niedziela, 21 czerwca 2015

Chutney z rabarbaru



Kolejny, po konfiturze, przetwór, jaki przygotowałam z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem nieco mniej słodki, ale wciąż korzenny. Smak i aromat został podkręcony dzięki dodatkowi czerwonej cebuli. Nadaje się zarówno do mięs, pasztetów czy serów, jak i do prezentowanej słodkiej wersji - klasycznego połączenia chałki z masłem. Dodaję go dosłownie wszędzie :) Taki chutney to świetny sposób na zachowanie rabarbarowego smaku na dłużej.


Składniki:
inspiracja przepisem z bloga Bea w kuchni, po moich zmianach
  • 1 kg rabarbaru, już po odcięciu końców
  • 600 g czerwonej cebuli
  • 600 g cukru 
  • 150 ml octu jabłkowego 
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2,5 łyżeczki imbiru w proszku 
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Rabarbar przepłukać, osuszyć, podcinać końce i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Wszystkie składniki umieścić w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie) i gotować przez około 1,5 godziny - co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie, a całość zgęstnieje. 
Jeszcze gorący chutney przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.

Z podanych proporcji wychodzi 4-5 średniej wielkości słoików





23 komentarze:

Amber pisze...

Mniammmm!
Uwielbiam z serem, pasztetem...
Z chałką jadłam tylko konfiturę, ale czas spróbować i chutney.

Naturalne metody pisze...

Przepis jest dla mnie nowy więc chętnie wykorzystam;))

Unknown pisze...

Pyszność!.

wiosenka27 pisze...

Mam ślinotok:)

Kaś pisze...

Amber, ten chutney ma w sobie dużo z konfitury, idealnie pasuje do słodkiego pieczywa, polecam

magda lena pisze...

W tym roku przekonałam się do domowych przetworów. Świetna sprawa i duma rozpiera jak się widzi słoiczki wypchane własnymi dżemami, konfiturami. No i chałka na zdjęciu też cudowna! :) Dzisiaj u mnie taka sama, ale w innej wersji podana:)

Angie pisze...

Ach jakie to musi być pyszne<3

Natalie pisze...

Idealne na niedzielne śniadanie ;) Kusisz!

Renata pisze...

fajny przepis, chyba się skuszę:)

Kamila pisze...

Mniam, bardzo lubię! Pysznie przygotowany!

Marzena pisze...

Podpatrzę pomysł, bo bardzo mi przypadł do gustu. Uwielbiam takie rzeczy do pasztetów i serów. To po takim jedzonku masz takiego powera w biegach;-)?

Kasia pisze...

To musi być pyszne, kurczę, bo wygląda obłędnie :)

Anonimowy pisze...

Mnie najbardziej interesuje wersja z chałką, którą uwielbiam :) Prezentuje się znakomicie!


Prosto z piekarnika (klik!)

AZgotuj! pisze...

ja zdecydowanie do sera taki słoiczek przytulę:)

Candy Pandas pisze...

Rabarbar, cebula, pieprz? Wow to tak interesujące połączenie, że naprawdę jesteśmy ciekawe tego smaku :D

Kaś pisze...

Marzena, dokładnie :) białe pieczywo plus coś słodkiego - konfitura, miód czy nutella - to moja przedbiegowa rutyna :)

Patrycja Reszko pisze...

Brzmi i wygląda wspaniale!

Evi pisze...

Fajny taki sezonowy chutney! :)

Anulla pisze...

dżemy już za mną, to może pora na chutney :)

Magda C. pisze...

Jaki fajny chutney! Musi smakować obłędnie :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Świetny pomysł, chętnie zrobię u siebie ;)

studentka_na_diecie pisze...

O nie pomyślałabym żeby zmieszać rabarbar z cebulą ;) Chutney z samej cebuli już robiłam i jestem nim zachwycona :) A Twój wygląda bardzo smakowicie, szczególnie na tej chałce mmm.... ;))

FitHealthyLife pisze...

Pyszności, mniam,mniam :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add