Siłą rozpędu kolejny przepis z rabarbarem, tym razem tarta na kruchym cieście. Dla miłośników dużej ilości nadzienia i minimalnej ilości ciasta. Gorąco polecam ten przepis na ciasto (bez jajek), bo mimo cienkiej warstwy i sporej ilości dodatków, które lubią puszczać soki, pozostaje idealnie kruche, takie ciasteczkowe. Tarta jest prościutka w przygotowaniu, dość szybka, więc nic tylko robić. Ma też to do siebie, że w swoim nieperfekcyjnym wyglądzie, kryje się wielki urok :)
Składniki na kruche ciasto:
- 180 g maki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 125 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z cytryny
Składniki na nadzienie:
- ok kg rabarbaru (5 łodyżek)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- łyżka bułki tartej
- jajko
- cukier puder
Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz sok z cytryny, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez minim 3 godziny (lub w zamrażarce przez godzinę).
Przygotowanie nadzienia
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce. Pokroić na kawałki 1-2 cm. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki. Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować, podsypując mąką, ciasto w kształcie okręgu o średnicy około 35 cm. Papier z ciastem przełożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wysypać bułkę tartę, a następnie wyłożyć rabarbar - pozostawiając 3 cm wolnego miejsca przy brzegach. Na koniec zawinąć brzegi do środka i posmarować je rozbełtanym jajkiem. Tartę piec 40-45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartym piekarniku, a po około 30 minutach przełożyć delikatnie z blachy na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
32 komentarze:
Pyszne jedzonko :)
Kaś! Przez Ciebie będę dziś musiała podymać po rabarbar, bo nie wytrzymam bez tej tarty! ;)
wygląda pięknie :) uwielbiam tartę rustykalną, z czym by w środku nie podał zawsze jest obłędna i tak jak piszesz, ma w sobie coś uroczego w tym kształcie nieidealny :)
Takie ciacha lubię najbardziej! Pycha!
no,no,no.. bomba! :)
jak dla mnie idealny <3
Omnomnom :))
Wspaniała! I jaka napakowana tym rabarbarem, jeju, aż ślinka leci :)
właśnie wygląda całkiem perfekcyjnie!:)
Najlepsza na teraz<3
Cudna!
Zjadłabym, oj zjadła...
Cudna!
Zjadłabym, oj zjadła...
Jaka piękna ta tarta! Wygląda smakowicie :)
Niezwykle urokliwa tarta! ;3
Pysznie wygląda :)
Wspaniała tarta <3
Piękna! Zjadłabym ;)
Po prostu wspaniała:)
Bardzo udana z wyglądu ta tarta.Wygląda bardzo apetycznie
Kasiu-wygląda obłędnie, to tarta dla nas ;) pozdrawiamy serdecznie
Pyszności :):)
Wygląda niesamowicie, pewnie i smakuje "niebanalnie". Pozdrawiam :)
Baaardzo widzę rustykalna ;) Pięknie wyszła!
Wygląda zacnie:-) I ten rabarbar...:-)
Tarta z rabarbarem musi być przepyszna!!
Wygląda bardzo apetycznie! ;) Piękne kolory.
I ta słodycz z cierpkością rabarbaru... pycha ;)
Nadzienia jest całe mnóstwo, a i ja uwielbiam takie tarty:)
Niesamowicie urocza :)
Tarta wygląda super , tylko nie wiem do czego jest jajko podane jako dodatkowe.
A., Dziękuję za uwagę, już poprawiam. Jajko jest do posmarowania brzegów przed pieczeniem, żeby ładnie się zarumieniły
Tarta bardzo dobra, tylko trzeba się przestawić na trochę inne smaki...kwaśne, więc nie dla każdego ;) dla mnie bardzo fajna odmiana od przeslodkich deserów :)
Jedyna uwaga to taka że ok.kg rabarbaru to na pewno nie 5 gałązek...chyba że takiego metrowego ;) ale to nieistotne...Bo przepis bardzo fajny, więc serdecznie dziękuję i polecam innym amatorom nieslodkich deserów :)
A., Super, bardzo się cieszę,że tarta przypadła do gustu :) u mnie faktycznie były bardzo długie i grube gałązki, więc na wszelki wypadek podałam też orientacyjną wagę ;)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza z opinią
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!