Świątecznie crumble z piernikowa nutą. Oj bardzo intensywną korzenną nutą. Deser bardzo prosty, ale jeśli chodzi o zapiekane jabłka po kruszonką to niewiele więcej trzeba, bo smakiem obronią się same.
Składniki na 6 porcji:
- 100 g twardych ciastek korzennych
- 60 g mąki (2 pełne łyżki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 70 g masła
- 700 g jabłek
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Ciasteczka zblendować na mąkę. 2 łyżki mąki z ciasteczek (ok. 30 g) dodać do jabłek i wymieszać. Do reszty mąki z ciastek dodać zwykłą mąkę, cukier i wymieszać. Na koniec dodać masło i rozetrzeć całość na kruszonkę.
Kokilki wysmarować masłem, przełożyć do nich jabłka a z wierzchu wysypać kruszonkę. Zapiekać około 15-20 minut, aż do zarumieniania wierzchu.
14 komentarze:
ojej, lata temu jadlam crumble.. ech, ten smak
Obłędny smak i zapach :)
Oj musi to pachnieć i smakować cudownie <3
ulala.. jakież smaki! <3
zjadłabym baaardzo :)
Pyszności!
Deser marzenie :D
Pysznie i jakże świątecznie :33
Piernik, jabłka i deser idealny! :D
Wspaniałe :D
Ładnie to tak kusić na noc? :)
To musi być pyszne, nie ma innej możliwości :)
Kochana kupiłaś mnie tym crumble:). Zdrowych i wesolych Świąt życzę:)
ja bym z chęcią zjadła taki na śniadanko :)
Jolu, serdecznie dziękuję i nawzajem! :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!