niedziela, 28 października 2012

Chlebek dyniowy



Bardzo smaczny chlebek śniadaniowy.
Szybki i prościutki w przygotowaniu.
Nie za słodki, aromatyczny i bardzo sycący.
Idealny z dodatkiem białego sera czy ulubioną konfiturą.

Na puree z dyni, bo wypieki z nim są mięciutkie i lekko wilgotne.
Na oleju zamiast na maśle, dzięki czemu ciasto jest lżejsze. Dokładnie na rzepakowym, bo najzdrowszy i całkiem neutralny w smaku i zapachu, przez co idealnie sprawdza się w wypiekach.
Na białej mące, ale spokojnie można podmienić połowę na mąkę pełnoziarnistą. 





Składniki:
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można dać więcej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 pełna łyżeczka sody

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (lub opiekacz - do 150 stopni przy włączonym termoobiegu).
Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, cynamon i sodę.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką puree z dyni, jajka i olej.
Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać całość dużą łyżką.
Ciasto przełożyć do niedużej foremki i wstawić do piekarnika. Piec 45-50 minut (do suchego patyczna wbitego w środek chlebka).





57 komentarze:

whiness pisze...

Jaki wypieczony i ładnie wyrośnięty :) Dynia to doprawdy uniwersalne warzywo

Marzena pisze...

Właśnie wstawiłam swój na zakwasie do piekarnika, ale Twojego bym bardzo chętnie skosztowała, mniam, mniam:-))Na pewno do wypróbowania:-)

Droczilka pisze...

Festiwal dyni trwa!:-) Chlebek z dyniowym puree to świetny pomysł.Wygląda bardzo apetycznie i pewnie długo zachowuje świeżość...

Ola pisze...

piszę się na dodatek twarożku i jakiejś nutelli :)

Unknown pisze...

mniam, jaki jesienny, aromatyczny chlebek, poprawia humor samym patrzeniem na niego :O

Zuza pisze...

wszędzie dynia, a ja jeszcze nie zdążyłam kupić... a co mówiąc wykorzystać. zapisałam to cudo do wypróbowania :-)

Unknown pisze...

Ładnie popękał :) W przyszłym tygodniu zrobię :) A myślisz, że mogłabym zamienić sodę na drożdże?

Kaś pisze...

Paulina, dziękuję. myślę, że na drożdżach tak nie popęka ;) mój 'chlebek' jest w stylu popularnego chlebka bananowego czy cukiniowego, czyli bardziej podchodzi pod ciasto. wydaje mi się, że nie ma potrzeby podmieniać sody na drożdże, bo to nie jest typowe pieczywo :)
ps za kilka dni dam przepis na 'prawdziwy' chleb dyniowy na drożdżach

mania179 pisze...

Wygląda na bardzo puszysty i lekki :)

Kamila pisze...

Piękny bochenek, ślicznie wygląda!

Capacitier pisze...

Mój właśnie się upiekł! ;D

Patrycja pisze...

Ostatnio bardzo mi posmakowały takie dyniowe wypieki, pychota! :D

Kate pisze...

już zapisuję przepis! :))

bartoldzik pisze...

Ostatnio mam fazę chlebową, więc muszę spróbować :-)

Majana pisze...

Wow, jaki on jest piękny! Zachciało mi się takiego cuda!:)

Unknown pisze...

Wszędzie dynie na blogach, ale to świetnie, bo to niedoceniane przez lata warzywo:) Chlebek prezentuje się pięknie, i wydaje się prościutki w wykonaniu. Do spróbowania.

Unknown pisze...

bardzo fajny przepis, ostatnio polubiłam się z dynią :)

Rafał pisze...

Ślicznie wyrósł i już czekam na wersję z drożdżami :)

Marta pisze...

Dyniowe chlebki ostatnio królują i wcale się nie dziwię, bo są przepyszne :)

Anula pisze...

Przypadły mi do smaku te różnego rodzaju chlebki, ale z dynia jeszcze nie robiłam

Evi pisze...

Piękny kolor. Zapewne nie tylko dzięki dyni, ale i olejowi rzepakowemu (bardzo lubię).
Pozdrawiam!

pasjonatka pisze...

zrobie ;)

pieczarka mySia pisze...

Cudowny chlebus! :) rozpieszczasz nas swoimi pysznosciami!

Buziole!

Justinek pisze...

Dyni mam pod dostatkiem a zatem przepis już przepisałam i w tygodniu zabieram się do dzieła, dam znać ;)

Crispy Biscuits pisze...

Mam dynię, mam ochotę na domowy chleb, trochę gorzej z czasem, ale może uda mi się coś wymyślić :)

Amber pisze...

Pysznie wygląda!
Na śniadanie idealny.
Dynia jest taka wspaniała.

aga pisze...

fajnie musi smakowac taki chlebek:)
no i narobilas mi ochoty na taka kanapke z bialym serem:)

margot pisze...

te ciasta z dyni a tao są przepyszne ,a twoje jakie ma śliczne jeszcze wnętrze ,ach

Maja Skorupska pisze...

wygląda dokonale!

Magda pisze...

Podoba mi się Twój chlebek... Dynia jest dla mnie największa celebrytka tego roku!!!

ugotujmyto.pl pisze...

Zapisuję do zrobienia:)!

Unknown pisze...

uwielbiam domowe chlebki, a taki dyniowy musi być przepyszny! świetnie wygląda :)

Ewa pisze...

dziś zrobiłam zapiekankę makaronową :)))
a w najbliższym wolnym czasie spróbuję tego chlebka, bo łatwo i smacznie wygląda.

Kamciss pisze...

Chlebek prezentuje się pysznie! :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Chlebki dyniowe są cudowne, takie aromatyczne i wilgotne:) mniami:) pozdrawiam ciepło

Samantha pisze...

Wygląda wspaniale pysznie ! Pozdrawiam :)

Grażyna pisze...

Pięknie Ci Kasieńko wyrósł ten chlebek.. a jakie ma kolorki :-)

Angelika Szostak pisze...

Przepysznie wygląda, z dynią w tym roku pierwszy raz mam do czynienia i może też z podobnym chlebkiem zaszaleje;)

madlene17 pisze...

Właśnie piję sobie herbatkę i tak myślę, że ten pyszny chlebek idealnie by do niej pasował:)

Aleglodomorek pisze...

Pamiętam kiedyś moja mama piekła takie chlebki, idealnie nadawały się na śniadanie!

Leo Maki pisze...

wszyscy pieką chleby, chyba też muszę zacząć ;>

Paulina pisze...

ale wyrósł!:) chciałabym spróbować tego cuda:D

Wiera pisze...

Szybciutki, piękny, ciastowy no i z dynią. Nie chcę niczego więcej, mam już tyle opcji na powolne śniadanie!

Biedr_ona pisze...

Rzeczywiście sposób wykonania nie jest zbyt trudny, podoba mi się. Czas zabrać się w takim razie za przyrządzenie tego cudownego pieczywka ;-)



www.przysmakiewy.pl

Magda pisze...

ależ pięknie się prezentuje ten chlebek! i apetycznie bardzo :))

Ivka pisze...

Pyszniutki! Uwielbiam takie wilgotne ciasta

Ervisha pisze...

Bardzo fajny pomysł. Nie słyszałam o takim chlebku

ugotujmyto.pl pisze...

Ja też właśnie zrobiłam chlebek dyniowy...:)

Agata pisze...

a czy to puree można zrobić bez pieczenia, tnz zblendować tylko?

Kaś pisze...

Agata, w zasadzie można spróbować wersji zblenderowanej, tylko porządnie odciśnij nadmiar wody

Agata pisze...

Zrobiłam wczoraj ten chlebek, puree było tylko zblendowane, i dodałam trochę-ok 1/4szkl mąki żytniej razowej, udało się aczkolwiek nie jest tak jak Twoje takie "zbite" w środku, jest bardziej miękkie. pozdrawiam dyniowo:)

Kaś pisze...

Agata, cieszę się, że wypróbowałaś przepis :) bardzo dobrze wiedzieć, że na zmiksowanej dyni też wychodzi
pozdrawiam!

Łucja pisze...

muszę pilnie wykorzystać swoją dynie , więc dziś zrobię puree, a wkrótce chlebek :) bo na dziś już mam zaplanowany inny z dynią!! pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

ugotujmyto.pl pisze...

Zrobiłam:)! Kapitalny! Chętnie powtórzę:)! Dzięki za przepis!!! Pozdrawiam!

Kaś pisze...

ugotujmy.to.pl, super, że zrobiłaś i Wam posmakował!
i serdecznie dziękuje za zostawienie komentarza :)

magda pisze...

Dzięki za przepis! Zrobiłam i wyszedł super. Zapisuję go na przyszłość bo jest prosty i pyszny. Pozdrawiam!

Kaś pisze...

magda, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało! :)
pozdrawiam i ogromnie dziękuję za komentarz

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add