wtorek, 25 września 2012

Zapiekanka z mięsem i cukinią pod beszamelem



Co tu dużo pisać - po prostu przesmaczne danie.
Klasyczna zapiekanka z mięsem mielonym z dodatkiem dużej ilości cukinii.
Jak dla mnie jeden z najlepszych obiadów :)




Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  •  2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 listki świeżej bazylii
  • pieprz, sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia + odrobina do natłuszczenia patelni
  • 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
  • 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka (250 ml)

Przygotowanie mięsa:
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić do niej pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie dołożyć mięso, bazylię oraz sól i pieprz. Całość smażyć 10-15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.

Przygotowanie cukinii:
Cukinię pokroić w jednocentymetrowe plastry (w sumię będą to półplastry, bo wcześniej trzeba cukinię przekroić dla oczyszczenia) i wrzucić je na gotującą wodę. Poczekać aż woda ponownie się zagotuje i cukinię odcedzić.

Przygotowanie beszamelu:
W garnuszku rozpuścić masło. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać z masłem. Dolać mleko i mieszać do powstania jednolitego, kremowego i gęstego sosu.

Naczynie żaroodporne natłuścić olejem. Do naczynia wyłożyć kolejno: połowę plastrów cukinii, połowę mięsa, pozostałą cukinię, pozostałe mięso, beszamel, starty ser. 
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut.




69 komentarze:

whiness pisze...

BOSKA. Patrzę na ten beszamel i cieknie mi ślinka. Obowiązkowo muszę wypróbować tę zapiekankę :D

Siaśka pisze...

pyszne! ja muszę sobie kupić taką formę najpierw

Magda pisze...

przy tak smacznym daniu słowa są zbędne :)

Unknown pisze...

Zapiekanki są najlepsze:)
A z dodatkiem cukinii, uwielbiam^^^
Beszamel? Dla mnie nowość:)

Amber pisze...

Ten spływający ser...
Mhhhhh
Kasiu,pysznie!

Beata pisze...

Pyszności :)))

Arnika pisze...

O rety, cudowna... Przypomina musakę.

Bee pisze...

Super! :) uwielbiam takie mięsno-warzywne zapiekanki pod beszamelową pierzynką, nie robiłam jeszcze z cukinią, na pewno jest przepyszna :D

madlene17 pisze...

Szkoda, że właśnie zjadłam obiad, z chęcią bym taką zapiekankę spróbowała:)

Dominika pisze...

nigdy takiej nie jadłam! a wygląda bardzo zachęcająco :)

Marzena pisze...

Jak zobaczyłam zdjęcia, to pomyślałam - lasagne;-)Okazało się, że jednak nie, ale tys piknie:-))

asiathinksthings.com pisze...

Dziś kupiłam 3 cukinie i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Teraz już wiem. Dziękuję! Dam znać jak wyszło!

Majana pisze...

Jejku, jaka apetyczna, mniaaam:)

Magdalena pisze...

A u mnie też dziś na obiadek zapiekanka, tylko ziemniaczano - brokułowa:) Ale Twoja wygląda przy mojej jakoś tak arystokratycznie - faktycznie jak lazania, mniam, mniam...

Kaś pisze...

Marzena, powiedzmy, że to taka lazania bez makaronu :) zamiast makaronu są 'warstwy' cukinii

asiathinksthings.com, no to czekam na opinię :)

Moja domowa kawiarenka, hehe arystokratycznie :) ziemniaczano-brokułowa też brzmi pysznie!

Trzcinowisko pisze...

OOO...chyba zrobię rodzicom na niedzielę:)

Unknown pisze...

wygląda przepysznie!

burczymiwbrzuchu pisze...

Świetna cukiniowa lasagne. Zdecydowanie moje smaki, szczególnie jeśli z dużą ilością beszamelu :)

Droczilka pisze...

To naprawdę przesmaczne danie i idealne właśnie na teraz, kiedy cukinii wciąż w bród. :-)

Angelika Szostak pisze...

To połączenie wygląda przepysznie;)

Josia pisze...

Zapiekanki to jedna z moich ulubionych potraw :)
Szkoda tylko że ciężko taką upiec tylko dla 1 osoby :)
Pomysł z cukinią świetny !!!

Anonimowy pisze...

A co z przecierem pomidorowym?

Kaś pisze...

A., dziękuję, moje przeoczenie. już dopisuję

pasjonatka pisze...

takie lubie naj ;)

zufik pisze...

Apetycznie tu..narobiłaś mi smaku! o tej porze!

asiathinksthings.com pisze...

Kasia. Jednak zrobię w czwartek, bo mój mężuch wybłagał mnie dzisiaj o Melanzane...Tak czy inaczej zrobię i dam znać!

Kaś pisze...

Trzcinowisko, zachęcam, u nas właśnie zwykle na niedzielę się ją robi

Josia, ale zawsze można odgrzać i mieć na kilka razy :D

asiathinksthings.com, Melanzane - aż musiałam wyguglać co to :) hehe nie dziwię się, że Mąż sobie takie danie zażyczył :) mam jednak nadzieję, że i moja skromna zapiekanka Wam posmakuje

Ola pisze...

takie zapiekanki to ubóstwiam :)

Oliwka pisze...

Śliczna foremka! :)

Capacitier pisze...

Ostatnio nie było u mnie zapiekanki rzez jakiś czas, więc chętnie bym się na jakąś skusiła ;>.

agattekh pisze...

Uwielbiam takie zapiekanki, a Twoja wygląda mega apetycznie :-)

pieczarka mySia pisze...

ale mi smaka narobilas na taka zapiekanke :)

ANNA pisze...

Wygląda przepysznie!

Ola pisze...

spadłaś mi tym przepisem z nieba, robię dziś wieczorem! właśnie z rana zostawiłam mięso do rozmrożenia

Kaś pisze...

Ola, :) no to smacznego! :)

Eff pisze...

Też nie będę dużo pisać - bo pycha po prostu :)

Smakiem Pisany pisze...

ubóstwiam zapiekanki!
to ja się pakuje i wpraszam się na obiad ;)

Unknown pisze...

Skoro taki prze-smaczny to zapisuję do wypróbowania:)

Ola pisze...

właśnie wylądowała w piecyku:)

lutka40 pisze...

Uwielbiam i tyle .Wygląda niesamowicie apetycznie

Kaś pisze...

Ola, :D

Unknown pisze...

To taka wariacja mussaki, którą miałyśmy okazję wspólnie gotować;)
Wygląda równie apetycznie

Kaś pisze...

kaczodajnia.blogspot.com, dziękuję! to miała być raczej wariacja na temat lazanii - zamiast makaronu warstwy cukinii :) choć faktycznie, z tamtej mussaki też ma coś w sobie

bartoldzik pisze...

Co tu pisać, na pewno nie tylko wygląda, ale i smakuje prześwietnie :-) Bardzo lubię takie zapiekane danka.

Renata Czelny-Kawa pisze...

Ten zapiekany kwadracik wygląda prześlicznie i ślinka sama cieknie. Skusiłabym sie, bo uwielbiam zapiekanki z cukinią ;)U mnie też w tym tygodniu wzięta na warsztat;)

Ola pisze...

btw zrobiłam ciasto czekoladowe z cukinią znalezione na Twoim blogu :)
przepyszne.

Kaś pisze...

Ola, to bardzo się cieszę, że smakowało :)

Mary pisze...

Zrobiłam się naprawdę głodna...:) Piękna zapiekanka:)

Paulina pisze...

fajne i sycące danie:)

judik pisze...

Bossssko wygląda! Ślinka cieknie:)

kabamaiga pisze...

Ależ mam ochotę na takie danie. Dawno nie jadłam cukinii.

akanak pisze...

mój ślubny prawdopodobnie by pogardził, chłop nie lubi 'pomieszanych' dań ;) ja zjadam 2 lub 3 porcje! wygląda obłędnie, domyślam się, że tak też smakuje!

Elficzna pisze...

uwielbiam zapiekanki, Twoja wygląda bardzo pięknie i apetycznie :)

Ola pisze...

dziś znów będzie, właśnie odświeżyłam sobie pamięć co do składników i sposobu wykonania:)

Anonimowy pisze...

Wczoraj zrobiłam na kolację. Dałam jeszcze bakłażana, bo akurat miałam, mozzarellę zamiast sera zółtego i puszkę pomidorów zamiast przecieru. Także kilka zmian zrobiłam, ale generalnie danie wyszło rewelacyjne! Już niedługo powtórka:)

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że wypróbowałaś, a wprowadzone zmiany brzmią bardzo apetycznie :) serdecznie dziękuję za komentarz
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

zapiekanka bardzo smakuje mojej rodzinie:) już drugi raz ją robię:)

Kaś pisze...

A., niezmiernie mi miło :) bardzo dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie!

Anonimowy pisze...

A jak zapiekacie takie zapiekanki? Z termoobiegiem i grzałkąod góry?

Kaś pisze...

A., od jakiegoś czasu używam tylko termoobiegu do zapiekanek - tylko wtedy trzeba zmniejszyć temperaturę o jakieś 20 stopni. na sam koniec (dosłownie na parę minut) można przełączyć z termoobiegu na górną grzałkę - aż ładnie się przyrumieni z wierzchu
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Właśnie połowę zjedliśmy z mężem, połowę zamroziliśmy na przyszły tydzień. Pyszne.

Kaś pisze...

A., bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a sama zapiekanka Wam posmakowała
i serdecznie dziękuję za pozostawiony komentarz!

Agnes pisze...

Zapiekanka jest przepyszna, nigdy takiej nie jadlam. Danie smakuje jak z restauracji, gratuluje pomyslu :)

Anonimowy pisze...

niesamowity smak i to w tak krótkim czasie. Trochę ją zmodyfikowałam o makaron ale wyszła przepyszna!

Kaś pisze...

agnieszka,
Anonimowy,

super, że zapiekanka tak przypadła do gustu!
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią :)

Anonimowy pisze...

Dodajcie do sosu odrobinę cynamonu, będzie super aromat!

Kaś pisze...

A., bardzo dziękuję za poradę, na pewno wypróbuję!

Arkadiusz pisze...

Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

Kaś pisze...

Arkadiusz, dziekuje slicznie :)
pozdrawiam i polecam

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add