U mnie dodatkowo to tak zwany czyściciel lodówki - gdy widzę smutny kubek jogurty greckiego (czy innego gęstego), którego data ważności zbliża się nieubłaganie ;)
Lekkie (smażę je na małej ilości olej), super puszyste i nadziane jabłkami. Pyszne!
Składniki:
proporcje z bloga Ania Gotuje
- 2 szklanki mąki pszennej - 320 g
- duży kubek jogurtu greckiego - 400 g (albo inny gęsty, naturalny)
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego i 3 łyżki białego cukru - łącznie 60 g
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody (płaskie)
- szczypta soli
- 1 bardzo duże lub 2 średnie jabłka - ok. 300 g po obraniu
- olej do smażenia
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski wsyp sypie składniki - mąkę, cukier (wanilinowy i biały), sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj.
Do miski dodaj kolejno płynne składniki - jogurt, olej oraz jajka. Całość wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
Do miski dodaj kolejno płynne składniki - jogurt, olej oraz jajka. Całość wymieszaj łyżką na jednolitą masę.
Obierz jabłka i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
Smażenie:
Wyszło mi 15-16 racuszków, aby było szybciej, smażyłam na dwóch patelniach.
Na patelnie wlej 1-2 łyżki oleju, rozprowadzić po całej powierzchni i porządnie rozgrzej na średnim ogniu/mocy. Ja spryskiwałam olejem z atomizera. Smaż racuszki z obu stron po 3-5 minut aż się porządnie zarumienią, po usmażeniu układaj na kratce/talerzu.
Oleju do smażenia jest niewiele, więc przed wyłożeniem kolejnej porcji, można go uzupełnić (ja lekko spryskiwałam patelnię przed każdą smażoną porcją).
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!
35 komentarze:
Nice post.
This is a topic that’s near to my heart…
Pretty portion of content.
thank you for allowing for me to comment!
Nice and very unique post…help for me…. Thank you very much…
Fantastic beat !
in comparison to other people I have read stuff
Your style is really unique
Your website is useful. Thank
you for sharing!
Wow, these szybkie racuszki look absolutely delicious! I love how simple the recipe is, and using Greek yogurt is such a great twist. Definitely saving this for my next breakfast! Thanks for sharing! leyes de divorcio nueva jersey
Say, you got a nice article.Really thank you! Fantastic.
I really liked your article post.Really looking forward to read more. Great.
There is something so peaceful and loving about your art.
I have been looking for sites like this for a long time. Thank you!
Very value able post, I read the whole story when I start reading it.
I appreciate your post thanks for sharing the information.
Very good written information.
Excellent write-up. I absolutely appreciate this website. Keep writing!
This is very attention-grabbing, You’re an overly skilled blogger.
Aw, this was a very nice post.
very cool post, i actually love this web site, carry on it
stays on topic and states valid points. Thank you.
Fantastic beat !
Thanks for sharing such a wonderful post.
Excellent and nice post. It will beneficial for everyone.
I must thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
I’ll oftimes be once more to learn to read much more, many thanks that information
Now I fianlly found which I actually want.
Thanks for your excellent blog and giving great kind of information.
Hey keep posting such good and meaningful articles.
very nice work, keep it up
very nice work, keep it up
This is a very interesting post. Thank you for posting a lot of interesting posts.
This is such a great resource that you are providing and you give it away for free.
This post is extremely helpful, and the tips are easy to follow. I can't wait to try them out!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!