To ciasto pojawiło się się już na blogu, jakoś na wiosnę 2017 roku. Od tamtego czasu, w okresie letnim jest pieczone praktycznie co tydzień. To absolutny hit. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe, do którego dodajemy sezonowe owoce - czy to truskawki, czy śliwki, czy brzoskwinie, czy teraz chociażby jabłka. Na zdjęciach wersja jeszcze z antonówkami, ale sprawdzą się też inne. Jesienny klasyk :)
Składniki na ciasto:
- 1 jogurt naturalny (180g) - kubek obmyć i traktować jako "miarkę"
- 1 kubek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 kubki mąki
- 1 kubek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
Składniki na kruszonkę:
- 80 g masła
- 80 g mąki
- 80 g cukru
Owoce
- np. jabłka pokrojone w ćwiartki/większą kostkę (8-10 sztuk średniej wielkości)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać całość dużą łyżką. Składniki na kruszonkę rozetrzeć razem do powstania grudek. Jabłka obrać i pokroić.
7 komentarze:
proste i najlepsze :)
Kruszonka najlepsza :)
It’s always a pleasure to read this magnificent articles on this site. Thanks... MM
Excellent goods, man. I have understand this stuff and you are excellent... MM
Impressive! Thanks for giving me an idea here. Hoping for your success... MM
Wonderful items from you, man. You’re making it entertaining blog. Thanks... MM
Hi, This web site is piece of writing is actually good, keep up posting... MM
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!