w blaszce bez podziału na pojedyncze ciasteczka?

Kaś pisze...

cyga, cieszę się, że krakersy posmakowały!
jeśli chodzi o ciasto, to gwarancji, że wyjdzie dać nie mogę, bo nie próbowałam upiec z tego przepisu całego płatu ciasta, ale myślę, że jak najbardziej można spróbować - powinno się udać. dla bezpieczeństwa można też upiec powiedzmy cztery większe kawałki ciasta - każda powiedzmy na 1/4 blachy. myślę, że takie wyjście szczególnie sprawdzi się, przy górnej warstwie, bo obawiam się, że tak kruche i stosunkowo cienkie ciasto może się łatwo połamać, jeśli upiecze się jeden duży płat
daj znać, jeśli wypróbujesz :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add