niedziela, 22 czerwca 2025

Gofry belgijskie (z Liege) z cukrem perlistym



Jak lato, to i gofry! Mam już kilka sprawdzonych przepisów, ale tym razem padło na coś nowego - gofry belgijskie z Liege. Drożdżowe, przez co zabójczo pachną już podczas smażenia, i z cukrem perlistym, dzięki któremu są ultra chrupiące, smakują karmelem. Cukier dodaje się już po wyrośnięciu ciasta, tuż przed samym smażeniem, dzięki czemu nie rozpuszcza się wcześniej w cieście a karmelizuje przy smażeniu. Turbo polecam. Zdjęcie jeszcze z truskawkowych czasów, teraz aż proszą się o dodatek jagód.


Ciasto drożdżowe:
przepis znaleziony na stronie Domowe Wypieki
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 16 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru perlistego

Wersja ze świeżymi drożdżami
Zaczynamy od zaczynu - pokruszone drożdże rozpuścić w letnim mlekiem z łyżeczką cukru. Dodać 3 łyżki mąki i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło na około kwadrans. Ważne - składniki na zaczyn odejmujemy od całej puli podanych składników.

Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodać sól, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, po czym stopniowo wlewać roztopione masło.

Wersja z drożdżami instant
Mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników. 

Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny.

Rozgrzać gofrownicę.
Do ciasta dodać cukier perlisty i delikatnie wymieszać szpatułką (nie chcemy by się rozpuścił).
Nakładać po jednej, dużej łyżce ciasta na środek gofrownicy i smażyć około 3 minut do zarumienienia (zależy od modelu i mocy).

Studzić na kratce.

PS Gofry same w sobie są naprawdę słodkie, więc jeśli ktoś preferuje, to można lekko zmniejszyć ilość cukru perlistego (np. schodząc do 70-80 g).





0 komentarze:

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add