Absolutnie jeden z moich ulubionych makaronów! Kremowy sos serowy, który może stanowić bazę do wielu wariacji. U mnie tym razem szpinak i boczek, ale polecam również wersję z kurczakiem czy w ogóle bez mięsa. Opcja z suszonymi pomidorami również sprawdzona ;) Przyznam szczerze, że makaron w sosie serowym robię bardzo, bardzo często, ale jest tak dobry, że rzucamy się na niego natychmiast i nigdy nie było okazji, by trafił wcześniej do sfotografowania. Tym razem resztką silnej woli się udało :) Gorąco polecam, może i Wam równie mocno zasmakuje.
Składniki na 3 średnie lub 2 bardzo duże porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
- 250 g boczku (polecam od razu krojony w kostkę)
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 opakowanie śmietanki 30% lub 36%
- 250 g świeżego szpinaku (jedno opakowanie), umytego
- 50 g sera pleśniowego - lazur błękitny, pokrojony w drobną kostkę
- 100 g tartej mozzarelli
Boczek przesmażyć na suchej patelni do wytopienia tłuszczu, po czym przełożyć go do miseczki.
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Pamiętać, by odlać 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
Na wytopionym tłuszczu (można trochę odlać, jeśli wytopiło się bardzo dużo) zeszklić cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i przesmażyć razem kilka minut.
Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko razem przemieszać i zalać śmietanką. Podgrzać całość mieszając do połączenia składników.
Wlać wodę, w której gotował się makaron i wymieszać.
Kiedy sos zacznie lekko bulgotać dodać ser pleśniowy i szpinak. Gotować kilka minut mieszając.
Na koniec wsypać startą mozzarellę i jeszcze raz wymieszać aż ta całkowicie się rozpuści.
Na patelnię z sosem wrzucić ugotowany makaron, wymieszać i gotowe. Podawać od razu.
Smacznego!
21 komentarze:
Wygląda pięknie 😍 Ruszam zaraz na zakupy i dziś muszę to zrobić 😊
ale mi smaka narobiłaś :) chyba jutro zrobię, bo wygląda bardzo apetycznie :)
Bardzo bardzo mocno polecam ♥️
Jestem prostym człowiekiem - widzę "szpinak" w nazwie przepisu, od razu zapisuję do przetestowania :D A tak poważnie, to ta propozycja wygląda mega! <3 Pachnie pewnie jeszcze lepiej, a smak już sobie wyobrażam... ach!
Dzięki!
Karo, mam nadzieję, że będzie smakował! u mnie znowu pojawił się w miniony weekend, nie wiem już który raz ;)
mm.. wygląda znakomicie
Wspaniały pomysł na szybki i smaczny obiad :) Wygląda bardzo apetycznie :)
Pyszności, idelany obiad :D
mmm... obłędne! :)
O mniam! Uwielbiam takie proste, a zaraz wartościowe dania. I jak pięknie się preznetują, ah!
o mniaaam! Dobrze, że większość składników mam w lodówce :D, a dzięki Tobie już mam pomysł na jutrzejszy obiad :)
Zuza, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego :)
Wspaniały przepis! Trzeba koniecznie wypróbować :)
Musze koniecznie tego spróbować, musi być pysznie.
Kocham świąteczne wypieki.
It's actually a nice and helpful piece of info.
I am happy that you simly shared this useful information with us.
I really enjoy reading your posts. They’re always so engaging and full of practical tips. Keep them coming!
Lot of interesting information here. Thanks for sharing. keep it up
The style is so unique. Thanks for publishing this kind of blog, Keep blogging!
The information related to biology assignment help is available here.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!