Szybki, prosty i smaczny sposób na zagospodarowanie cukinii. Jeśli użyjemy młodej cukinii, warto zachować skórkę - pozostaje jędrna i lekko chrupiąca. Pycha!
Składniki
- 500 g startej, młodej cukinii
- 50 g startego sera żółtego
- 2 szalotki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 180 g (plus minus 20 g) mąki pszennej
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- olej rzepakowy do smażenia
Startą cukinię porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka rozbełtać i dodać do nich drobno posiekaną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać całość, po czym wmieszać do ciasta cukinię oraz ser. Ciasto ma być dość gęste (gęstsze od śmietany) - w razie konieczności dodać odrobinę mąki (dużo zależy od tego, na ile udało się nam pozbyć wody z cukinii). Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Jedna łyżka ciasta to jeden placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, przewracać z jednej strony na drugą, kiedy wierzch się zetnie.
Placuszki podane z sosem czosnkowym.
22 komentarze:
Uwielbiam placuszki z cukinii. Ja robię je trochę inaczej. Czas wypróbować ten przepis :)
Z cukinią są na pewno bardzo dobre :-) Do tej pory robiłam tylko pancakes w wersji słodkiej i byłam zaskoczona jakie były smaczne. Czas na wersję słoną ;-)
bardzo lubię placuszki z cukinii :)
Moje ukochane placki, szybkie i zawsze pyszne, a jeszcze podane z jogurtem, mm :)
Smak dzieciństwa :)
Nie znałam wersji z cukinią, ale wypróbuję, dzięki! :
Wyglądają bardzo apetycznie :)
Cukinia - uwielbiam w każdej postaci :)
często u mnie goszczą w sezonie!
uwielbiam! :)
ja dodaję ser feta, są genialne :)
z sosem czosnkowym smakują najlepiej:)
Mmm wyglądają wybornie :)
Placuszki doskonałe, a cukinia nieprzyzwoicie tania o tej porze roku, więc koniecznie korzystajmy z tego wspaniałego i bardzo inspirującego warzywa
Włąsnie mam w planach na jutro. Ja to fetę jeszcze dodaję zamiast żółtego sera:-)
Robiłam ostatnio. Pycha! ;)
Kasiu - wspaniale się prezentują :) Ty wiesz, że jeszcze nie smażyłam takich placuszków ?! To straszne :/ !!!
Kocham cukinię więc przepis porywam :)
Ja jeszcze dodaję marchewkę i ziemniaka - moje dzieciaki zajadają tak, że im się uszy trzęsą :)
Dziś właśnie zjedliśmy :)
Chodzą mi po głowie podobne, muszę je wreszcie zrobić :)
Pyszne ,bardzo lubię.
W sezonie cukiniowym to danie obowiązkowe!
Oj tak, tak... lubię takie placuszki:-)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!