poniedziałek, 8 czerwca 2015

Odwrócone ciasto z truskawkami



Ciacho na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Oj będzie trochę monotematycznie teraz na blogu ;) 

Maślane, delikatne ciasto z cudowną, rozpływającą się w ustach warstwą słodziutkich truskawek. Proste w przygotowaniu a jednocześnie dość efektowne. Dodatkowo cudownie pachnie!!! Oprzeć się nie można :)




Składniki na ciasto
przepis z bloga I love bake, po moich zmianach
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g masła, w temp. pokojowej
  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki mleka


Składniki na truskawkowy spód
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki roztopionego masła (pozostała reszta z kostki 200 g, czyli 80 g)
  • 5 łyżek cukru

Dodatkowo:
  • starte migdały do posypania



Truskawki przepłukać, pousuwać szypułki, lekko osuszyć, pokroić na plasterki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Masło miksować na puszystą masę z cukrami, przez około 3 minuty. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Na koniec, nadal miksując, dodawać naprzemiennie: cześć sypkich składników, połowę mleka, znowu część suchych, resztę mleka, kończąc na sypkich składnikach.

Masło na spód roztopić z cukrem i wylać na spód tortownicy. Poukładać na nim plasterki truskawek, po czym wylać ciasto. Formę wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut - do suchego patyczka. U mnie wystarczyło 40 minut, ale już od 30 minuty można sprawdzać stopień upieczenia (jeśli wierzch za szybko się rumieni, nakryć kawałkiem papieru do pieczenia).

Po upieczeniu zostawić ciasto na 20 minut w formie, a następnie wyłożyć na paterę. Najprościej: do tortownicy przyłożyć od góry paterę, po czym obrócić nimi, tak by patera znalazła się na dole. Poluzować obręcz tortownicy, a ciasto lekko opadnie na paterę. Usunąć paper. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem można posypać startymi migdałami.







33 komentarze:

Martyna pisze...

Ahhh ten truskawkowy wierzch...♥

Magda C. pisze...

Najlepsze ciasto! Uwielbiam <3 :)

Patrycja Reszko pisze...

Coś mi się wydaje, że muszę je upiec!

Kamila pisze...

Podoba mi się ta monotematyczność! Pycha!

Unknown pisze...

Nie robiłam nigdy z obawy o zakalec ,ale jest świetne.

gin pisze...

Ta intensywnie czerwona, truskawkowa warstwa jest obłędna!

krzywa kromeczka pisze...

wspaniale :) u mnie dzis jarmuz , ale truskawki byly wczoraj na deser ;)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wspaniale się prezentuje :) Truskawkowa uczta!

Natalie pisze...

Kusząco wygląda! Uwielbiam takie ciasta :)

Renata pisze...

Kasiu ja truskawki kocham i mogę je zjadać, oglądać i czytać nowe przepisy bez końca:D
świetne ciacho i tak jak większość lubi szybko i pysznie:)

Evi pisze...

No wierzch wygląda obłędnie! :))

DżemDżus pisze...

świetny pomysł i cudne, pyszne ciasto :)

DżemDżus pisze...

świetny pomysł i cudne, pyszne ciasto :)

Candy Pandas pisze...

Wszystko co z truskawkami teraz jest jak najbardziej pożądane :D

Angie pisze...

Uwielbiam, kiedy w odwróconych ciastach masło cukier i soki owocowe łączą się w całość, powstaje wtedy cudowny karmel owocowy<3

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Cudowne, z przyjemnością zatopiłabym w nim zęby:)

Salvador Dali pisze...

tyleeeee truskawek <3 <3

Dota Szymborska pisze...

nie jem ciast, nie jem ciast....to sobie na obrazek popatrzę :)

Kasia pisze...

Jaki piękny kolor ma to ciasto, cudo!

Martha pisze...

Mmm, ależ to ciasto musi być pyszne! :)
Karmelizowane truskawki w tym cieście niesamowicie kuszą i wygląda również genialnie! *.*

cynamooonek pisze...

Rano piekę! A wyjdzie z innymi owocami? Jagody, brzoskwinie, śliwki?

cynamooonek pisze...

A co z cukrem przy truskawkowym spodzie?

Unknown pisze...

Mniam ciasto truskawkowe to moje ulubione :)

Kaś pisze...

cynamooonek, mogą być inne owoce - te, które wymieniłaś, czy też ananas, jabłka, gruszki, mango
cukier rozpuścić z masłem. dziękuję, już poprawiam :)

cynamooonek pisze...

Super! Ciasto pycha 😋 dziękujemy!

Tysia Gotuje pisze...

Dlaczego ja jeszcze nigdy nie robiłam odwróconego ciasta :D ?

Kaś pisze...

Cynamoooonek, super, cieszę się przypadło gustu :)))

Kaś pisze...

Justyna, w takim razie koniecznie musisz to zmienić :)

Anonimowy pisze...

Sezon truskawkowy rozpoczęty, także trzeba wziąć się za wypieki z tymi owocami :) Takie odwrócone ciasto wygląda świetnie! A bloga dodaję do obserwowanych, będę wpadać.

I zapraszam do mnie: Prosto z piekarnika (klik!)

ewa pisze...

truskawki chyba nigdy mi się nie znudzą,pyszne ciasto!

Anulla pisze...

muszę wreszcie zrobić to odwrócone ciasto :)

Anika pisze...

Świetne ciacho! Apetyczne i takie intensywnie czerwone na wierzchu! Ach zjadłoby sie ... :-)

FitHealthyLife pisze...

O! Nie znam takiego ciasta :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add