poniedziałek, 17 czerwca 2013

Kruche z truskawkami i kruszonką




Klasyka gatunku.

Krótko i na temat:
Perfekcyjnie kruche ciasto, moc soczystych owoców i słodka kruszonka.

Mnie totalnie zachwyciło i dlatego też mocno polecam wypróbować.
Szczególnie z truskawkami!


działkowe, "najlepsiejsze" :)




Składniki na ciasto:
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki; podaję wersję po moich zmianach
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185  g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek
  • szklanka pokruszonych ciastek, np. digestive 

Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Zagnieść kruche ciasto:
Makę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dołożyć pokrojone na kawałki masło i rozmieszać z sypkimi składnikami palcami. Na koniec dodać żółtka i śmietanę, po czym zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę - wygodniej zagnieść ciasto na dzień przed pieczeniem, np. pod wieczór i zostawić w lodówce na następny dzień.

Podpiec spód:
Piekłam w termoobiegu - piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC (180 w zwykłym piekarniku). Formę do pieczenia (kwadratowa o boku 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć do niej ciasto - na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wylepić nim dno formy (w tym lekko dociskając do formy po bokach). Podpiec aż będzie złociste - ok. 20-25 minut (u mnie 25 minut, plus 2-3 minuty tylko z grzaniem górnym aby wierzch się ładnie przyrumienił). Podpieczony spód pozostawić do lekkiego bądź całkowitego przestygnięcia (w pierwszym przypadku ok. pół godziny/godzinę).

Przygotować truskawki:
Przepłukać, lekko wysuszyć na ręczniku papierowym, obciąć szypułki i przekroić na pół (mniejszych w ogóle nie kroić).

Przygotować kruszonkę: 
Mąkę wymieszać z cukrami. Masło roztopić w garnuszku, mocno podgrzać i gorące wlać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać (początkowo łyżką, później palcami - masło szybko przestygnie).

Upiec ciasto:
Na przestudzone ciasto równomiernie wysypać pokruszone ciastka, następnie wyłożyć truskawki, a całość posypać kruszonką. 
Piec okolo 30-40 minut (u mnie 40) w temperaturze 160ºC (termoobiegu; 180 w zwykłym piekarniku). Przestudzić, posypać cukrem pudrem.






   Truskawkowy zawrót głowy 2013  

63 komentarze:

whiness pisze...

Ach, jak klimatycznie się zrobiło. Ciasto drożdżowe z truskawkami i dużą ilością kruszonki to jeden z najlepszych możliwych smaków dzieciństwa. Aż chce się machinalnie sięgnąć po kawałek... :)

Kamila pisze...

Zachwyca! Teraz najlepiej smakuje! Pozdrawiam

przyjemnezpozytecznym.blogspot.com pisze...

Wygląda obłędnie!
Ja kruche ciasto robię z żółtek gotowanych i przetartych,takie ze słodką śmietanką i dodatkiem smalcu.Najcudowniejsze do szarlotek ;)

Marzena pisze...

Jednak truskawki są bardzo fotogeniczne:-)Wspaniałości Kasiu:-)

Droczilka pisze...

Fantastyczne ciacho, Kasiu!
Miłego poniedziałku!:-)

pieczarka mySia pisze...

wyglada wspaniale! :) uwielbiam takie ciacha :)

Anulla pisze...

truskawki rządzą:) kruche ciasto z owocami uwielbiam, w tym roku jeszcze nie robiłam z truskawkami, ale wszystko przede mną:D

judik pisze...

Przepysznie wygląda to ciacho! A ja tak lubię kruche:-)

Antenka pisze...

o rany jakie napakowane truskawkami:) wymiata!

Anula pisze...

Takie klasyczne ciasta są najlepsze.Twoje truskawki nawet nie straciły koloru podczas pieczenia, jak Ty to robisz:)

Kiedy Zjemy pisze...

Jaki piękny piesek! :)

JustInka pisze...

Juz mi ślinka na nie cieknie! Dobrze że na biurku stoi micha z truskawkami. Inaczej mogłabym pożreć monitor!

cook and look pisze...

Truskawki i kruszonka.. idealne połaczenie :) A psiak boski! :)

GotującaWmM pisze...

Ale smakowicie się prezentuje! :)

Kasia pisze...

Jak pięknie wylewa się sos... Zazdroszczę tych działkowych pyszności :)

Moni pisze...

Takie swojskie truskawki, oj trochę zazdroszczę ...
A kruche idealnie pasuje do truskawek, smakowicie wygląda :)

Pastelle pisze...

Idealne, moje ulubione, aż zgłodniałam :)

Jewels pisze...

Ciasto idealne na obecną pogodę, cudowne :)

Unknown pisze...

Moje ulubione cisato z truskawkami...

Evi pisze...

Poproszę kawałek... co tam kawałek, najlepiej pół blachy :)). Pysznie się prezentuje.

Ivka pisze...

Najlepsze! Jak tu nie kochać lata :)

Unknown pisze...

uwielbiam ;) a z truskawkami to już w ogóle ;)

Mayamee pisze...

Kruche ciasto i truskawki... nie ma nic lepszego! Cudowne!

Monia pisze...

Pyszności! Lato w pełni :)

Bo(ro)n Appétit pisze...

Moje najukochańsze ciacho!!!

Miłego wieczoru,

A.

basjula pisze...

Nie wyobrażamy sobie kuchni bez truskawek:) Takie kruche ciasta są najlepsze

bartoldzik pisze...

Wygląda bosko!!! Napisałbym coś więcej, ale mowę mi odjęło i palce sparaliżowało ;-)

lekki brzusio pisze...

do wypróbowania na pewno :)

Ewa Paszkiewicz pisze...

Piękne fotki! I jedno z moich ulubionych ciast :) Dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

ugotujmyto.pl pisze...

Zazdroszczę tych działkowych;)! Ciacho super!

Kamciss pisze...

I ta wylewająca się ilość truskawek.. :)

Alekksandra pisze...

Pyszna klasyka :)

Angelika Szostak pisze...

Obłędne musi być w smaku z tak dużą ilością owoców;)

Ola pisze...

ja też uwielbiam kruche ciasta!

madlene17 pisze...

Wygląda przepysznie! I te soczyste truskawki...:)

Magda C. pisze...

O rany! Ależ cudne zdjęcia, że od razu chciałoby się "kruche" zjeść.
Kto wie, może w następny weekend upiekę? Bo w ten weekend mam za dużo tych propozycji:)
Zapisuję na zaś :)

Ervisha pisze...

Nie ma to jak truskawki w kruchym cieście... pycha ;D

Kate pisze...

OOO, to coś dla mnie! Zjadłabym! mmm

AZgotuj! pisze...

najlepsze , najsłodsze :)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Wygląda pysznie! Przymierzam się do upieczenia podobnego. Nie pogardziłabym poczęstowania się pięknymi truskawkami prosto z łubianki :)

Unknown pisze...

Oh gdybym tylko umiała robić kruche ciasto ! Zrobiłabym właśnie to :)

Salvador Dali pisze...

o tak! klasyka, bez niej nie można powiedzieć, że sezon truskawkowy był;D

galantyna.pl pisze...

Rewelacja, te soczyste truskawki na kruchym spodzie...już czuję ten smak.

Smaczny Kąsek pisze...

Truskawkowa klasyka! I te zdjęcia... Cudo, cudeńko! :)

martawkuchni.blog.pl pisze...

Jak zawsze zachwycające fotografie:) a danie:) paluszki lizać i wołać o jeszcze:)

Magdalens. pisze...

Takie kruche są najlepsze, i to z sezonowymi truskawkami... Zbyt rzadko je niestety robię, a kruchego to nawet nigdy!;)

Marta pisze...

super ciasto, takie klasyczne najlepsze!

Marcelina pisze...

cóż mogę powiedzieć - pysznie! Z truskawkami musi się wszystko udać ;)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Przepysznie, po prostu, kocham takie smaki.

http://cynamon.net.pl pisze...

Mmm jak dużo truskawek. Na ogół jak ktos robi ciasto dodaje bardzo mało owoców. Ja własnie uwielbiam jak jest ich ogrom a szczególnie truskawek ;)

Kaś pisze...

Cymon, co jak co, ale ja truskawek żałować nie lubię ;)

lutka40 pisze...

Cudowne ! Z kruszonką to musi byc pyszne

pollyzeczki pisze...

truskaweczki pychotki

Capacitier pisze...

Wygląda tak pysznie, że od razu mam ochotę sięgnąć po kawałek :)

Nemi pisze...

Fajny piesek;) A klasyk w połączeniu z własnymi truskawkami to już niebo!

JoannaD pisze...

Piękne zdjęcia... A ciasto wygląda bardzo smakowicie:)

bryssska pisze...

super te truskawki wyglądają, ciasto z kruszonką to smak z mojego dzieciństwa

Martha pisze...

Bardzo ładnie wygląda to ciasto! ; )
Cudowny pomysł!

Unknown pisze...

a moze byc wieksza blacha

Kaś pisze...

Iwona, tak, oczywiscie. nalezy tylko zwiekszyc odpowiednio proporcje, bo dla duzo wiekszej blachy te podane w przepisie beda nieodpowiednie

Irena pisze...

Dzisiaj upiekłam TO CIASTO! Rewelacja, pyszne. Piekłam na blaszce o wymiarach 25 x 35 cm i ciasta było wystarczająco. Kapitalna podpowiedź aby ciasto zrobić dzień wcześniej i przez noc chłodzić w lodówce. Dobrze się takie twarde ściera na tarce nawet w bardzo ciepły dzień jak dzisiejszy, nie mięknie za szybko i nie klei się do tarki. Tak sobie myślę, że może warto by było dodać do ciasta szczyptę soli. Gratuluje przepisu i pozdrawiam autorkę.

Kaś pisze...

Ireno, bardzo się cieszę, że ciasto tak przypadło do gustu!
myślę, że mogłoby Ci też posmakować ostatnio publikowane ciasto - też kruche, też z truskawkami, ale zanurzonymi w bezowej piance http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/06/ciasto-z-truskawkami-i-bezowa-piana.html tu do ciasta trafiła szczypta soli. zwykle sypnie mi się, gdy o niej pamiętam :)
pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią

Irena pisze...

Przepis smakowity, oczywiście, że skorzystam. Upiekę w najbliższą sobotę. W sobotę upiekłam wersję z kruszonką. Dla mojej trzyosobowej rodziny starczyło do niedzielnej popołudniowej kawy.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add