Jesiennie! Prosta tarta na kruchym cieście ze śliwkami. Bez podpiekania spodu - ucierasz ciasto, schładzasz, wykładasz owoce, posypujesz kruszonką i pieczesz. A później jesz <3
Składniki na ciasto:
proporcje na spód ze strony AniaGotuje
- 160 g mąki pszennej
- 80 g masła, pokrojonego
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła, pokrojonego
Dodatkowo
- ok. 500 g śliwek, obmytych i osuszonych
- masło i mąka do obsypania formy
Przygotowanie spodu i kruszonki:
Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz wlej żółtko. Wyrób ręcznie na gładkie ciasto.
Formę do tarty (24 cm) posmaruj masłem i obsyp mąką. Następnie wylep spód oraz boki ciastem. Ponakłuwaj widelcem. Teraz schładzanie - wstaw formę na godzinę do lodówki (możesz na dłużej, np. na noc żeby na drugi dzień mieć gotowy spód do pieczenia).
Kruszonka: składniki utrzyj w dłoniach aż powstaną sypkie grudki, po czym przełóż powstałą kruszonkę do reklamówki foliowej (czy zawiń w folię spożywczą) i włóż do zamrażarki na czas schładzania spodu tarty.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra-dół.
W tym czasie przygotuj śliwki: przekrój na pół i usuń pestki. Każdą połówkę przekrój jeszcze na pół do powstania ćwiartek.
Z lodówki wyjmij formę z ciastem, a z zamrażarki kruszonkę. Do formy wsyp śliwki i rozłóż je w miarę równomiernie. Na koniec posyp kruszonką.
I do piekarnika. Piecz tarte około 45 minut.
Po upieczeniu pozostaw na kratce do przestudzenia. Smaaacznego!
Po upieczeniu pozostaw na kratce do przestudzenia. Smaaacznego!
14 komentarze:
I found this to be interesting. Exciting to read your honest thought.
Thanks a lot for the blog post.Really looking forward to read more. Cool.
Woah! It’s simple article, yet effective. Thanks for this
In actuality, it was a funny story. Look difficult to bring from you with consent! How can we communicate, though?
I appreciate you sharing this.
Thank you for sharing great information to us.
I've been reading some of your blog postings, and I find this place to be really educational.
I’m glad that you simply shared this useful info with us
Hi there, just wanted to say, I liked this blog post.
It was helpful. Keep on posting!
The first time you touched me, I knew I was born to be yours
Thank you for posting; I understood what you meant.
Wow, I'm glad I came into your website via Google.
Excellent post.
Very good content, ı will wait more. thank you for your effort ı will return this page when ı try this
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!