piątek, 6 września 2013

Bagietki na płynnym zakwasie



Dzisiejsze bagietki to efekt wspólnego blogowego pieczenia w ramach sierpniowej Piekarni, nad którą pieczę sprawuje Amber z bloga Kuchennymi Dzrzwiami. Z tego miejsca raz jeszcze dziękuję za zaproszenie do udziału we wspólnej akcji. Poprzedni wypiek mi przepadł ze względu na wakacje, ale tym razem nie było opcji bym odpuścia - tym bardziej, że zawsze chciałam upiec bagietki na zakwasie, ale jakoś z motywacją było mi nie po drodze. Wspólne pieczenie było więc idealnym impulsem. Sam przepis na bagietki zapronowała Renata z bloga Forks'N'Canvas - dziękujęmy za świetny przepis!


A bagietki?
Zacznę od chrupiącej skórki, którą mogłabym zachwalać bez końca! Jest tak chrupiąca, że zamiast zdjęć powinnam raczej podesłać dźwięk nagrany podczas ich przełamywania, krojenia czy jedzenia :) Absolutnie przepyszna! Ponieważ zrobiłam cztery mini bagietki, skórką mogłam się cieszyć do woli.
Sam miękisz jest bardziej chlebowy niż bagietkowy - coś w stylu pośredniego wypieku, jakim jest bułka angielka. Ma mnóstwo małych, regularnych dziurek, dzięki czemu jest bardzo sprężysty. I bagietki w wersji na zakwasie nie są może tak delikatne jak na drożdżach, to jednak zdecydowanie warto się na nie skusić!




Poniżej lista sierpniowych Piekarek - było nas sztuk 24! Zapraszam na ich blogi.

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/
Ania http://jswm.blogspot.com/
Anita http://atinabc.blox.pl/html
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka http://www.smakowekubki.com/
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/
Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Kaś - ja :) http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/




Bagietki zrobiłam z połowy porcji. Moje propocje podaję obok

Składniki:
  • 280g letniej wody / 140 g
  • 480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki; dokarmiony lub nie* / 240 g zakwasu pszennego, dokarmionego
  • 480-600 niebielonej mąki (ilość mąki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp) / 260 g mąki chlebowej, typ 450
  • 2 1/2 łyżeczki soli / 1 łyżeczka
  • 2 łyżeczki cukru / 1 łyżeczka
  • 1 łyżka drożdży instant** / pół płaskiej łyżeczki
  • 4 łyżeczki glutenu (opcjonalnie) / nie dodałam

* Jeśli dokarmisz zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.

** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć [dla pewności dodałam szczyptę drożdży]

1) W dużej misce połącz wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypiesz później. Dobrze wymieszaj.

2) Dodaj sól, cukier, drożdże i gluten, następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszaj aż ciasto będzie odchodzilo od ścianki, dodając tylko tyle dodatkowej mąki, ile to konieczne; luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

3) Mieszaj ciasto przez 7 minut mikserem; lub 8 do 10 minut ręcznie, na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automcie do chleba nastawiajac na odpowiedzni cykl. Po zakończeniu, przenieś ciasto ją do miski by rosło, jak poniżej.

4) Umieść ciasto w wysmarowanej olejem misce, przykryj miskę i odstaw dowyrośnięcia aż zwiększy objętość dwukrotnie, około 90 minut.

5) Delikatnie odgazuj ciasto i podziel je na sześć części (dla cienkich bagietek) [podzieliłam na cztery części].

6) Uformuj z każdego kawałka waleczki do 35cm długosci, ułóż je conajmniej 10 cm od siebie, połóż bagietki na blaszkę porytą pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek [u mnie małe foremki, bagietki przed włożeniem obsypałam mąką].

7) Pokryj chleby folią spożywczą/ściereczką i zostaw do wyrastania na 1 1/2 do 2 godzin. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 225°C [u mnie 220 z temoobiegiem].

8) Aby uzyskać klasyczny wygląd bagietek, natnij je trzy razy na 1 cm.

10) Piecz bagietki przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowgo koloru. Wyjmij je z piekarnika, a jego wyłącz. Bagietki przełóż na kratkę i wsuń ponownie do piekarnika - zostaw aż do wystygnięcia przy lekko uchylonych dzwiczkach. W ten sposob bagietki zachowają chrupiącą skórkę.




Polecam szczególnie z dżemem marchewkowym :)

47 komentarze:

pieczarka mySia pisze...

Cudne zdjecia :)

Pieknie wyrosly Twoje bagietki!

dziekuje za wspolne pieczenie i swietna zabawe ;*

kabamaiga pisze...

Też zrobiłam z połowy porcji :) Śliczne te Twoje.

Malarka pisze...

Zdjecia totalnie odlotowe! Piekne bagietki, widać, ze niesamowicie chrupiące. Dzieki za wspolna akcje i do następnej!

Aga pisze...

Jestem pod wrażeniem przepisu! Bagietki pięknie wyrosły i co najważniejsze są na zakwasie, którego u mnie w lodówce pod dostatkiem z racji wypieku domowego chleba. Wspaniały przepis, na pewno wypróbuję i dam znać jak wyszły :).
Pozdrawiam

majka pisze...

Sliczne naciecia. A miazsz...idealny!

Dziekuje za wspolne pieczenie :)

atina pisze...

Idealne - i miąższ i nacięcia:) bardzo mi sie podobają:) Dziękuje za wspólną zabawę:)

Kamila pisze...

Doskonałe! Dziękuję za chrupiący czas :)

margot pisze...

ale pięknie się udały

Wiewióra pisze...

cudne, chrupiące, idealne! u mnie ciemniejsze ale to kwestia mąki za pewne :) dzięki za wspólne pieczenie :)

Magda pisze...

Jakie piękne! Lepsze niż z nie jednej piekarni! :)

Gosianka pisze...

Rewelacja!
Dziękuję i pozdrawiam :)

Agata pisze...

Cudne i chrupiące ! Po prostu doskonałe !
Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

Salvador Dali pisze...

ależ booooskie! I ta ich skórka, którą taaak zareklamowałaś! <3

akanak pisze...

aaa! niesamowite! to są chyba najlepsze zdjęcia bagietek jakie widziałam! wspaniałe!

Unknown pisze...

Zawsze można zrobić bułeczki - skórki będzie jeszcze więcej! :D

Kaś pisze...

Kinga, pójdźmy dalej, można w ogóle przerzucić się na placki typu naan... :) zostańmy jednak przy istocie przepisu i wspólnego pieczenia właśnie bagietek :)

myniolinka pisze...

Cudne Kasiu! i ten marchewkowy dżem... ja swoje pochłonęłam z serem :)

Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego!

Marcelina pisze...

Wow! Bagietki wyglądają na mega smacznie. Kształt, kolor i grubość mnie powaliła. To już zdecydowanie dla mnie znak muszę upiec swój chociaż pierwszy chleb :)

urtica1 pisze...

Kasiu pięknie Ci się upiekły, w środku też wyglądają rewelacyjnie, z dżemem marchewkowym pycha :)Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

Anula pisze...

Ale apetyczne te bagietki, dla mnie mogłaby byc sucha bez niczego. Wydłubywałabym środek palcem, żeby została sama skórka:)

Majana pisze...

Mają cudowne wnętrze. Muszą smakować wspaniale :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wspaniałe - rzeczywiście wyglądają na idealnie chrupkie i pyszne :)

Magda C. pisze...

Jezu, te bagietki wyglądają jak milion dolarów! Wyglądają fantastycznie, a smakuję pewnie jeszcze lepiej :) Szkoda, że nie mogłabyś mi takiej jednej podrzucić rano w niedzielę ;)

Jak Ty robisz te zdjęcia, że te Twoje cudeńka są aż tak piękne? :)

Kaś pisze...

Magda C., dziękuję bardzo! hehe właśnie zamierzam zacząć swoją przygodę z dzieleniem się moimi wypiekami na większą (niż domowo-rodzinną) skalę, więc kto wie ;)
a co do zdjęć - stara cyfrówka plus zabawa z kontrastem i tonami :)

ugotujmyto.pl pisze...

Obłędne... na pewno skorzystam z przepisu:)!

Olimpia Davies pisze...

Są cudne , a ich chrupkość wręcz czuć i słychać:-)

Karola pisze...

ta chrupkość...jestem bagietożerna, więc chyba wstawię dziś zakwas żeby spróbować jakoś w tygodniu je upiec;-)

Unknown pisze...

W mojej brakowało chrupania niestety, cieszą mnie wyborne efekty Twojej pracy. Zdjęciami się zajadam. Miło było się spotkać i piec wspólnie :)

Anulla pisze...

cudowne!:) chętnie by się taką zjadło na jutrzejsze śniadanko:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu moje nie były jakoś bardzo chrupiące, ale pyszne jak i Twoje:) .... urzekły mnie swoim wnętrzem i na pewno będa ie u nas pojawiać częściej:) buziaki zasyłam i dziękuję za wspólne spotkanie przy "chlebie":)

Back Taste pisze...

Pięknie wyglądają, och żebym tylko ja tak potrafiła piec jak Ty:)

Marzena pisze...

Kasiu, Twoje idealne:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-) Mam do Ciebie wielki sentyment, tym bardziej miło mi z wspólnej naszej akcji:-)

Jswm pisze...

Piękne zdjęcia!

gotowanie w parze pisze...

wspaniałe połączenie z tym dżemem marchewkowym ! :)

Łucja pisze...

zdecydowanie warto je upiec :) a chrupiąca skórka jest zachwycająca :) dziękuję za wspólne pieczenie!

Aciri pisze...

Wnętrze mają perfekcyjne! Mega apetyczne:)

Amber pisze...

Pieknie upieczone!
Ciezse sie Kasiu,ze Twoje pierwsze na zakwasie takie udane.
Dziekuje za wspolne spotkanie w kuchni!

dawny_basik pisze...

Miąższ wygląda na niezwykle puszysty, moje były dużo bardziej zbite.

dawny_basik pisze...

Miąższ wygląda na niezwykle puszysty, moje były dużo bardziej zbite.

Ola pisze...

ja też chce mieć zapał do domowego pieczywa :(

Evi pisze...

No piękne! :)
I w Waszym przypadku nie sprawdza się powiedzenie, że gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść :).

Konwalie w kuchni pisze...

Bardzo mi się podoba pomysł z nagraniem chrupania:))
Wspaniale wyglądają!

http://cynamon.net.pl pisze...

Domowe wypieki to jest coś ;) Bardzo lubię sama piec takie rzeczy. A bagietka wygląda idealnie.

Unknown pisze...

Wyglądają smakowicie !! :)
Ja póki co to zajadam się tymi z biedronki z czosnkiem ;D Bo sama to się za to nie zabieram ;D

Cook Yourself pisze...

Pysznosci! Wlasnie sie nimi zajadam :))

Kaś pisze...

Karła, bardzo się cieszę, że smakowały!
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)

Kobitki pisze...

Wspaniały przepis

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add