niedziela, 26 stycznia 2014

Chleb z karmelizowaną czerwoną cebulą (na zakwasie)



O chrupiącej skórce i sprężystm miękkiszu z dużymi, nieregularnymi dziurami. 
Dodatek karmelizowanej cebuli wzbogaca nie tylko smak, ale i aromat bochenka.

Z wyglądu... rustykalny olbrzym :) Genialnie komponuje się z serami i wędlinami, a dodatek chutney'a z czerwonej cebuli to już czysta poezja. Polecam!
 
PS Chleb nazwany przez domowników najlepszym z najlepszych - te słowa mówią wszystko :)





Składniki na ciasto chlebowe:
  • 150 zakwasu pszennego, dokarmionego dzień wcześniej
  • 150 g wody, letniej
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego*
  • szczypta soli
  • 450 g mąki pszennej  

*dodatek oleju do ciasta chlebowego, szczególnie neutralnego, takiego jakim jest rzepakowy, sprawia, że jest ono bardziej elastyczne i lepiej się je wyrabia - co jest szczególne przydatne przy cieście zakwasowym, które z reguły należy porządnie zagnieść i spulchnić

W dużej misce połączyć zakwas, wodę, śmietaną, olej i sól. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść całość - około 5 minut. Pod koniec zagniatania dodać karmelizowaną cebulę i dobrze połączyć ją z ciastem. 

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto, uformować bochenek, obsypać mąką i przełożyć go do koszyczka wyłożonego lnianą ściereczką (ją także oprószyć mąką). Koszyk nakryć kolejną ściereczką i odstawić ciasto do ponownego wyrastania - 1,5-2 godziny. 

Kiedy chleb mniej więcej podwoi objętość, rozgrzać piekarnik do 250 stopni (230 przy termoobiegu) i piec chleb przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i piec chleb kolejne 25 minut.


Składniki na karmelizowaną cebulę:
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju rzepakowego
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule. Kiedy już zmiękną, dodać ocet i cukier i raz jeszcze smażyć całość, często mięszając, do zdredukowania płynu. Po przygotowaniu zdjąć z gazu i przestudzić.






54 komentarze:

Natalie pisze...

Musi być bardzo ciekawy w smaku ! Fajny :)

muzyczne perełki YT pisze...

przyznaję, może być smaczny

Unknown pisze...

Szczerze mówiąc nie wiem jak smakuje taki chlebek, ale coś mi wyraźnie sugeruje, że zdecydoawnie dobrze :D

Marta Urbańska pisze...

domowy chleb to jeszcze dla mnie wyzwanie :)

toffi pisze...

a jaki on piękny...:)

Una pisze...

Jak to przepysznie wygląda! Mniam!
Zdjęcia rewelacyjne, no i obiekt na nich też...

A ja się ciągle nie mogę przełamać do zakwasu...

Unknown pisze...

Już czuję jego zapach! Uwielbiam chleby na zakwasie. Mmmm :)

Majana pisze...

Kasiu, chleb doskonały. :)

Angie pisze...

Ale ciekawy! Zapach to musi mieć cudowny<3

Unknown pisze...

Ale piękny, chce taki na śniadanie :D

Anulla pisze...

świetny pomysł na chleb!:)

Krystyna Boner pisze...

Wygląda tak apetycznie, że aż pachnie. Uwielbiam domowe chleby. W dodatku jak jest taki świeżutki :) Pozdrawiam :)

Olimpia Davies pisze...

Pół niedzieli patrzyłam na Twój chleb aż wreszcie wyjęłam z lodówki dawno niedokarmiany zakwas pszenny:-), jeśli się na mnie nie obraził za zaniedbanie to już za kilka dni upiekę ten bochen:-)

Kamila pisze...

Wygląda znakomicie, wierzę że najlepszy! Pozdrawiam

teenager ;) pisze...

mama kiedyś kupowała taki chleb właśnie z cebulką, niesamowicie aromatycznie pachnie! i smakuje świetnie, szczególnie z twarożkiem :)

Magda C. pisze...

Prześliczny chlebek! Z cebulką nigdy nie jadłam, koniecznie muszę spróbować :)

Renata pisze...

Bardzo lubię pieczywo z cebulką, a chlebuś wygląda przesmacznie;)
pozdrawiam cieplutko:)

Antenka pisze...

doskonały, cudowny bochenek!:)

fiolka pisze...

Ależ bym spróbowała domowego z cebulką karmelizowaną <3

Marcelina pisze...

Dołączam do grona ochów a achów :) wygląda bajecznie!

Ivka pisze...

Boski- tylko tyle mogę powiedzieć :)

Marzena pisze...

Robiłam z karmelizowaną cebulką i zgadzam się, że to jeden z najlepszych...:-) Twój wygląda przecudnie:-) Jestem ciekawa czy Azjatom serwujesz taki chlebek;-)?

Ola pisze...

imponujący wypiek!

Martha pisze...

Wspaniały chleb. *.*
Ten blog wciąż zaskakuje cudownymi pomysłami na pieczywo! : ))

Kaś pisze...

Olimpia, jeśli tylko wypróbujesz, daj znać :)

Marzena, tam nawet piekarnika nie miałam :) poza tym "prawdziwe" pieczywo można było znaleźć tylko w zmyślnych i bajecznie drogich piekarniach dla turystów

Martha, dziękuję bardzo!!!

pieczarka mySia pisze...

Wcale sie nie dziwie, ze za nim tesknilas :)
tez niedawno robilam chleb z cebula, wyszedł przepyszny!

AZgotuj! pisze...

Ostatnio też wypiekam, nie ma to jak własny chleb:)

Ash pisze...

Doskonaly, po prostu idealny :) Swietny pomysl z dodatkiem cebuli!

Kasia pisze...

Fantastico :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Naprawdę jest fantastyczny, nie ma to jak domowy chlebek :)

Evi pisze...

Chętnie bym Ci ukradła taką jedną kromkę :))

SMAKOWE KUBKI pisze...

Kasiu, to następny chleb , który wędruje do mojego kajetu, zrobię na 100 %, wszystko mi w nim pasuje,
mogę jeść absolutnie sam , bez żadnych dodatków.

lutka387@wp.pl pisze...

RODZINKA MÓWI ŻE NAJLEPSZY Z NAJLEPSZYCH ? - TO MOŻE JA OFIARA DO KWADRATU DROŻDŻOWYCH WYPIEKÓW CZYTAJ CHLEBÓW SPRÓBUJĘ ?
WYGLĄDA BOSKO !

judik pisze...

Wygląda idealnie! Prawdziwy domowy chleb!

Kaś pisze...

Smakowe Kubki, gorąco polecam! rzeczywiście, można go jeść ze smakiem bez żadnych dodatków

lutka, zachęcam! zbierał same pochwały :)

Żuk. pisze...

wspaniały ;]

skoraq cooks pisze...

Skoro ten jest najlepszy z najlepszych, to piekę :-)

Olimpia Davies pisze...

Kasiu chleb upieczony i połowy już nie ma, jest idealny i przepyszny, gorąco go polecam i pewnie niebawem wyląduje u mnie na blogu:-). Dzięki za przepis:-)

Kaś pisze...

skoraq cooks, koniecznie! :)

Olimpia, bardzo się cieszę, że chlebek wypróbowałaś, a jeszcze bardziej, że tak posmakował! chętnie zobaczę go u Ciebie :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza

Marzena pisze...

To Ty już wróciłaś? ;-)

Kaś pisze...

Marzena, tak, już prawie tydzień jestem w kraju. tak szybko zleciało!

martawkuchni.blog.pl pisze...

jestem zawsze zachwycona Twoimi wypiekami:)
chlebek fantastyczny:)
wygląda obłędnie!

SMAKOWE KUBKI pisze...

Kaś , jutro chlebek wędruje do mojego pieca, a nawet dwa, jeden upiekę w garnku żeliwnym , a drugi na kamieniu, podzielę się wrażeniami

Kaś pisze...

martawkuchni, pięknie dziękuję!

Smakowe Kubki, koniecznie się podziel. właśnie się przymierzam do kupna garnka żeliwnego, więc tym bardziej jestem ciekawa

Szpinakożerca pisze...

wygląda niesamowicie i składniki też kuszą :) wypróbuję mam nadzieję w ten weekend :)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Kasiu , upiekłam dwa chleby ,
jeden w garnku, drugi na kamieniu, chleb jest wspaniały, ale nie wyszedł mi tak pięknie uformowany jak u Ciebie,
w garnku wyrósł wyższy niż na kamieniu, ale przygotowałam zbyt mały garnek.
Chciałam koniecznie wypróbować nowy (mam też większy) i to mnie zgubiło, bo po wyłożeniu
z koszyka pomarszczył się i wyglądał po upieczeniu jak skóra słonia.
Zapewniam,że smaku mu to nie odjęło, wyglądał bardzo naturalnie i miał mocno chrupiącą
skórkę. Kasiu , dzięki Twojemu doświadczeniu poznałam znowu pyszny chleb, który z pewnością
będę piec często.
Pozdrawiam Cię serdecznie :)

Kaś pisze...

Smakowe Kubki, cieszę się niezmiernie, że mimo niezamierzonego kształtu, to jednak tak posmakował!
już zmykam obejrzeć Twoją wersję :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za cenny komentarz!

Szpinakożerca pisze...

przepyszny :) dziś upiekłam i jestem bardzo na tak :) ta cebulka bardzo dużo dodaje do chleba aromatu i smaku :)

Kaś pisze...

Szpinakożerca, super, że się na niego zdecydowałaś i ogromnie się cieszę, że i Tobie posmakował!
i bardzo dziękuję za pozostawienie opinii :)

Szpinakożerca pisze...

i to wszystko przez Unę ;) od niej trafiłam po rogalach tu i już sobie zanotowałam sporo przepisów do wypróbowania :) po własnych eksperymentach przyszedł czas ruszyć zakładkę z przepisami "koniecznie do wypróbowania" która rozrosła się do niebotycznych rozmiarów :) taki cel na 2014

Kaś pisze...

Szpinakożerca, o! miło mi, że kilka innych przepisów wpadło w oko - jeśli tylko wypróbujesz kolejne, koniecznie daj znać :) hehe moja zakładka przepisów "to do" też wygląda niczym studnia bez dna ;)
pozdrawiam!

Patrycja Reszko pisze...

Wygląda świetnie!

Sto Łyżek Szczęścia pisze...

Uwielbiam karmelizowaną cebulę !
Pięknie wygląda ten chleb ;D

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Ja też ostatnio upiekłam taki chleb, o którym moi chłopcy powiedzieli "piecz częściej":) ... chleb a z czerwoną karmelizowaną cebulką nie piekłam ... ale ze zwykłą białą smażoną tak i bardzo nam smakował:)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add