niedziela, 2 lutego 2014

Ciasteczka na słono. Ziołowe, z prażoną cebulką



Kruche i niezwykle aromatyczne. Idealne do podjadania solo, ale też jako baza pod wytrawne dodatki. U mnie w połączeniu z białym serkiem, rzodkiewką/ogórkiem i krewetkami w zalewie ziołowej. Myślę, że świetnie sprawdziłby się również wędzony łosoś. Pasty wszelakie też tworzyły zgrane zestawy.

Ciastka są malutkie, akurat na jeden kęs. Zapewniam, że w roli imprezowej przekąski odnajdą się idealnie!




Składniki na ok. 80 mini ciastek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • łyżeczka suszonego koperku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 50 g prażonej cebuli
  • opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi (120 g)
  • 2/3 szklanki wody

Dodatkowo, przed pieczeniem:
  • jajko rozbełtane z łyżką mleka 
  • sól gruboziarnista 


Przygotowanie
Wymieszać wszystkie suche składniki, po czym dodać Smakowitą Pajdę i utrzeć całość na kształt kruszonki. Następnie wlać wodę i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na 1-2 godziny (w temp. pokojowej). Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na ok. 3 mm. Z ciasta wycinać nieduże kształty, np. kieliszkiem. 

Pieczenie
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być ściśle, bo nie rosną na boki, a jedynie minimalnie w górę), posmarować z wierzchu jajkiem (rozbełtanym z mlekiem) i posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni (160 przy termoobiegu) - i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do przestygnięcia. Przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku.




Do przygotowania ciastek użyłam nowości na rynku - smalczyku roślinnego. Był to swego rodzaju eksperyment, ale zaskoczonym pełnym sukcesem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie - sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale można jej używać także w wypiekach.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tu więcej informacji.








30 komentarze:

Kamila pisze...

Idealne małe co nieco :) Pozdrawiam

Natalie pisze...

Ciekawe są takie ciasteczka na słono ;)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

uwielbiam kruche ciastka na słono, i też myślałam o tym, żeby wykorzystać kiedyś taki roślinny smalczyk do ciastek. Super pomysł, pionierko
Pozdrawiam
Monika

Marta Urbańska pisze...

na prawdę świetny przepis na imprezową przekąskę :)

Krystyna Boner pisze...

Ufff. Wszędzie pysznie i słodko. A u Ciebie coś wytrawnego. Trzeba zrobić sobie przerwę i sięgnąć po coś takiego, dobrego :)

Anulla pisze...

świetny pomysł na imprezę:)
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

Renata pisze...

Cudne zdjęcie Kasiu, aż chce się sięgnąć i zjeść:)

Majana pisze...

Ależ pięknie się prezentują Kasiu! :)
Dziękuję za udział i przypominam jeszcze o podesłaniu później linków na maila. Pozdrawiam :)

Force is a woman pisze...

Świetny pomysł na karnawałowe przekąski. Na pewno wypróbuję ;)
Pozdrawiam :)

Marzena pisze...

Przekąsiłoby się małe co nieco:-)

Alekksandra pisze...

Genialna przekąska, na imprezie by sie sprawdziła :D

Antenka pisze...

rewelacyjne ciasteczka:) świetny pomysł!

Unknown pisze...

Świetne :) ! Ale aż 80 :D ??

Kaś pisze...

Monika, bardzo dobrze sprawdził się w ciastkach, polecam wypróbować

Majana, dziękuję, link wysłałam :)

Paulina, ale one są bardzo malutkie :)

Ola pisze...

apetyczna przekąska!

judik pisze...

Pyszna przekąska!! :-)

Ash pisze...

Urocze te maleństwa :) Miła odmiana od słodkiego szaleństwa.

skoraq cooks pisze...

Fajne te ciacha :-) Lubię bardzo wytrawne ciasteczka a tak rzadko je piekę. Szkoda...:-/

pieczarka mySia pisze...

wygladaja mega pysznie :)

Magda C. pisze...

Świetny pomysł na przekąskę! Wygląda to przepysznie :)

Łucja pisze...

świetna imprezowa przekąska :) uwielbiam takie!

AZgotuj! pisze...

Ach... nie mogę na nie patrzeć takie śliczne:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Bardzo ciekawa propozycja :) Smaczna przede wszystkim!

Renata Czelny-Kawa pisze...

Niesamowicie wyglądają!

ugotujmyto.pl pisze...

Chętnie się skuszę, bo bardzo lubię takie wytrawne ciasteczka :)

Unknown pisze...

wyglądają bardzo apetycznie :)

JustInka pisze...

Bardzo mi się podobają te ciasteczka. No i w takiej aranżacji stają się cudnymi mini tartinkami! Pięknie jak zawsze :)

V. pisze...

Smakowita pajda mnie odstrasza. Nie wiem czemu ;)
Ale to tak smacznie wygląda...

Kaś pisze...

Violet, niech nie odstrasza :) poza tym na zwykłym smalcu też powinny wyjść :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu bardzo ciekawe te ciasteczka, a jak z Pajdą to na pewno i aromatyczne:) buziaki

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add