niedziela, 29 września 2024

Krucha tarta ze śliwkami - bez podpiekania spodu



Jesiennie! Prosta tarta na kruchym cieście ze śliwkami. Bez podpiekania spodu - ucierasz ciasto, schładzasz, wykładasz owoce, posypujesz kruszonką i pieczesz. A później jesz <3




Składniki na ciasto:
proporcje na spód ze strony AniaGotuje
  • 160 g mąki pszennej 
  • 80 g masła, pokrojonego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru 
  • 50 g masła, pokrojonego

Dodatkowo
  • ok. 500 g śliwek, obmytych i osuszonych
  • masło i mąka do obsypania formy



Przygotowanie spodu i kruszonki:

Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz wlej żółtko. Wyrób ręcznie na gładkie ciasto.
Formę do tarty (24 cm) posmaruj masłem i obsyp mąką. Następnie wylep spód oraz boki ciastem. Ponakłuwaj widelcem. Teraz schładzanie - wstaw formę na godzinę do lodówki (możesz na dłużej, np. na noc żeby na drugi dzień mieć gotowy spód do pieczenia).
Kruszonka: składniki utrzyj w dłoniach aż powstaną sypkie grudki, po czym przełóż powstałą kruszonkę do reklamówki foliowej (czy zawiń w folię spożywczą) i włóż do zamrażarki na czas schładzania spodu tarty.

Pieczenie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra-dół.
W tym czasie przygotuj śliwki: przekrój na pół i usuń pestki. Każdą połówkę przekrój jeszcze na pół do powstania ćwiartek.
Z lodówki wyjmij formę z ciastem, a z zamrażarki kruszonkę. Do formy wsyp śliwki i rozłóż je w miarę równomiernie. Na koniec posyp kruszonką.

I do piekarnika. Piecz tarte około 45 minut. 
Po upieczeniu pozostaw na kratce do przestudzenia. Smaaacznego!
 



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add