wtorek, 29 kwietnia 2025

Kruche maślane ciasteczka


Kochani, idzie nowe! 

Bloga prowadzę od ponad 15 lat (aż musiałam sprawdzić najstarszy post, bo wierzyć się nie chce!), i choć w ostatnich latach nie jest tak intensywnie jakbym chciała, chyba znalazłam powód by wrócić do regularności. A przynajmniej takiej comiesięcznej.

Wszem i wobec miło mi poinformować (a nawet pochwalić się, a co), że współtworzę magazyn online o szydełkowaniu - Dziergaj. Pierwszy taki w Polsce! Jak do tego doszło nie wiem ;) Choć wiem. Wystarczył pomysł i ekipa do realizacji. Ekipa najlepsza na świecie! 

Nie wiem, czy wśród Czytelników mam osoby szydełkujące lub robiące na drutach, ale chętnie się dowiem - dajcie znać! 

W tym miejscu zapraszam więc Was na naszą stronę, na której można kupić magazyn, bo dziś właśnie wydałyśmy pierwszy numer Dziergaj. Prawie 100 stron! (99 dokładnie), w tym ponad 15 wzorów, artykuły, ciekawostki, porady i nie tylko. Jesteśmy z niego mega dumne <3

 

 

Ale ale, wróćmy do wspomnianej regularności na blogu. W Dziergaj odpowiadam za rubrykę kulinarną :))) więc nie ma żartów! 

Na pierwszy ogień poszło więc coś idealnego do podjadania w trakcie dziergania. Kruche, maślane ciasteczka. Nim się obejrzysz, robótka będzie skończona a talerzyk z ciastkami pusty. A na pewno to drugie :)

Jak to u mnie, ich przygotowanie jest i proste i szybkie, a składniki zawsze pod ręką. 



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 16 g cukru z prawdziwą wanilią (lub wanilinowego - opakowanie)


Przygotowanie:

Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce, po czym dodaj pokrojone w kostkę masło (zimne, z lodówki). Zagnieć całość na jednolitą masę (można też użyć robota kuchennego), po czym owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15-20 minut.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół). Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5mm. Wytnij ulubione kształty (opcjonalnie użyj stempli do ciastek) i ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-10 minut (w zależności od piekarnika, wielkości ciastek). Po upieczeniu wystudź na kratce.

Ciasto, które Ci zostaje na kolejną partię przechowuj w zamrażarce.

Z podanej porcji wychodzą 2-3 blachy ciastek.


Smacznego dziergania!

 


 

12 komentarze:

Anonimowy pisze...

bardzo się cieszę i powodzenia !

바카라사이트 pisze...

I really liked your article post.Really looking forward to read more. Great.
-ag

프리미어카지노 도메인 주소 pisze...

Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.
-ag

대물카지노 도메인 주소 pisze...

Great goods from you, man.-ag

엑스엑스벳 도메인 주소 pisze...

Hey There.-ag

zufik pisze...

Oj u mnie też zaległość spora, dawno też do Ciebie nie zaglądałam a tu pyszne ciasteczka. Fajnie mieć kolejną pasję szydełkową ;-) polecę znajomej . Pozdrawiam

솔카지노 pisze...

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free.

룰라벳 pisze...

This is a very interesting post. Thank you for posting a lot of interesting posts.

korwin 토토 pisze...

Nice!Your article is extremely attractive and interesting, I need to to thank you for this great read!

KRWIN pisze...

Hey There. I found your weblog using msn. -ag

토토사이트 pisze...

This is an extremely smartly
written article.-ag

신용카드 현금화 pisze...

We absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for.-ag

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add