piątek, 22 maja 2015

Rustykalna tarta z rabarbarem



Siłą rozpędu kolejny przepis z rabarbarem, tym razem tarta na kruchym cieście. Dla miłośników dużej ilości nadzienia i minimalnej ilości ciasta. Gorąco polecam ten przepis na ciasto (bez jajek), bo mimo cienkiej warstwy i sporej ilości dodatków, które lubią puszczać soki, pozostaje idealnie kruche, takie ciasteczkowe. Tarta jest prościutka w przygotowaniu, dość szybka, więc nic tylko robić. Ma też to do siebie, że w swoim nieperfekcyjnym wyglądzie, kryje się wielki urok :)




Składniki na kruche ciasto:
  • 180 g maki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z cytryny


Składniki na nadzienie:
  • ok kg rabarbaru (5 łodyżek)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • cukier puder


Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz sok z cytryny, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez minim 3 godziny (lub w zamrażarce przez godzinę).

Przygotowanie nadzienia
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce. Pokroić na kawałki 1-2 cm. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki. Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować, podsypując mąką, ciasto w kształcie okręgu o średnicy około 35 cm. Papier z ciastem przełożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wysypać bułkę tartę, a następnie wyłożyć rabarbar - pozostawiając 3 cm wolnego miejsca przy brzegach. Na koniec zawinąć brzegi do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Tartę piec 40-45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartym piekarniku, a po około 30 minutach przełożyć delikatnie z blachy na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






32 komentarze:

Kinga pisze...

Pyszne jedzonko :)

Patyska pisze...

Kaś! Przez Ciebie będę dziś musiała podymać po rabarbar, bo nie wytrzymam bez tej tarty! ;)

Szpinakożerca pisze...

wygląda pięknie :) uwielbiam tartę rustykalną, z czym by w środku nie podał zawsze jest obłędna i tak jak piszesz, ma w sobie coś uroczego w tym kształcie nieidealny :)

Kamila pisze...

Takie ciacha lubię najbardziej! Pycha!

Salvador Dali pisze...

no,no,no.. bomba! :)
jak dla mnie idealny <3

Evi pisze...

Omnomnom :))

Kasia pisze...

Wspaniała! I jaka napakowana tym rabarbarem, jeju, aż ślinka leci :)

Ola pisze...

właśnie wygląda całkiem perfekcyjnie!:)

Angie pisze...

Najlepsza na teraz<3

Amber pisze...

Cudna!
Zjadłabym, oj zjadła...

Amber pisze...

Cudna!
Zjadłabym, oj zjadła...

Magda C. pisze...

Jaka piękna ta tarta! Wygląda smakowicie :)

pabichu pisze...

Niezwykle urokliwa tarta! ;3

Magda_bloguje pisze...

Pysznie wygląda :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Wspaniała tarta <3

Natalie pisze...

Piękna! Zjadłabym ;)

wiosenka27 pisze...

Po prostu wspaniała:)

Naturalne metody pisze...

Bardzo udana z wyglądu ta tarta.Wygląda bardzo apetycznie

Małgosia i Piotr pisze...

Kasiu-wygląda obłędnie, to tarta dla nas ;) pozdrawiamy serdecznie

Unknown pisze...

Pyszności :):)

pasjebet pisze...

Wygląda niesamowicie, pewnie i smakuje "niebanalnie". Pozdrawiam :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Baaardzo widzę rustykalna ;) Pięknie wyszła!

Marzena pisze...

Wygląda zacnie:-) I ten rabarbar...:-)

Unknown pisze...

Tarta z rabarbarem musi być przepyszna!!

http://cynamon.net.pl pisze...

Wygląda bardzo apetycznie! ;) Piękne kolory.

Unknown pisze...

I ta słodycz z cierpkością rabarbaru... pycha ;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Nadzienia jest całe mnóstwo, a i ja uwielbiam takie tarty:)

gin pisze...

Niesamowicie urocza :)

Anonimowy pisze...

Tarta wygląda super , tylko nie wiem do czego jest jajko podane jako dodatkowe.

Kaś pisze...

A., Dziękuję za uwagę, już poprawiam. Jajko jest do posmarowania brzegów przed pieczeniem, żeby ładnie się zarumieniły

Anonimowy pisze...

Tarta bardzo dobra, tylko trzeba się przestawić na trochę inne smaki...kwaśne, więc nie dla każdego ;) dla mnie bardzo fajna odmiana od przeslodkich deserów :)
Jedyna uwaga to taka że ok.kg rabarbaru to na pewno nie 5 gałązek...chyba że takiego metrowego ;) ale to nieistotne...Bo przepis bardzo fajny, więc serdecznie dziękuję i polecam innym amatorom nieslodkich deserów :)

Kaś pisze...

A., Super, bardzo się cieszę,że tarta przypadła do gustu :) u mnie faktycznie były bardzo długie i grube gałązki, więc na wszelki wypadek podałam też orientacyjną wagę ;)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add