czwartek, 25 czerwca 2015

Dżem truskawkowy - przepis






Nieuchronnie zbliża się koniec sezonu truskawkowego, warto więc zachować ich smak na dłużej. Smakowitym sposobem jest domowy dżem, konfitura, marmolada - jak zwał tak zwał, nigdy nie odróżniałam :) Najważniejsze, że jest przepyszny! Smakuje i pachnie obłędnie, najchętniej wyjadałoby się go prosto ze słoiczka. Bez żadnych polepszaczy, jedynie truskawki i cukier. Polecam gorąco.


Składniki:
na 5-6 średniej wielkości słoików
  • 4 kg truskawek
  • 4 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny

główna proporcja: na 1 kg truskawek dajemy 1 szklankę cukru

Truskawki pozbawić szypułek, przepłukać, odsączyć. Pozostawić do lekkiego przeschnięcia. Przesypać do dużego garnka, najlepiej o nieprzywierającym dnie, i zasypać cukrem. Smażyć, na małym ogniu (!), aż do zgęstnienia dżemu i odparowania nadmiaru płynu - u mnie zajęło to 3 dni, po godzinie/półtorej rano i wieczorem. W końcowym smażeniu dodać sok z jednej cytryny, zagotować i przełożyć dżem do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do przestudzenia. Nieodkręcone słoiki przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu.






18 komentarze:

Unknown pisze...

Pyszna pokusa.

Małgorzata Kijowska|DayliCooking pisze...

zapowiada się mega pysznie :)

wiosenka27 pisze...

Ja tez bez robię bez żadnych żelfixów i innych wynalazków:)

studentka_na_diecie pisze...

Dżemor :D O tak! :D Nie ma chyba żadnego lepszego niż domowy truskawkowy ;)

Natalie pisze...

Dżem truskawkowy jest najlepszy! A szczególnie domowy <3

Kamila pisze...

Ulubiony :) Pozdrawiam!

Magda C. pisze...

Domowy dżem jest najlepszy :) Pycha!

Candy Pandas pisze...

My już swoje zapasy mamy porobione :D Najchętniej jadłybyśmy je cały rok :P

Kasia pisze...

Piękny kolor, taki głęboki, już czuję tę boską słodycz na języku... :)

Anulla pisze...

ja też już mam swoje zapasy :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Bardzo lubię truskawkowy dżemik :)

qualietta pisze...

Zrobiłam na próbę z jednego kilograma. Dobry, tyle że jak dla mnie przeraźliwie słodki. Czy można dać połowę cukru mniej?

Kaś pisze...

TheQualietta, dla pewnosci sprobowalabym zrobic z wersje z 1/4 mniej cukru, a nie polowa, bo jednak to cukier jest to czynnikiem spajajacym i nie moze byc go za malo. Jesli wyjdzie, mozna probowac dac go jeszcze mniej :)

Marzena pisze...

Zazdroszczę. Ja jakoś nie mam weny na jego zrobienie;-)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Ja robię na pektynie, bo moja córa lubi ta galaretkę w dżemie .... ale czy na pektynie czy bez dżem truskawkowy rządzi ... i jest najlepszy:)

DżemDżus pisze...

Pychotka, u nas królują w tym roku truskawki z tymiankiem cytrynowym. Też dobre :)

Mobile App Developers pisze...

very informative post for me as I am always looking for new content that can help me and my knowledge grow better.

FitHealthyLife pisze...

Nigdy nie robiłam dżemów, ale muszę to zmienić :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add