To najbardziej lekkie i puszyste ciasto pełnoziarniste, jakie kiedykolwiek upiekłam. Nie ustępuje w tym względzie tradycyjnym.
Jest totalnie rewelacyjne! Polecam fanom takich wypieków, ale także osobom, które dopiero się do nich przekonują - zapewniam, że to ciasto Was skutecznie przekona :)
Nie za słodkie, kakaaowo-migdałowe w smaku i aromacie. Puszyste w środku i z chrupiącymi migdałami z wierzchu. Dzięki bananom w składzie jest lekko wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.
Składnik:
przepis z moimi zmianami od Kasi z Gotuję, bo lubię
Suche :
- 1 pełna szklanka mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mielonych migdałów
- szczypta soli
- 2/3 łyżeczki sody
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki cukru (dałam 1/4, ale ja lubię takie nie-słodkie)
- 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- garść migdałów w płatkach
Mokre:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 2 mocno dojrzałe banany
W misce połączyć wszystkie suche składniki. Banany pokroić i razem z mlekiem, olejem i jajkiem zmiksować blenderem (ostatecznie przy pomocy widelca rozgnieść banany i połączyć je z resztą mokrych składników). Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką do ich połączenia.
Ciasto przelać do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i posypać migdałami. Piec w 180 stopniach około 45 minut - do suchego patyczna (wbitego w środek ciasta).
Foremka - nieduża keksówka, mniej więcej o wymiarach 11x21 cm
57 komentarze:
Takie połączenie smaków zdecydowanie mi się podoba. Kakao, migdały i banan... Zapisuję :)
jak wilgotne i w dodatku kakaowe to biorę;))
Mniam! Wspaniale ciacho ;)*
Pozdrawiam
lubię podmianę zwykłej mąki na pełnoziarnistą, a tutaj dodatkowo jest jeszcze tyle pysznych składników!
Pycha;) Jak dla mnie świetne;)
Cieszę się, ze smakowało :) A zdjęcia na prawdę piękne i zachęcające :)
czegos takiego teraz potrzebuje! kakaowe i bananowe (;
ja czesto zamieniam make pszenna na orkiszowa lub pelnozairnista:)
a ciasto pysznie sie prezentuje!
Pełnoziarnisty banan z płatkami migdałów - jak pięknie brzmi.
A wygląda doskonale!
Ooo to może od niego zacznę swoją przygodę z mąką pełnoziarnistą, bo prezentuje się super :)
Kaś jakie to jest pyszne i piękne!! ;)
Wygląda bardzo kusząco :)
Wygląda przyjemnie i aż czuję jak musi pachnieć;)
Znakomite! Takie ciasta lubię najbardziej.
Super!! uwielbiam takie ciasta
już sobie wyobrażam jak cudownie musi smakować *o*
pycha! na pewno wypróbuje przepis :)
rewelacyjne ciasto, i do tego zdrowe!
Już po przeczytaniu samego tytułu mam na to ciacho ochotę! :D Powalająca kombinacja smaków! Wygląda bardzo apetycznie :)
w przyszłym tygodniu zrobię!!! no koniecznie :D jest mega :D
I ma takie ładne bąbelki.. :)
Ciasto wprost dla mnie!
Lubie Twoje zdjęcia :)
Cudownie wygląda! Uwielbiam takie ciasta.
Wspaniałe Kasiu:)
Uwielbiam takie wypieki
Czekoladowe ciasta chyba nigdy się nie znudzą:)
Oh my gosh…I want them ALL! Thank you for sharing them with us!
Bananowe i pełnoziarniste, czyli zdecydowanie coś dla mnie:-)
Spodobał mi się ten przepis .Ciacho wygląda rewelacyjnie .Jeszcze nigdy nie robiłam z mąki pełnoziarnistej ,więc czas nadrobić .
Kotek pomiziany.Pozdrawiam
yes I want to eat it all looks so delicious
Co prawda nie planowałam noworocznie schudnąć (nie, że bym nie chciała, no ale postanowienia robią mi tylko gorzej), ale dlaczego by nie spróbować takiej pysznej, dietetycznej wersji ciasta? ;)
biorę nawet i dwa kawałki
wyglada i zapowiada się fanjnie :) Zapisuję koniecznie do wypróbowania :)
Już wiem,że to będzie mój następny wypiek :) Smakowite! :D
Bardzo mi się podoba to ciacho:) uwielbiam bananowe wypieki:)
Delicioso...un aspecto inmejorable...me encanta!!!
Besos
Miguel
lareposteriademiguel.blogspot.com
Uwielbiam ciasta bananowe-są uzależniajace:) Pysznie wygląda:)
W tym cieście jest wszystko co lubię, nie trzeba mnie przekonywać ;)
co mam zrobic, jak bardzo chce je teraz zjeść?
no co?:<
pees, a wiesz, że jak też chce! a tu już zjedzone... chyba znowu trzeba upiec :)
Uwielbiam lekkie i pyszyste ciasta. Wygląda baardzo smacznie :)
Świetne ciacho! i fajnie, gdy zwykłą mąkę można zastąpić tą trochę zdrowszą:)
Pozdrawiam cieplutko!
fajnie to ciacho wyglad i juz podkradam kawaleczek:)
Wygląda pysznie ! ;)
aż mi ślinka poleciała na widok tego ciasta... mogę chociaż okruszki wyjeść? ;)
Wygląda obłednie! Patrząc na zdjęcie byłam święcie przekonana, że musi mieć w sobie chociaż odrobinkę czegoś co ma związek z czekoladą, a tu nic:)
Wygląda po prostu fantastycznie!
Pychotka, piękne zdjęcia:)
Zrobiłam ciasto z podwójnej porcji. Wyszło absolutnie przepyszne! Składniki doskonale do siebie smakowo pasują, ciasto jest mięciutkie i puszyste. Na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu.
A tak w ogóle to jestem fanką twojego bloga - świetny zbiór przepisów :)
Pozdrawiam.
Anneila, niezmiernie mi miło, że lubisz mojego bloga :)
następnym razem też zrobię je z podwójnej porcji, będzie więcej dobrego do jedzenia :)
pozdrawiam!
Zdrowe i jakie pyszne ciacho :D Takie wypieki najmniej obciążają sumienie ;)
Czeko czeko.. czekoladowe.. mniam ;-D
www.przysmakiewy.pl
Upiekłam to ciasto, jest rewelacyjne! Nie spodziewałam się takiej puszystości po pełnoziarnistym :) Schrupałam dziś na śniadanie:)
http://niekonieczniedietetycznie.blogspot.com/2012/10/163.html
kerala, bardzo się cieszę, że smakowało. co do puszystości - miałam dokładnie te same odczucia po upieczeniu i nadal utrzymuję, że to "ajbardziej lekkie i puszyste ciasto pełnoziarniste, jakie kiedykolwiek upiekłam" :)
bardzo dziękuję za link, niesamowicie miło zobaczyć wypiek z bloga! :)
pozdrawiam!
Wypróbowałam- pyszne :)
A., miło mi, że skorzystałaś z przepisu :) i bardzo dziękuję za komentarz
pozdrawiam!
Super ciacho. Zrobiłam drugi raz. Już siedzi w piekarniku :) Zamiast cukru uzyłam stewi :)Pozdrawiam!!
Agnieszka, super, że jesteś tak zadowolona z przepisu :)
serdecznie dziękuję za komentarz!
pozdrawiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!