czwartek, 12 stycznia 2012

Bananowe ciasto pełnoziarniste z migdałami



To najbardziej lekkie i puszyste ciasto pełnoziarniste, jakie kiedykolwiek upiekłam. Nie ustępuje w tym względzie tradycyjnym.
Jest totalnie rewelacyjne! Polecam fanom takich wypieków, ale także osobom, które dopiero się do nich przekonują - zapewniam, że to ciasto Was skutecznie przekona :)
Nie za słodkie, kakaaowo-migdałowe w smaku i aromacie. Puszyste w środku i z chrupiącymi migdałami z wierzchu. Dzięki bananom w składzie jest lekko wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.




Składnik:
przepis z moimi zmianami od Kasi z Gotuję, bo lubię
Suche :
  • 1 pełna szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru (dałam 1/4, ale ja lubię takie nie-słodkie)
  • 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • garść migdałów w płatkach

Mokre:
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 mocno dojrzałe banany


W misce połączyć wszystkie suche składniki. Banany pokroić i razem z mlekiem, olejem i jajkiem zmiksować blenderem (ostatecznie przy pomocy widelca rozgnieść banany i połączyć je z resztą mokrych składników). Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką do ich połączenia.

Ciasto przelać do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i posypać migdałami. Piec w 180 stopniach około 45 minut - do suchego patyczna (wbitego w środek ciasta).

Foremka - nieduża keksówka, mniej więcej o wymiarach 11x21 cm





58 komentarze:

Anonimowy pisze...

Takie połączenie smaków zdecydowanie mi się podoba. Kakao, migdały i banan... Zapisuję :)

Monika pisze...

jak wilgotne i w dodatku kakaowe to biorę;))

pieczarka mySia pisze...

Mniam! Wspaniale ciacho ;)*

Pozdrawiam

asieja pisze...

lubię podmianę zwykłej mąki na pełnoziarnistą, a tutaj dodatkowo jest jeszcze tyle pysznych składników!

Angelika Szostak pisze...

Pycha;) Jak dla mnie świetne;)

kasiaaaa24 pisze...

Cieszę się, ze smakowało :) A zdjęcia na prawdę piękne i zachęcające :)

Pauli pisze...

czegos takiego teraz potrzebuje! kakaowe i bananowe (;

Anonimowy pisze...

ja czesto zamieniam make pszenna na orkiszowa lub pelnozairnista:)
a ciasto pysznie sie prezentuje!

Amber pisze...

Pełnoziarnisty banan z płatkami migdałów - jak pięknie brzmi.
A wygląda doskonale!

Shyfull pisze...

ciasto wyglada bardzo smakowicie, strasznie podoba mi sie ten mocno czekoladowy kolor :)

Patrycja pisze...

Ooo to może od niego zacznę swoją przygodę z mąką pełnoziarnistą, bo prezentuje się super :)

agnieszka pisze...

Kaś jakie to jest pyszne i piękne!! ;)

Daria Anna pisze...

Wygląda bardzo kusząco :)

Dusia pisze...

Wygląda przyjemnie i aż czuję jak musi pachnieć;)

slyvvia pisze...

Znakomite! Takie ciasta lubię najbardziej.

Ale babka i robi to co lubi pisze...

Super!! uwielbiam takie ciasta

Dominika pisze...

już sobie wyobrażam jak cudownie musi smakować *o*

klliisiaa pisze...

pycha! na pewno wypróbuje przepis :)

Ania pisze...

rewelacyjne ciasto, i do tego zdrowe!

Saratelka pisze...

Już po przeczytaniu samego tytułu mam na to ciacho ochotę! :D Powalająca kombinacja smaków! Wygląda bardzo apetycznie :)

Siaśka pisze...

w przyszłym tygodniu zrobię!!! no koniecznie :D jest mega :D

Sue pisze...

I ma takie ładne bąbelki.. :)

kikimora pisze...

Ciasto wprost dla mnie!
Lubie Twoje zdjęcia :)

Majana pisze...

Cudownie wygląda! Uwielbiam takie ciasta.
Wspaniałe Kasiu:)

kabamaiga pisze...

Uwielbiam takie wypieki

Aciri pisze...

Czekoladowe ciasta chyba nigdy się nie znudzą:)

Shoutforfood pisze...

Oh my gosh…I want them ALL! Thank you for sharing them with us!

Anna pisze...

Bananowe i pełnoziarniste, czyli zdecydowanie coś dla mnie:-)

lutka40 pisze...

Spodobał mi się ten przepis .Ciacho wygląda rewelacyjnie .Jeszcze nigdy nie robiłam z mąki pełnoziarnistej ,więc czas nadrobić .
Kotek pomiziany.Pozdrawiam

SeneminYemekleri pisze...

yes I want to eat it all looks so delicious

Anonimowy pisze...

Co prawda nie planowałam noworocznie schudnąć (nie, że bym nie chciała, no ale postanowienia robią mi tylko gorzej), ale dlaczego by nie spróbować takiej pysznej, dietetycznej wersji ciasta? ;)

kulinarne-smaki pisze...

biorę nawet i dwa kawałki

moje pasje pisze...

wyglada i zapowiada się fanjnie :) Zapisuję koniecznie do wypróbowania :)

Karina Falkiewicz pisze...

Już wiem,że to będzie mój następny wypiek :) Smakowite! :D

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo mi się podoba to ciacho:) uwielbiam bananowe wypieki:)

Miguel Hinojosa pisze...

Delicioso...un aspecto inmejorable...me encanta!!!
Besos
Miguel
lareposteriademiguel.blogspot.com

judik pisze...

Uwielbiam ciasta bananowe-są uzależniajace:) Pysznie wygląda:)

Barbarella pisze...

W tym cieście jest wszystko co lubię, nie trzeba mnie przekonywać ;)

pees pisze...

co mam zrobic, jak bardzo chce je teraz zjeść?
no co?:<

Kaś pisze...

pees, a wiesz, że jak też chce! a tu już zjedzone... chyba znowu trzeba upiec :)

Lovelykate pisze...

Uwielbiam lekkie i pyszyste ciasta. Wygląda baardzo smacznie :)

Asiek pisze...

Świetne ciacho! i fajnie, gdy zwykłą mąkę można zastąpić tą trochę zdrowszą:)
Pozdrawiam cieplutko!

aga pisze...

fajnie to ciacho wyglad i juz podkradam kawaleczek:)

Sandra pisze...

Wygląda pysznie ! ;)

Aga w kuchni pisze...

aż mi ślinka poleciała na widok tego ciasta... mogę chociaż okruszki wyjeść? ;)

Kasia_S pisze...

Wygląda obłednie! Patrząc na zdjęcie byłam święcie przekonana, że musi mieć w sobie chociaż odrobinkę czegoś co ma związek z czekoladą, a tu nic:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Wygląda po prostu fantastycznie!

Dusia pisze...

Pychotka, piękne zdjęcia:)

Anneila pisze...

Zrobiłam ciasto z podwójnej porcji. Wyszło absolutnie przepyszne! Składniki doskonale do siebie smakowo pasują, ciasto jest mięciutkie i puszyste. Na pewno jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu.
A tak w ogóle to jestem fanką twojego bloga - świetny zbiór przepisów :)
Pozdrawiam.

Kaś pisze...

Anneila, niezmiernie mi miło, że lubisz mojego bloga :)
następnym razem też zrobię je z podwójnej porcji, będzie więcej dobrego do jedzenia :)
pozdrawiam!

Toczka pisze...

Zdrowe i jakie pyszne ciacho :D Takie wypieki najmniej obciążają sumienie ;)

Biedr_ona pisze...

Czeko czeko.. czekoladowe.. mniam ;-D


www.przysmakiewy.pl

kerala pisze...

Upiekłam to ciasto, jest rewelacyjne! Nie spodziewałam się takiej puszystości po pełnoziarnistym :) Schrupałam dziś na śniadanie:)
http://niekonieczniedietetycznie.blogspot.com/2012/10/163.html

Kaś pisze...

kerala, bardzo się cieszę, że smakowało. co do puszystości - miałam dokładnie te same odczucia po upieczeniu i nadal utrzymuję, że to "ajbardziej lekkie i puszyste ciasto pełnoziarniste, jakie kiedykolwiek upiekłam" :)
bardzo dziękuję za link, niesamowicie miło zobaczyć wypiek z bloga! :)
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Wypróbowałam- pyszne :)

Kaś pisze...

A., miło mi, że skorzystałaś z przepisu :) i bardzo dziękuję za komentarz
pozdrawiam!

Unknown pisze...

Super ciacho. Zrobiłam drugi raz. Już siedzi w piekarniku :) Zamiast cukru uzyłam stewi :)Pozdrawiam!!

Kaś pisze...

Agnieszka, super, że jesteś tak zadowolona z przepisu :)
serdecznie dziękuję za komentarz!
pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add