niedziela, 4 stycznia 2015

Syrop dyniowy. Idealny do Pumkin Spice Latte



Mój pierwszy domowy syrop do kawy, ale na pewno nie ostatni. Prosty w przygotowaniu, a efekt naprawdę zaskakuje. Kawa z nim przyrządzona jest niemal identyczna do tej z popularnej sieciówki. Pumkin Spice Latte kiedy i gdzie się chce :) 



Syrop dyniowo-korzenny, ok. 180 ml
przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi lekkimi zmianami
• 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 2 łyżeczki cynamonu w proszku
• 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku 
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (jeśli niesłodzone, to z 4 łyżkami cukru)
• 1/4 szklanki purée z dyni


Do garnuszka wlać wodę, dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować, po czym maksymalnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans*. Po tym czasie, dodać mleko skondensowane, cukier waniliowy i wymieszać do rozpuszczenia (w razie konieczności podgrzać syrop). Dodać purée z dyni i raz jeszcze porządnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec warto sprawdzić, czy poziom słodyczy nam odpowiada i ewentualnie dodać trochę więcej cukru. Przechowywać w lodówce.

*Opcjonalnie można w tym momencie przecedzić syrop przez sito czy filtr od kawy, aby oddzielić od niego przyprawy, ale ja to pominęłam.



Jak przygotować Pumkin Spice Latte
Proporcje na 1 porcję to: jedno espresso, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczki syropu kawowego.
Oczywiście, wedle gustu, kawę można zrobić mocniejszą lub słabszą, z mniejszą lub większa ilością mleka bądź też słodszą, ale te powyżej to akurat moje ulubione proporcje.
Przygotować espresso, wymieszać z syropem, zalać całość połową mleka, a resztę mleka ubić na piankę, którą na koniec delikatnie wlać do kawy. W geście rozpusty można dodać na wierzch bitej śmietany i posypać całość cynamonem.





30 komentarze:

Szpinakożerca pisze...

robiłam kiedyś podobny, ale to nie do końca było to :) koniecznie spróbuję ten :)) bo Pumpkin Spice Latte uwielbiam, a została mi jeszcze jedna nieduża dynia :)

Chocolate Stop Tempting pisze...

Ja jeszcze własnego syropu nie robiłam, ale patrząc na składniki i sposób przygotowania w tym przepisie, postaram się nadrobić mój błąd. :)
Miłego wieczoru!

judik pisze...

Na pumpkin spice latte mam ochotę od dawna :-) syrop wygląda pysznie! :-)

Natalie pisze...

Domowej roboty musi być genialny :) Myślę, że kawa z nim byłaby nawet lepsza niż ta w kawiarni :)

Kinga pisze...

Pychotka ;)

MayKasahara pisze...

Brzmi smakowicie :)

ola in the kitchen pisze...

Fajny przepis, warty wypróbowania :D

Unknown pisze...

trzeba sprobowac, bo slinka az cieknie

ugotujmyto.pl pisze...

Wygląda obłędnie!!!

Unknown pisze...

Pierwszy raz słyszę o czymś takim :) ale z kulinarnymi nowinkami zawsze byłam do tyłu :)

Cytrynka pisze...

Fenomenalny pomysł! Okupuję Starbucksa gdzie tylko się da, a niedawno zaczęłam zastanawiać się nad zdrowszymi, domowymi opcjami... wypróbuję na pewno!

magda lena pisze...

Kawa z takim syropem musi być przepyszna! :)

Krystyna Boner pisze...

Wyobrażam sobie smak takiej kawy. Z takim syropem.... mniam, mniam :)

Kasia pisze...

Nie próbowałam dotąd takie kawy, musi być cudowna :)

Łucja pisze...

Ja takiej kawki nigdy nie piłam ;/ ale brzmi tak kusząco że chyba się skuszę :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ostatnio robiłam syrop piernikowy, ach Twój musi smakować doskonale! :)

Anulla pisze...

kawusi z takim syropem to chętnie bym się napiła :)

zufik pisze...

no boski ten syrop ;-)

Emilia pisze...

Brzmi obłędnie i ma ładny kolor i konsystencję, coś czuje że to będzie mój ulubiony przepis na syrop :)

napiecyku pisze...

Uwielbia kawy z syropami, to przepis dla mnie :)

Anonimowy pisze...

szczerze mówiąc podchodziłam do tego syropu z dystansem, nie mogłam się przekonać do tej dyni :-)) ale Twój przepis brzmi zachęcająco, taka kawa musi być pyszna i rozgrzewająca :-)

Magda C. pisze...

Zapisuję przepis! Muszę spróbować :)

Łukasz Majchrowski pisze...

Też się przymierzałem do zrobienia tego syropu w sezonie dyniowym, ale nie wiedzieć czemu zaniechałem ten pomysł i teraz żałuję :(

Szpinakożerca pisze...

wyszedł boski, gęsty, korzennym i pyszny :)

Kaś pisze...

Szpinakożerca, ooo super, że jesteś zadowolona z przepisu :)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza!

Unknown pisze...

Zrobiłam z dwoma łyżeczkami cynamonu i mocno mi sie ten... płyn zglucił. Gdyby komuś jeszcze coś takiego sie przytrafiło sugeruje zmniejszenie z 2 łyżeczek cynamonu do 1/2.

+ gdyby ktoś używał świeżego imbiru to sugeruje 1/2 łyżeczki ;)

Kaś pisze...

Maniuś, dziękuję za sugestie :) hmm może to też kwestia cynamonu
pozdrawiam serdecznie :)

Eve pisze...

A mi wyszedł bardzo rzadki, nic nie zmieniałam w proporcjach. Macie jakieś sugestie dlaczego? W smaku - pyszny! gdyby tylko był bardziej gęsty..

Emilien pisze...

Jak długo taki syrop wytrzymuje w lodówce bez pasteryzacji? A po pasteryzacji wie ktoś ile czasu można przechowywać taki syrop?

Syropy Monin pisze...

Muszę spróbować go zrobić, jestem ciekawy czy mi wyjdzie.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add