To jedno z moich ulubionych śniadań ostatniego czasu. Placuszki są zdrowe, lekkie i sycą na długo. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota przygotowania. Bardzo polecam, szczególnie wersję z dżemem :)
Składniki (wyszło mi 8 placuszków)
- 2 jajka
- odrobina soli
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1/3 kostki sera twarogowego 0% tłuszczu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 krople aromatu waniliowego /może być oczywiście inny/
- opcjonalnie - 1 łyżeczka słodzika przystosowanego do gotowania
1. Do szklanego naczynia wbij całe jajka, dodaj do nich maleńką szczyptę soli i rozbij je mikserem na puszystą masę.
2. Wrzuć resztę składników i wymieszaj je łyżką (dobrze, żeby twaróg pozostał w drobnych kawałkach). Odstaw całość na 15 minut aż otręby napęcznieją i masa zgęstnieje.
3. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu i spryskaj olejem w sprayu (smażyłam bez tłuszczu na teflonie). Wlewaj na nią masę w ilości nie większej, niż duża łyżka stołowa na 1 placek. Po ok. 3 minutach przewróć placki ostrożnie na drugą stronę, uważając, żeby się nie rozpadły - są bardzo kruche. Podawaj na ciepło.
Przepis zaczerpnięty z blogu Lekkiej.
Wersja bez dżemu jest zgodna z dietą Dukana.
27 komentarze:
Kaś, to ja taki stosik poproszę, bo cudnie wyglądają:)
Pozdrawiam!
I ja też!!!
Pyszne zdjęcia.
O znowu te pyszne placuszki. Moja siostra jest na Dukanie i zachwalała:)Super wyglądają!
Chętnie bym zjadła :)
Uwielbiam placuszki. Przepis zapisuje! ;)
niestety nie mam miksera ale spróbuję wykorzystać owsiankę w pieczeniu placuszków serowych:) bardzo lubię takie śniadania, niestety nie mam na nie czasu;]
uściski
Just
ps. zdjęcia genialne!
Brzmią... dukanowo. Chociaż moja Mama dukana już dawno zakończyła, wciąż trzyma się potraw 3 fazy, bo bardzo je polubiła. Na pewno jej zaserwuję.
juz mnie kusza Twoje placuszki, wygladaja apetycznie:) a u mnie dawno zadnych nie bylo:)
Fajne placuszki :) A ja takie bardzo lubię:)
Gdybym tylko rano miała troszkę więcej czasu i nie zmagała się z tak tragicznym niewyspaniem...
Kaś, jak Ty to zrobiłaś, że są tak rozkosznie pulchne? Rewelacja!!!
Zaytoon, polecam nie tylko na śniadanie :)
Lekka, nie wiem do końca :) zazwyczaj placuszki wychodzą lekko pulchne kiedy smażę je bez tłuszczu
pozdrawiam wszystkich :)
Okej, to sprzedaj mi swoją patelnię.;)
:)))
Lekka, oj ta patelnia jest bezcenna :)
Ale pysznie i zdrowo wyglądają te placuszki. Pierwszy raz jestem na Twoim blogu i strasznie smacznie tu, zajrzę tu zapewne jeszcze nie raz:)
Pozdrawiam
Ale świetnie Ci wyszły! Takie puszyste i lekkie, że już bym sięgnęła po kilka! :)
dziękuję za odwiedziny, u Ciebie też bardzo smacznie! (placuszki są super!). dodaję do ulubionych:) pozdrawiam!
Nigdy takich nie robiłam, z otrębami robiłam tylko takie cieniutkie chlebki. Musze zacząc się bawić otrębami :)
Dukan, czy nie dukan - bardzo fajne :) Oczywiście dżemik obowiązkowy :D
Podczas mojej krótkiej przygody z dukanem również korzystałam z tego przepisu i został w moim jadłospisie do tej pory :-) Są naprawdę smaczne. Uściski! :)
ha! placki na dzien dobry..to faktycznie dobry poczatek dnia:)..a przepis musze sprobowac:)
Pozdrawiam!
serowe robiłam jak na razie tylko na homo i były niesamowicie delikatne. na twarożku też pewnie kiedyś zrobię, bo też lubię takie śniadania :)
Wyglądają przepysznie, dziś wypróbuję!
Jak Ty to robisz ze smazysz na suchym teflonie i sie nie przypalaja :< ja tez na nim smaze, nawet lekko posmarowalam patelnie olejem a placuszki i tak sie przypalaly i mialy brzydki ciemny kolor :<
A., w dużej mierze jest to kwestia teflonu - sama mam kilka patelni teflonowych, ale niestety placuszki nie smażą się na nich identycznie. na jednym wychodzą idealne, a na innych albo się przypalają albo rwą :/
A ta kostka sera to 200 czy 250:)?
Zoasiasamosia, o ile pamiętam 250 g, choć i kostka 200 się nada. Przy wydzielaniu z nich 1/3 nie będzie miażdżącej różnicy :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!