Mały eksperyment - pizza na cieście z twarogiem! Koleżanki
koleżanka zachwalała, więc trzeba było wypróbować. A że ja bardzo lubie
wszelkie niecodzienne wersje popularnych dań, byłam pierwsza chętna do
testowania :) Efekt super! Ciasto jest jakby lekko kruche, dzięki czemu idealnie zachowuje swój kształt, składniki nie spadają i można spokojnie jeść paluchami ;) (nie mylić z twardym spodem, bo taki absolutnie nie jest). Z dodatków padło na mój ulubiony pomidorowy sos do pizzy, suszone pomidory, szynkę prosciutto, kulki mozzarelli oraz rukolę. Mniam. Zapewniam, że żadnych dodatkowych sosów/olejów nie będziecie potrzebować.
Domowy sos pomidorowy do pizzy - zacznijcie od jego przygotowana. Odstawcie do przestudzenia.
Składniki na ciasto twarogowe do pizzy:
inspiracja przepisem z All Recipes
- 150 g twarogu w kostce
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- 330 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Dodatki:
- kulki mozzarelli
- szynka prosciutto
- suszone pomidory w oleju
- rukola
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (190 przy termoobiegu). Przygotować dodatki - pokroić pomidory i mozzarellę, porwać szynkę.
Przygotować ciasto na pizzę: w dużej misce lub na stolnicy wymieszać sypkie składniki, po czym dodać pozostałe i zagnieść spójne, jednolite ciasto.
Na stolnicę wyłożyć papier do pieczenia, oprószyć mąką i rozwałkować na nim ciasto na okrągły placek. Papier z rozwałkowanym ciastem delikatnie zsunąć na blachę. Spód do pizzy posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć na niego szynkę. Włożyć do piekarnika i piec plus minus 15 minut. Kiedy ciasto zacznie się ładnie rumienić, wyłożyć mozzarellę i suszone pomidory. Piec kolejne 5 minut. Nie wykładam wcześniej wszystkich składników, bo ciasto piecze się łącznie około 20-25 minut, więc np. pomidory wysuszyłyby się w tym czasie. Przed podaniem wyłożyć na ciasto rukolę. Smacznego!
PS Z podanych proporcji wychodzi jeden, całkiem spory spód do pizzy. Jako że mam nieduży elektryczny piekarnik, moja pizza ledwo zmieściła się na blaszce (widać po bokach :)), ale na tradycyjną blachę do piekarnika rozmiarowo będzie idealnie.
15 komentarze:
no no, twarogowego ciasta do pizzy jeszcze nie spotkałam. świetna propozycja :)
Pizzę zawsze i w każdym wydaniu mi smakuje, a ta jest pyszna:)
Jeszcze nie jadłam niczego na cieście twarogowym. Chętnie poznam ten smak
wygląda rewelacyjnie :D
Takiej pizzy jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :-)
Bardzo ciekawy przepis - muszę go koniecznie wykorzystać <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Ciekawa jestem smaku tego ciasta. Muszę wypróbować.
Ciasto twarogowe to dla mnie nowość, na pewno wypróbuję, pozdrawiam :)
wow! O takim cieście jeszcze nie słyszałam! Muszę spróbować! Genialna wariacja przy dietach niskowęglowodanowych :)
Your posts are always so well-researched. I’ve learned a lot from this one. Keep up the amazing work!
Thanks for sharing the info. Keep on sharing, waiting for your next updates... MM
Satisfied with all the information I found in this article. Very helpful... MM
You’re doing a great job Man, Interesting stuff to read here. Keep it up... MM
This type of clever blog work and coverage! Keep up the great works... MM
Hello there, You have performed an excellent article.. Goodjob!... MM
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!