niedziela, 22 grudnia 2013

Tartaletki z kapustą i grzybami



Tradycyjny farsz do pierogów w zapieczony na cieście francuskim. Te szybkie i chrupiące przekąski smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Biorąc pod uwagę ich smak, możemy być pewni, że z wigilijnego stołu znikną w tempie ekspresowym!


Składniki na ok. 18 sztuk:
  • 500 g kapusty kiszonej (już po odciśnięciu wody)
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (50x25 cm)
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
  • garść listków pietruszki

Grzyby suszone zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie wylać wodę, w której się moczyły, przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Następnie odcedzić i drobno pokroić. W trakcie przygotowywania grzybów ugotować kapustę i usmażyć cebulę.

Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe i gotować około godziny. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula będzie gotować połączyć ją z kapustą i grzybami. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdym kawałku wyłożyć po pełnej łyżce farszu, uważając by zostawić ok. 0,5 cm wolnego miejsca po bokach (by ciasto mogło wyrosnąć). Boki posmarować rozpuszczoną margaryną. Tartaletki piec przez ok. 15 minut. 


Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl

Przepisy kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów

26 komentarze:

Krystyna Boner pisze...

Pomysł na tartaletki świetny, bo i smaczne i szybkie w wykonaniu.
Kasiu, korzystając z okazji pragnę złożyć Tobie życzenia z okazji Świąt:
Spokojnych, Radosnych Świąt w gronie najbliższych,
Niech spełnią się wszystkie marzenia. Krys

Inspirowane Smakiem pisze...

W zapisanych przepisach zalegają mi jeszcze Twoje tarlatetki z warzywami, szynką i beszamelem, a Ty już proponujesz kolejne cudo!

Salvador Dali pisze...

trochę jak kapuśniaczki w cieście francuskim! ;D
Pychota ;)

whiness pisze...

Uwielbiam tarteletki z ciasta francuskiego, ale taki farsz to dla mnie nowość, jeżeli mówimy oczywiście o tym cieście :) Koniecznie będę musiała spróbować.

Anula pisze...

Prosto , szybko i bardzoooo smacznie:)

Amber pisze...

Pyszny pomysł!
Warto zrezygnować z tradycyjnych pasztecików i podać je w takiej formie.

pieczarka mySia pisze...

Kasiu, sa wspaniale! :) Slinka leci

Magda C. pisze...

Wspaniale wyglądają! Pochłonęłabym je z przyjemnością :)

Renata pisze...

Kasiu świetny przepis do wykorzystania nie tylko na Święta!!
pozdrawiam cieplutko:)

Marzena pisze...

Robiłam tartę dużą z kapustą i grzybami, ale tartaletki bardzo mi się podobają na imprezy:-)

Kaś pisze...

Krys, pięknie dziękuję za życzenia!

Inspirowane Smakiem, oczywißcie polecam wypròbować o ie wersje :)

Ola pisze...

pyszna przekąska!

Renata Czelny-Kawa pisze...

Jakie świąteczne smaki zaparkowane w tarteletki;) super! Kaś, wesołych świąt!

Trzcinowisko pisze...

Super pomysł..chyba skorzystam:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wspaniałości serwujesz :) Świetny przepis! Pozdrawiam

Natalie pisze...

Fajna alternatywa dla pasztecików :)

Kaś pisze...

Renula, Dziękuję!

Anulla pisze...

pomysłowe:) i szybkie do zrobienia na świąteczny stół, gdy i tak roboty jest dużo:)

AZgotuj! pisze...

Z największą przyjemnością się częstuję, szkoda, ze wirtualnie;)

Unknown pisze...

No patrz, zastało mi trochę takiego farszu, a ja po prostu dosmażyłam kolejną partię naleśników! Mogłam też zrobić takie kapuśniaczki na francuskim cieście ;p

ugotujmyto.pl pisze...

Super! Ja zapiekam farsz z ciastem francuskim w formie pasztecików. Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)!

Unknown pisze...

Z chęcią sama bym takie spróbowała :)

Kaś pisze...

Ugorujmyto.pl, dziękuję! Wesołupych!

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Te tartaletki to świetny pomysł i pyszna odmiana wśród innych przystawek ;)

Aniczka pisze...

Oo fajny pomysł, zapisuję sobie przepis. Może wykorzystam w sylwestrowym menu :)

Mariola Łyczak pisze...

Tarlaterki są pyszne ,ja akurat robię z z mieskiem z przepisów kuchni Lidla,bedą równie pyszne :) z grzybkami bedą nastepnym razem .

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add