Mój pierwszy domowy syrop do kawy, ale na pewno nie ostatni. Prosty w przygotowaniu, a efekt naprawdę zaskakuje. Kawa z nim przyrządzona jest niemal identyczna do tej z popularnej sieciówki. Pumkin Spice Latte kiedy i gdzie się chce :)
Syrop dyniowo-korzenny, ok. 180 ml
przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku, z moimi lekkimi zmianami
• 1/2 szklanki wody
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 2 łyżeczki cynamonu w proszku
• 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (jeśli niesłodzone, to z 4 łyżkami cukru)
• 1/4 szklanki purée z dyni
Do garnuszka wlać wodę, dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować, po czym maksymalnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans*. Po tym czasie, dodać mleko skondensowane, cukier waniliowy i wymieszać do rozpuszczenia (w razie konieczności podgrzać syrop). Dodać purée z dyni i raz jeszcze porządnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec warto sprawdzić, czy poziom słodyczy nam odpowiada i ewentualnie dodać trochę więcej cukru. Przechowywać w lodówce.
*Opcjonalnie można w tym momencie przecedzić syrop przez sito czy filtr od kawy, aby oddzielić od niego przyprawy, ale ja to pominęłam.
Jak przygotować Pumkin Spice Latte
Proporcje na 1 porcję to: jedno espresso, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczki syropu kawowego.
Oczywiście, wedle gustu, kawę można zrobić mocniejszą lub słabszą, z mniejszą lub większa ilością mleka bądź też słodszą, ale te powyżej to akurat moje ulubione proporcje.
Przygotować espresso, wymieszać z syropem, zalać całość połową mleka, a resztę mleka ubić na piankę, którą na koniec delikatnie wlać do kawy. W geście rozpusty można dodać na wierzch bitej śmietany i posypać całość cynamonem.
30 komentarze:
robiłam kiedyś podobny, ale to nie do końca było to :) koniecznie spróbuję ten :)) bo Pumpkin Spice Latte uwielbiam, a została mi jeszcze jedna nieduża dynia :)
Ja jeszcze własnego syropu nie robiłam, ale patrząc na składniki i sposób przygotowania w tym przepisie, postaram się nadrobić mój błąd. :)
Miłego wieczoru!
Na pumpkin spice latte mam ochotę od dawna :-) syrop wygląda pysznie! :-)
Domowej roboty musi być genialny :) Myślę, że kawa z nim byłaby nawet lepsza niż ta w kawiarni :)
Pychotka ;)
Brzmi smakowicie :)
Fajny przepis, warty wypróbowania :D
trzeba sprobowac, bo slinka az cieknie
Wygląda obłędnie!!!
Pierwszy raz słyszę o czymś takim :) ale z kulinarnymi nowinkami zawsze byłam do tyłu :)
Fenomenalny pomysł! Okupuję Starbucksa gdzie tylko się da, a niedawno zaczęłam zastanawiać się nad zdrowszymi, domowymi opcjami... wypróbuję na pewno!
Kawa z takim syropem musi być przepyszna! :)
Wyobrażam sobie smak takiej kawy. Z takim syropem.... mniam, mniam :)
Nie próbowałam dotąd takie kawy, musi być cudowna :)
Ja takiej kawki nigdy nie piłam ;/ ale brzmi tak kusząco że chyba się skuszę :D
Ostatnio robiłam syrop piernikowy, ach Twój musi smakować doskonale! :)
kawusi z takim syropem to chętnie bym się napiła :)
no boski ten syrop ;-)
Brzmi obłędnie i ma ładny kolor i konsystencję, coś czuje że to będzie mój ulubiony przepis na syrop :)
Uwielbia kawy z syropami, to przepis dla mnie :)
szczerze mówiąc podchodziłam do tego syropu z dystansem, nie mogłam się przekonać do tej dyni :-)) ale Twój przepis brzmi zachęcająco, taka kawa musi być pyszna i rozgrzewająca :-)
Zapisuję przepis! Muszę spróbować :)
Też się przymierzałem do zrobienia tego syropu w sezonie dyniowym, ale nie wiedzieć czemu zaniechałem ten pomysł i teraz żałuję :(
wyszedł boski, gęsty, korzennym i pyszny :)
Szpinakożerca, ooo super, że jesteś zadowolona z przepisu :)))
pozdrawiam ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza!
Zrobiłam z dwoma łyżeczkami cynamonu i mocno mi sie ten... płyn zglucił. Gdyby komuś jeszcze coś takiego sie przytrafiło sugeruje zmniejszenie z 2 łyżeczek cynamonu do 1/2.
+ gdyby ktoś używał świeżego imbiru to sugeruje 1/2 łyżeczki ;)
Maniuś, dziękuję za sugestie :) hmm może to też kwestia cynamonu
pozdrawiam serdecznie :)
A mi wyszedł bardzo rzadki, nic nie zmieniałam w proporcjach. Macie jakieś sugestie dlaczego? W smaku - pyszny! gdyby tylko był bardziej gęsty..
Jak długo taki syrop wytrzymuje w lodówce bez pasteryzacji? A po pasteryzacji wie ktoś ile czasu można przechowywać taki syrop?
Muszę spróbować go zrobić, jestem ciekawy czy mi wyjdzie.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!