Miała być rustykalna, jesienna tarta, a wyszło mi mega słoneczne, lekkie, letnie ciacho. Cienka warstwa idealnie kruchego ciasta plus jabłka. To połączenie się zawsze sprawdza. Kiedyś pokazywałam już podobną tartę z jabłkami, tym razem jednak zarówno w innym wydaniu wizualnym, jak i sporo zdrowszym. Do jej przygotowania użyłam wyłącznie mąki z pełnego przemiału. I powiem szczerze, że nie wiem, czy trafiłam na jakąś wyjątkową mąkę, ale kto by powiedział, że to tarta pełnoziarnista? W domu każdy się dziwił :) Polecam mocno!
Składniki:
inspiracja przepisem bloga Z piekarnika; podaję z moimi zmianami
- 300 g ciemnej mąki pszennej z pełnego przemiału, typ 1850
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie, jeśli będzie konieczna; u mnie bez)
Dodatkowo:
- 4-5 niedużych jabłek
- 3-4 łyżki marmolady / dżemu z jabłek *
- garść płatków migdałowych
- białko z jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem
*u mnie domowy dżem; jeśli używamy sklepowego, zwykle gęstego, można go lekko podgrzać w rondelku z odrobiną wody do rozcieńczenia
Przygotowanie ciasta kruchego
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kawałki masła, po czym rozetrzeć je dłońmi z sypkimi składnikami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę lub dwie wody, u mnie nie było to potrzebne. Gotowe, jednolite ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę*.
*U mnie ciasto przeleżało całą noc. Zamarzło na kamień, więc wyjęłam je do lekkiego ocieplenia jakieś 30 minut przed wałkowaniem
Przygotowanie tarty
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki.
Rozwałkować ciasto: na stolnicy wyłożyć papier do pieczenia, wysypać go mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostokąt - na grubość ok. 3 mm. Jeśli brzegi są nierówne, wykroić. Poukładać na cieście jabłka, zostawiając 2-3 cm wolnego miejsca przy bokach, które następnie nałożyć na jabłka. Brzegi posmarować białkiem. Na koniec posmarować jabłka dżemem i wysypać na nie płatki migdałowe.
tu jeszcze przed pieczeniem, Instagram
33 komentarze:
Pyszne jesienne słoneczne ciacho!
apetyczny weekend z takim ciastem!
Mmm, fantastycznie Ci wyszła, kruchutkie ciasto, jabłkowe nadzienie... Świetna!
ciacho wyszło mega apetycznie!! porywam kawałek:)
cudnie wygląda i strasznie kusi, oj kusi bardzo
pysznie:)
Taki klasyk, który powinien zrobić każdy, bo jest tego wart; )
Obłędna! Uwielbiam takie :)
O tej porze roku jadłoby się tylko takie ciasta z jabłkami. Twoja tarta wygląda naprawdę pięknie :)
Bardzo smaczne ciasto. A mąki pełnoziarniste rzeczywiście się od siebie różnią. Może użyłaś Lubelli? Bo mnie ona właśnie zadziwiła przy podobnym wypieku.
Piękna jest! mega słoneczna i pyszna z pewnoscią. Pozdrowienia :)
Cudowne zdjęcia przedstawiające niesamowicie kuszącą tartę! :) Chociaż z początku myślałam, że to na cieście francuskim :)
Kasiu, tarta jak marzenie. Ale piękne duże kawałki jabłek. Ślinka leci na sam widok :)
Mątewka, nie, użyłam niejakiej "Basi" ;)
Jak taka zdrowa i pełnoziarnista i do tego pyszna, to grzechem byłoby takiej nie upiec <3 <3 <3
Ojeju ale mi apetytu narobilas! Koniecznie zrobie taką tarte:) zdrowo i smacznie;)
Kusisz takimi pysznościami! Szarlotka dla mnie zawsze na tak :>
Kasiu, czarujesz tymi ciastami:-))
Przepyszna! Jeszcze te płatki migdałowe na górze, no pycha! :)
Piękna, chyba zabiorę całą. :)
Cudowna, taka radosna, słoneczna i na pewno pyszna :D
Mmm, pyszności :)
Cudowna tarta :O Rozumiem, że zostawiłaś dla mnie kawałeczek ;> ?
Ale pyszna tarta, ja też teraz przerzuciłam się na mąkę pełnoziarnistą :)
uwielbiam takie ciacha! a z jabłkami to moje ulubione :)
Bardzo smakowita, ze wszystkim co lubię....
Zdrowo i pysznie.... czego chcieć więcej :)!
Wspaniała tarta, cudo! :)
Patrząc na kolor ciasta powiedziałabym, że jest z białej mąki:) ... tak więc też bym się zdziwila:) ... a tarta urokliwa:)
Zjadłabym, jakoś nie mam przekonania do szarlotek i okołopodobnych ciast, ale to bym zjadła ;) Czyli muszę zrobić :D
Duża ilość jabłek i cieniutki spód- ideał:-) Pozdrawiam
Czy w tarcie i tych ciasteczkach, mogę zamienić masło na margarynę? http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/11/owsiane-ciasteczka-z-czekolada.html#more
Pozdrawiam, Ola :)
Ola, tak, można podmienić :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!